Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 22:45

ΚΚΕ για Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Να κλείσουν τα hot spots

Γράφτηκε από την
ΚΚΕ για Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Να κλείσουν τα hot spots

Εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, ζητεί μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρoσφύγων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει «την αμέριστη αλληλεγγύη του στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, στα εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια».

Όπως τονίζει ανακοίνωση του ΚΚΕ «η διαιώνιση του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, η όξυνση του προβλήματος που προμηνύουν τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω της εξελισσόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η απαράδεκτη εργαλειοποίηση του προσφυγικού στα γεωπολιτικά παζάρια, αποδεικνύουν το αποκρουστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

«Η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους οποίους πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, κόντρα στην Κίνα, τη Ρωσία, άλλες περιφερειακές δυνάμεις, ξεριζώνουν ολόκληρους λαούς, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να προωθηθούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί προωθεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, συνεχίζοντας το "έργο" των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να θεσμοθετήσει με νομοσχέδιο τις «νέες αντιδραστικές διατάξεις» του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ. Σημειώνει ακόμα ότι η ανακοίνωση λειτουργίας «κέντρων ένταξης» σηματοδοτεί «νέο εγκλωβισμό, ακόμα και αναγνωρισμένων προσφύγων», ενώ «για όσους αναγνωρισμένους πρόσφυγες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα προβλέπονται ελάχιστα για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και αφήνονται εκτεθειμένοι στις ορέξεις της μεγαλοεργοδοσίας και των διάφορων κυκλωμάτων».

«Η πρόσκαιρη μείωση των προσφυγικών ροών, ως αποτέλεσμα μιας σειράς συγκυριών, αλλά και της έντασης της καταστολής, εγκυμονεί νέα έξαρσή τους, όπως πρόσφατα συνέβη σε Ιταλία και Ισπανία. Η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης από την κυβέρνηση δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό» τονίζει η ανακοίνωση.

Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «τα μειωμένα κονδύλια που προβλέπονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τη διαχείριση του προσφυγικού, θα σηματοδοτήσουν ημερομηνία λήξης των διάφορων «αντισταθμιστικών μέτρων», που έχουν στόχο την απόσπαση της συναίνεσης του λαού στη μετατροπή της χώρας σε "φυλακή ψυχών". Θα καταστήσουν ακόμα πιο ενεργό το ρόλο των διάφορων ΜΚΟ, που χρηματοδοτούνται αδρά κερδοσκοπώντας πάνω στον ανθρώπινο πόνο και την ίδια στιγμή εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε αυτές, οι οποίοι μένουν απλήρωτοι και υπό την απειλή απόλυσης».

Το ΚΚΕ καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές και τις υπηρεσίες, όλο το λαό, να πάρουν ενεργό μέρος στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να παλέψουν ενωμένοι για:

Κατάργηση των προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο.
Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά, να μη δημιουργηθεί καμία δομή πολύμηνου εγκλωβισμού σε Αιγαίο και Έβρο, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης ενόψει απέλασης. Εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα.
Να μην ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος. Ανάπτυξη κρατικών υπηρεσιών για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, επίσπευση των διαδικασιών οικογενειακών επανενώσεων, δημιουργία επαρκών κρατικών δομών φιλοξενίας.
Γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.
Ουσιαστική προστασία των αναγνωρισμένων προσφύγων που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα. Να στηριχτεί από το κράτος, όχι τις ΜΚΟ, η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, με εξασφάλιση κατοικίας, εργασίας, προστασίας της υγείας, πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες.
«Ο κοινός αγώνας Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργαζομένων, το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορούν να απομονώσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στο δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή: news247.gr

 


NEWSLETTER