Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 16:52

Κικίλιας: Κατά 20% αυξημένη η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στην Ελλάδα φέτος

Γράφτηκε από την
Κικίλιας: Κατά 20% αυξημένη η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στην Ελλάδα φέτος

Για τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό μίλησε την Τρίτη (21/9) ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλας εκτιμώντας πως μπορούν να φτάσουν και τα 12 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στην ΕΡΤ επεσήμανε παράλληλα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι καταγράφεται 20% αύξηση στη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τουριστικά έσοδα.

Παραμένοντας στην πορεία της τουριστικής κίνησης, ο Βασίλης Κικίλιας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε πως «προσδοκία είναι να μπορέσουμε αυτή την εξαιρετική τουριστική εμπειρία που προσφέρουμε σε όλους τους επισκέπτες μας, να την έχουμε σε υψηλά επίπεδα για το φθινόπωρο και τον Οκτώβριο, ίσως και για τις αρχές του Νοεμβρίου».

Παράλληλα στάθηκε στη σημασία του τουρισμού στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι αναθεωρημένοι δείκτες των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία έχουν εν πολλοίς να κάνουν με την αύξηση των τουριστικών ροών. Ο υπουργός παράλληλα αναφερόμενος στο υπουργείο Τουρισμού δήλωσε πως είναι ένα αναπτυξιακό υπουργείο, ένα οικονομικό υπουργείο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «επιστρέφουμε στους πολίτες το μέρισμα της ευημερίας που δίνει ο τουρισμός στη χώρα».

Στην παρέμβαση του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στάθηκε στις οριζόντιες δράσεις για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Εύβοια, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής καμπάνιας, ύψους 2 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος τόνισε ότι τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος για να μπορέσει να επανέλθει η περιοχή και να ευημερήσουν οι κάτοικοί της.

Στα μέχρι τώρα πεπραγμένα του υπουργείου, ο υπουργός ανέφερε τη μεγάλη μάχη, όπως είπε, για να παραμείνουν ανοιχτές οι πτήσεις από την Αμερική μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν. «Δώσαμε μεγάλη μάχη να παραμείνουν μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν ανοιχτές οι πτήσεις από την Αμερική. Μιλάμε για 8 πτήσεις από αμερικανικές εταιρείες και μία από την Emirates, που έδωσαν τεράστια προστιθέμενη αξία και στην Αθήνα και την Αττική και σε όλη τη χώρα. Δεν υπήρχε αυτό ως δεδομένο πριν από μερικά χρόνια. Το ότι θα παραμείνουν ανοιχτές αυτές οι πτήσεις μέχρι το τέλος της σεζόν και μάλιστα τώρα, με τα πολύ ευχάριστα νέα, τα οποία χθες προανήγγειλε ο κ. Λαμπρινίδης, ότι από 1η Νοεμβρίου ανοίγει η δυνατότητα των εμβολιασμένων Ευρωπαίων πολιτών να επισκέπτονται την Αμερική».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα ατζέντα του υπουργείου, δημιουργείται, όπως είπε ο υπουργός, ψηφιακός χάρτης στον ΕΟΤ, έτσι ώστε να μπορούν πολύ πιο εύκολα οι δυνητικοί επισκέπτες από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση, να μπουν και να δουν ακριβώς τι θέλουν, φυσικά με διασύνδεση με τα πολιτιστικά μας μνημεία. Παράλληλα, ειδική αναφορά έγινε για τον πυλώνα της διαχείρισης κρίσεων, αλλά και τουριστικής εκπαίδευσης, με στόχευση τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι ο τουρισμός δεν πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο. Υπάρχει ένα παγκόσμιο πλαίσιο, ασταθές ακόμα, με πολλά ζητούμενα και πολλά δεδομένα και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί βραχυπρόθεσμα και με όλα τα προβλήματα του κλάδου. «Θα “τρέξουμε” μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση αυτού του πλαισίου, όπως για παράδειγμα πώς θα διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κρίση ή πώς θα ενδυναμώσουμε τον τουρισμό στην ηπειρωτική χώρα, σε δευτερογενείς προορισμούς», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.


NEWSLETTER