Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 09:40

ΚΙΝΑΛ: Τα νέα πρόσωπα και η σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση του Ανδρουλάκη

Γράφτηκε από την

Ένα μήνα σχεδόν μετά τις εσωκομματικές εκλογές και τη μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, το «πάζλ» των νέων προσώπων στο Κίνημα Αλλαγής ολοκληρώνεται.

Πριν από λίγες μέρες ορίστηκε η σκιώδης κυβέρνηση ενώ μέσα στην εβδομάδα (ίσως την προσεχή Πέμπτη) αναμένεται να ανακοινωθεί και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Αυτή τη στιγμή φαβορί είναι ο πρώην διευθυντής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος στο νήμα φαίνεται να κερδίζει τον Απόστολο Πάνα.

Επίσης, μια σημαντική θέση είναι αυτή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Ανδρουλάκη (επί Φ. Γεννηματά την θέση κατείχε ο Μ. Όθωνας) και η οποία θα «κλείσει» τον κύκλο της νέας «ιεραρχίας» στη Χαριλάου Τρικούπη. Φαβορί δείχνει ο Βασίλης Πάναγου, επί χρόνια στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη. Να σημειωθεί ότι από την «ομάδα» Ανδρουλάκη, προς ώρας, δίχως συγκεκριμένο «χαρτοφυλάκιο» έχουν παραμείνει ο Στέφανος Ξεκαλάκης και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, οι οποίοι πιθανότατα θα κινηθούν εντός του κόμματος, δηλαδή στο μέλλον θα αξιοποιηθούν είτε σε πόστο στην Πολιτική Επιτροπή είτε κάπου αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ναι μεν επιχειρεί να τοποθετήσει σε θέσεις κλειδιά νέα άφθαρτα πολιτικά νέα πρόσωπα, ωστόσο δεν διαταράσσει άγαρμπα τις ισορροπίες στην Χαριλάου Τρικούπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι σκιώδης Υπουργοί παρέμειναν στις θέσεις του, ενώ οι δύο συνυποψήφιοί του δεν δυσαρεστήθηκαν από τις επιλογές: ο Γιώργος Παπανδρέου θα εκπροσωπεί, εκ νέου το κόμμα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος παρέμεινε τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής.

Αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη, επιχειρούν προς το παρόν να κρατήσουν διακριτές πολιτικές αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, χαράσσοντας τη δική τους «γραμμή». Επί παραδείγματι, το πόρισμα για τη λίστα Πέτσα δεν εμπεριείχε σαφή θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.

Σοσιαλδημοκρατική πολιτική κατεύθυνση

Σε ό,τι αφορά, δε, την πολιτική κατεύθυνση, ο κ. Ανδρουλάκης «κοιτάζει» φανερά προς το κέντρο, δηλαδή του παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που «μετανάστευσαν» στον ΣΥΡΙΖΑ. Επί παραδείγματι σε πρόσφατη συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι από το συνέδριο (πιθανότατα θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι) θα προκύψει νέο όνομα, στο οποίο θα υπάρχει και η λέξη «ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η προσέγγισή του σχετικά με μια νέα κυβέρνηση: εισήγαγε στη ρητορική του τον όρο σοσιαλδημοκρατία κι όχι «προοδευτική διακυβέρνηση», τον οποίο χρησιμοποιούσε η προκάτοχός του, Φώφη Γεννηματά. Είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι πρέπει να αντικαταστήσει την συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα έχει πυξίδα το δημόσιο συμφέρον, τη μείωση των ανισοτήτων, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κίνημα Αλλαγής παρακολουθούν στενά και τις δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να… ενθουσιάζονται από το κλείσιμο της ψαλίδας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι τις εκλογές και η εικόνα τότε να είναι διαφορετική.

Πηγή: ethnos