Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 19:20

Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις - Έξι ώρες έκατσαν στο τραπέζι Μόσχα και Κίεβο

Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις - Έξι ώρες έκατσαν στο τραπέζι Μόσχα και Κίεβο

Ολοκληρώθηκε και ο τρίτος γύρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Ρωσίας στη Λευκορωσία με στόχο να βρεθεί άμεση λύση για τη λήξη του πολέμου που μαίνεται για πέμπτη μέρα ενώ την ίδια σχεδόν ώρα ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα μεταβούν σε Μόσχα και Κίεβο προκειμένου να διαβουλευθούν με τις κυβερνήσεις τους και θα επιστρέψουν στο Γόμελ τις επόμενες μέρες για έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων.

Εν μέσω βομβαρδισμών οι διαπραγματεύσεις
Παράλληλα ενώ οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών βρίσκονταν από το πρωί της Δευτέρας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νέο μακελειό έλαβε χώρα στο Χάρκοβο με τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας να καταγγέλλει τον ρωσικό στρατό για δεκάδες νεκρούς από μαζικό βομβαρδισμό.

Το Χάρκοβο υπέστη μόλις μαζικό βομβαρδισμό από Grad (πύραυλοι). Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν», έγραψε χαρακτηριστικά ο Άντον Χεράσενκο σε ανάρτησή του στο Facebook.


Την ίδια ώρα τα πυρά του προς τη Δύση εξαπέλυσε για ακόμα μια φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφοντας σε ανάρτηση, «Αυτοκρατορία του ψέματος η Δύση».

Το πρωί της Δευτέρας, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με βάση μια ειδική διαδικασία fast track καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 16 παιδιά και 45 τραυματίστηκαν, κάτι το οποίο επισημοποιήθηκε το απόγευμα με την υπογραφή της σχετικής αίτησης προς την ΕΕ.

"Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε", είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Όπως ανακοίνωσε επισήμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών της Ένωσης και αυτήν τη στιγμή «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ τους ως προς το θέμα, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πράγματι εν καιρώ [θα] ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί», είπε χαρακτηριστικά η κυρία φον ντερ Λάιεν

Πηγή: ethnos