Ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν σημείωσε πως το πρόβλημα της μετανάστευσης «επιστρέφει στο προσκήνιο» και είναι «ιδιαίτερα σημαντική η προετοιμασία της χώρας μας, σε όλα τα επίπεδα» Υπενθύμισε πως «έχουμε ξεκάθαρα διαμηνύσει, ότι δεν θα δεχθούμε, όπως την περίοδο 2015-19, να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές, κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, εξέφρασε την ανησυχία του για την εργαλειοποίηση νέων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, σημειώνοντας πως «με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στο μακρινό Αφγανιστάν, η Ευρώπη βρίσκεται σε αναστάτωση, αναμένοντας πιθανή δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ανάλογη εκείνης του 2015».
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για την εργαλειοποίηση των νέων μεταναστευτικών ροών εκ μέρους της γειτονικής μας Τουρκίας, όπως συνέβη την άνοιξη του 2020 στα χερσαία σύνορα του Έβρου» και «είναι εύλογο όλοι μας να ανησυχούμε και να είμαστε επιφυλακτικοί -αν όχι δύσπιστοι- στις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της τουρκικής ηγεσίας».
«Δυστυχώς, η τακτική αυτή, της μετατροπής των μεταναστευτικών πληθυσμών σε όργανο πίεσης προς την ΕΕ και μέσο πρόκλησης χάους σε γειτονικές χώρες, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, μετά από την Τουρκία, και σε άλλες περιπτώσεις χωρών που συνορεύουν με κράτη-μέλη της Ένωσης», προσέθεσε ο κ. Χαρακόπουλος και καταλήγοντας επισήμανε:
«Η γεωγραφική θέση της χώρας μας στα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Είμαστε υποχρεωμένοι από τη σκληρή πραγματικότητα να ακολουθήσουμε μια συμπαγή πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, που θα συνδυάζει τόσο τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο διεθνές δίκαιο, όσο, όμως και την αδήριτη ανάγκη υπεράσπισης της εδαφικής κυριαρχίας και της κοινωνικής συνοχής στην πατρίδα μας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ