Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 13:30

Βορίδης: Πάντα στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα στο Δημόσιο (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Βορίδης: Πάντα στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα στο Δημόσιο (Βίντεο)

Στο ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στην εκπομπή “Από τις 6” της ΕΡΤ.

Όπως είπε υπάρχουν τα εργαλεία δράσης κατά των παραβατών και έχουν ενεργοποιηθεί, ενώ πέρα και πάνω από αυτά υπάρχουν πλέον και οι κυρώσεις. Ερωτηθείς για τη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στο Δημόσιο, είπε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι στο 70%, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο σαν ενδεχόμενο είναι κάτι που πάντα παραμένει ανοιχτό.

“Ενεργοποιήθηκαν οι υφιστάμενες προβλέψεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για το ζήτημα των πλαστών εμβολιασμών και ήδη έχει τεθεί σε αναστολή μια υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, η απόφαση εντός 30 ημερών θα επικυρωθεί και από το Υπαλληλικό Πειθαρχικό Συμβούλιο. Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται ότι υπάρχει παράβαση καθήκοντος που οδηγεί σε ποινή οριστικής παύσης, και σε δεύτερο, η αναξιοπρεπή και μη συνάγουσα με δημόσιο υπάλληλο συμπεριφορά”, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποκάλυψη της δράσης υπαλλήλου στο ΚΥ Παλαμα Καρδίτσας, η οποία χορηγούσε πλαστές βεβαιώσεις σε φίλους και συγγενείς είπε πως ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας δίνει τα εργαλεία στις διοικήσεις για να δράσουν και ανέφερε πως σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη ακολουθούν άλλες πέντε ανάλογες περιπτώσεις που συνδέονται με την εν λόγω υπάλληλο και θα ελεγχθούν. “Χθες στο νομοσχέδιο για το lobbying ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει και κυρωτικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ για κάθε τέτοια παράβαση, άρα εάν έχουν πχ. εκδοθεί 34 πλαστά πιστοποιητικά μιλάμε για πρόστιμο 170.000 ευρώ”, σημείωσε.

Για την υποχρεωτικότητα στο Δημόσιο, είπε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού δείχνουν στο 70%, πάνω από το μέσο όρο σε σχέση με άλλους τομείς.

Σημείωσε πως ωστόσο παραμένει αντικείμενο συζήτησης καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη πόσοι από τους ανεμβολίαστους έρχονται σε συγχρωτισμό με το κοινό. “Συνεχίζει να μας απασχολεί. Οι όποιες αποφάσεις είναι συναρτημένες με την εξέλιξη και την αξιολόγηση της διακινδύνευσης και της δυναμικής της πανδημίας. Το παρακολουθούμε για να δούμε αν θα χρειαστεί” είπε και πρόσθεσε πως θα συναξιολογηθεί και η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων. “Είναι κάτι που παραμένει στο τραπέζι και συζητείται” τόνισε.

“Εάν η πανδημία σταθεροποιείται δεν υπάρχει λόγος για νέα μέτρα, εάν τρέχει και αναπτύσσεται θα προχωρήσουμε σε νέα μέτρα” είπε και υπενθύμισε πως το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown έχει αποκλειστεί.

Όλα ξαναγυρίζουν στον εμβολιασμό, είπε τονίζοντας πως “αυτή τη στιγμή το 90% των διασωληνωμένων είναι από το 35% των ανεμβολίαστων. Αυτό τα λέει όλα” είπε.

Φαινόμενο χωρίς δομικά χαρακτηριστικά το κύμα ανατιμήσεων – Θα υπάρξουν παρεμβάσεις

Αναλύοντας το ράλι ανατιμήσεων αναφέρθηκε στην “υπερθέρμανση” της οικονομίας που έχει προκληθεί αφενός από τα χρήματα που τυπώθηκαν και έπεσαν στην αγορά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφετέρου από το ζήτημα χρονισμού που έχει δημιουργηθεί με το άνοιγμα της. Καθώς έχει προκύψει μεγάλη ζήτηση υπηρεσιών προτού προλάβει να ομαλοποιηθεί η προσφορά. Σημείωσε πως αυτά τα χαρακτηριστικά καταδεικνύουν φαινόμενο με παροδικά και όχι δομικά χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφερόμενος στην επιλογή του κ. Στυλιανίδη και στις επικρίσεις ότι δεν είναι Ελληνας πολίτης, είπε ότι όποιος το ισχυρίζεται αυτό μικραίνει τον ελληνισμό.


NEWSLETTER