Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 14:15

Βαρβιτσιώτης: Στην τουρκική επιθετικότητα, απαντάμε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα

Γράφτηκε από την
Βαρβιτσιώτης: Στην τουρκική επιθετικότητα, απαντάμε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα

«Απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, η Ελλάδα έχει χαράξει μια στρατηγική τριών αξόνων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά FM».

«Απαντάμε με ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ενεργοποιούμε όλες τις ισχυρές συμμαχίες που έχουμε, όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, και συνεχίζουμε το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα, που θωρακίζει την ελληνική επικράτεια και κυριαρχία», εξήγησε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έστειλε την επιστολή στον ΟΗΕ, γιατί έχει αυξηθεί ο πήχης της έντασης από την τουρκική πλευρά. «Η Ελλάδα θωρακίζει τα νησιά της, για να αποτρέψει την Τουρκία από το να ανοίξει τις ορέξεις της, για να μπει σε ελληνικό έδαφος, δημιουργώντας τετελεσμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για την ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι στην Ευρώπη των 27 κάθε χώρα είναι εντελώς διαφορετική από την άλλη ως προς το ενεργειακό της μείγμα και αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την υιοθέτηση μιας κοινής απάντησης. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε επίπεδο ομοφωνίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ευρώπη να αποτελέσει στόχο μιας νέας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος. Ειδικότερα, εκτίμησε ότι η επισιτιστική κρίση, η αύξηση των τιμών των σιτηρών και οι πιθανές ελλείψεις αγαθών στην παγκόσμια αγορά μπορούν να προκαλέσουν νέες μεταναστευτικές πιέσεις ιδίως από την Αφρική, που η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER