Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 15:20

Σκυλακάκης: Περιορισμένες οι αντοχές του προϋπολογισμού για πρόσθετα μέτρα στήριξης

Γράφτηκε από την

Για στενά δημοσιονομικά περιθώρια και ανάγκη προσεκτικών κινήσεων λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και του κινδύνου αύξησης των επιιτοκίων έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ακρίβειας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο κ. Σκυλακάκης δεν απέκλεισε πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κύμα των ανατιμήσεων ωστόσο επεσήμανε ότι «οι δυνατότητες του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένες και αυτό είναι ο βασικός περιορισμός που υπάρχει, από εκεί και πέρα οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΑΕΠ και των φορολογικών εσόδων είναι πάντα δυναμικές. Θα πρέπει να παρατηρούμε προσεκτικά και όταν η κυβέρνηση έχει κάτι να πει θα το πει».

Για τη μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα τόνισε ότι φέτος έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό, με δράσεις με πολύ ψηλό δημοσιονομικό κόστος σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στην αρχή του έτους πριν ακόμη δούμε που τελικά θα καθίσει αυτό το κύμα συνεπώς δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση κάτι να κάνουμε… Φέτος τελειώνει η έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ και η χώρα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές, καθώς πρέπει να πάει την επενδυτική βαθμίδα…Υπάρχει μια αύξηση γενικότερη των επιτοκίων, η αύξηση των επιτοκίων είναι συνάρτηση της αύξησης του πληθωρισμού και συνεπώς σε μια περίοδο αύξηση των επιτοκίων μια χώρα με πολύ μεγάλο χρέος πρέπει να είναι διπλά προσεκτική».

«Ο ειδικός φόρος δεν είναι αναλογικός φόρος, δεν συνδέεται με τις τιμές των καύσιμων»

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είπε ότι «ο ειδικός φόρος δεν είναι αναλογικός φόρος, δεν συνδέεται με τις τιμές των καύσιμων. Τα καύσιμα δεν είναι το σημαντικό μας πρόβλημα. Τα καύσιμα έχουν γυρίσει περίπου εκεί που ήταν το ’19 μετά από μια καταβύθιση που είχαν για εκτάκτους λόγους στην πανδημία. Το πρόβλημα μας είναι το φυσικό αέριο, διότι έχει τετραπλασιαστεί η τιμή και έρχεται και μπαίνει στην οικονομία κυρίως μέσω του ηλεκτρισμού και κατά πολύ μικρότερο βαθμό μέσω της θέρμανσης και εκεί είναι που παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Εάν έχεις ένα πρόβλημα και παρεμβαίνεις εκεί που δεν υπάρχει μείζον πρόβλημα όπως είναι τα καύσιμα προφανώς δεν κανείς σωστά τη δουλειά. Έχουμε κάνει μια παρέμβαση πάρα πολύ μεγάλη στην ενέργεια η οποία θα φανεί τώρα τον Ιανουάριο ακόμη περισσότερο γιατί θα καλύψει και τις επιχειρήσεις καλύπτοντας όλους, κυρίως τις μικρομεσαίες, με το 50% της αύξησης».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης νέων μέτρων στήριξης εάν συνεχιστεί η πανδημία ανέφερε ότι «η δική μου εικόνα για τις υγειονομικές εξελίξεις είναι ότι έχουμε φτάσει σε επιπέδωση της καμπύλης, βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι λιγότερα και η πορεία μπορεί να είναι γρήγορη της αποκλιμάκωσης της Όμικρον.

Ακόμη είναι σκληροί οι δείκτες που έχουμε στις διασωληνώσεις και στους θανάτους συνεπώς τα μέτρα παραμένουν αλλά μπορεί κανείς να είναι αυτή την ώρα αισιόδοξος ότι δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα αυτή η υπόθεση».