Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 10:00

Πέτσας: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να επισπεύσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Πέτσας: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να επισπεύσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα (βίντεο)

Για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN.

«Στην Εύβοια τα έργα άμεσης παρέμβασης ξεκίνησαν αμέσως μετά τις πυρκαγιές»
«Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τις πλημμύρες που ενδεχομένως θα προκύψουν από ακραία φαινόμενα. (…) Το μεγάλο ζήτημα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, μια διαδικασία αρκετά πιο βραδεία, εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε για να την επισπεύσουμε», είπε αρχικά ο κ. Πέτσας.

Τοποθετούμενος για τη διαμάχη αναφορικά με τις αρμοδιότητες γύρω από τα εν λόγω έργα, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «στις 9 Αυγούστου έγινε μια σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, στις 10 είχαμε το υπουργικό συμβούλιο και πήραμε τη βασική απόφαση να γίνει η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των δασαρχείων από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις σε φορέα στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό βοήθησε αρκετά τη διαδικασία. Επίσης αποφασίστηκε να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στο υπουργείο και τις 4 πληγείσες περιφέρειες. Αυτές είναι στην ολοκλήρωσή τους. Αυτές οι συμβάσεις λένε τι πρέπει να γίνει. Οι δύο είναι έτοιμες προς υπογραφή. Αυτά που σας λέω είναι χρόνοι ρεκόρ για τη δημόσια διοίκηση. Εμείς σαν ΥΠΕΣ κάναμε ο,τι μπορούσαμε».

«Όλοι όσοι κόπτονται για ταχύτητα των αντιπλημμυρικών – τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ούτε ένας, ψήφισε τη διάταξη για τη διάταξη για επίσπευση των διαδικασιών», συνέχισε. «Στην Εύβοια τα έργα άμεσης παρέμβασης ξεκίνησαν αμέσως μετά τις πυρκαγιές», συνέχισε ο κ. Πέτσας και απαντώντας στις κατηγορίες της αυτοδιοίκησης, επεσήμανε πως «για όλο τον κόσμο που είναι εκεί και εργάζεται στο δάσος, η βασική προτεραιότητα ήταν να βρουν δουλειά. Με τις διατάξεις που περάσαμε φροντίσαμε να δώσουμε δουλειά σε όλο αυτό τον κόσμο και από την επόμενη των πυρκαγιών δουλεύουν στο δάσος είτε για κοπή δέντρων, είτε για αντιπλημμυρικά έργα».

«Έργα που ήταν να γίνουν μετά τις πυρκαγιές στα Γεράνεια όρη, έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν παίρνουμε την πολιτική ευθύνη για να προχωρήσουμε μια διαδικασία γρήγορα, δεν μπορεί να μας κατηγορούν και μετά να λέμε γιατί πλημμυρίσαμε;», είπε και συνέχισε για τη δήλωση που έκανε την Κυριακή και προκάλεσε αντιδράσεις: «Έτσι όπως το λέτε, στην έκταση όλης της Εύβοιας, θα μπορούσε να πει πως ήταν άστοχη η δήλωση. Αλλά σας λέω το άλλο:Βλέπω μια εικόνα που δείχνει κάποιους, έναν δρόμο κομμένο, μια πλαγιά που δεν έφερε φερτά υλικά – λέω για την εικόνα που σχολίασα εκείνη τη στιγμή, στην Ιθάκη χωρίς καμένα – καταλαβαίνω ότι δεν θα πατάμε στην εύκολη λύση ότι φταίνε τα καμένα γι αυτό που μας συμβαίνει. Θα πρέπει να δούμε όλες τις πτυχές και αν οι ειδικοί λένε ότι φταίνε τα καμένα να το δούμε».

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER