Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021 08:46

Το τετ α τετ Τσίπρα – Ζάεφ και η Συμφωνία των Πρεσπών

Στη Γερμανία σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την απονομή του Βραβείου Ειρήνης της Βεστφαλίας


Ένα διαφορετικό Σάββατο θα περάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Από χθες βρίσκεται στο Munster της Γερμανίας για την τελετή απονομής (σήμερα το μεσημέρι) του Βραβείου Ειρήνης της Βεστφαλίας από κοινού με τον Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της «Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στη Γερμανία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει για μία ακόμη φορά δια ζώσης με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας-άλλωστε τα είπαν και χθες όπως φάνηκε από ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο instagram- και μάλιστα ενώ έχει μεσολαβήσει η πρόσφατη συμφωνία της γειτονικής χώρας με την Τουρκία.

Την τελευταία φορά που Τσίπρας και Ζάεφ συνομίλησαν από κοντά ήταν στο Φόρουμ της Πρέσπας (στην Οχρίδα) όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε κατά πληροφορίες από τον Ζάεφ να φροντίζει για την εφαρμογή της Συμφωνίας και να μην δίνει «δικαιώματα» για παρερμηνείες και μη τήρηση των συμπεφωνημένων, όπως για παράδειγμα αυτό με την ονομασία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των βόρειων γειτόνων μας.

Υπάρχει βεβαίως πάντα η εκκρεμότητα της κύρωσης από την πλευρά του ελληνικού κοινοβουλίου των τριών μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστερεί να φέρει προς κύρωση στη Βουλή παραπέμποντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Στην τελευταία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τού είχε αποκαλύψει ότι στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη-για την οποία σημειωτέον το Μαξίμου είχε αποφύγει να κάνει χρήση του ονόματος της χώρας στην οποία ο κ. Ζάεφ είναι πρωθυπουργός-εκείνος τού είπε ότι μνημόνια θα έρχονταν προς κύρωση το Φθινόπωρο.

Πηγή: ethnos.gr