Πέμπτη, 20 Μαϊος 2021 14:00

Τσίπρας: «Κακοποιητής της δημοκρατίας» η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη

Γράφτηκε από την
Τσίπρας: «Κακοποιητής της δημοκρατίας» η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη

Ως «κακοποιητή της δημοκρατίας» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του αυτήν την ώρα στη Βουλή και ζητώντας να αναφερθεί πρώτα στη «συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας» προτού περάσει στο κυρίως θέμα της συζήτησης, το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών.

«Χρησιμοποιώ αυτό τον όρο γιατί υποθέτω συμφωνείτε ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας η Δημοκρατία. Της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, συστηματικά και απροσχημάτιστα, είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχτεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας δημοκρατικής λειτουργίας».

«Γιατί είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας», είπε. Προσέθεσε δε πως «είναι επίσης κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER