Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 15:00

Κατρούγκαλος: Οι διερευνητικές συνομιλίες στόχο έχουν μια έντιμη συμφωνία

Γράφτηκε από την
Κατρούγκαλος: Οι διερευνητικές συνομιλίες στόχο έχουν μια έντιμη συμφωνία

Στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία που όπως τόνισε στόχο έχουν μία έντιμη συμφωνία και πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς κηδεμόνες και πιέσεις ή διευρυμένη ατζέντα, εστίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είπε «οι διερευνητικές δεν ξεκινούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

«Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, παράλληλα με την επίθεση γοητείας, την οποία επιχειρεί απέναντι στους Ευρωπαίους, παραδείγματος χάριν με την παρενόχληση των πλοίων του Λιμενικού μας στην περιοχή των Ιμίων», τόνισε και πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αυτό είναι εν μέρει και αποτέλεσμα της αποτυχίας του πρωθυπουργού να πετύχει στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο κυρώσεων, που θα λειτουργούσε ως εγγύηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα».

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις διερευνητικές, «γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο, για να επιδιώξουμε λύση στη διαφορά μας με την Τουρκία», αλλά ανέφερε πως αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν «στο φως, χωρίς κηδεμόνες και πιέσεις από οποιαδήποτε πλευρά», καθώς και χωρίς διευρυμένη ατζέντα, όπως επιδιώκει η Άγκυρα. «Αλλά και διερευνητικές, όπου εμείς δεν θα πετάξουμε τη μπάλα στην εξέδρα, δεν θα πάμε μόνο για να αποφύγουμε το blame game», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Διερευνητικές που θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και που βήμα-βήμα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε, όσο γίνεται ενεργά, τις δικές μας θέσεις προς την κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας», κατέληξε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.


NEWSLETTER