Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 19:46

Κολλέγιο Αθηνών: Κάλυψη - απόκρυψη από την Κεραμέως για τον κανονισμό περί σεξουαλικής παρενόχλησης

Γράφτηκε από την
Κολλέγιο Αθηνών: Κάλυψη - απόκρυψη από την Κεραμέως για τον κανονισμό περί σεξουαλικής παρενόχλησης

Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Παιδείας αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Κολλεγίου Αθηνών που εντόπισε ο Συνήγορος του Πολίτη. 

Προκλητική κάλυψη στην πρακτική του Κολλεγίου Αθηνών να αγνοήσει έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που εντόπισε «διάθεση συγκάλυψης» σε ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες, με αφορμή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου παρέχει το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό προκύπτει από την (εκπρόθεσμη) απάντηση του υπουργείου, σε ερώτηση που κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με το θέμα και εντόπισε ζητήματα «μη συμμόρφωσης σε υποχρεώσεις που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία». Ανάμεσά τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης αλλά και οι τομεάρχες Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη.

Μάλιστα σημειώνεται η ερώτηση απευθύνονταν προσωπικά στην Νίκη Κεραμέως. Προφανώς λόγω της σημασίας του ζητήματος στο πλαίσιο της ευρύτερης συγκυρίας όπου τα θέματα της νομικής θωράκισης έναντι της σεξουαλικής παρενόχλησης αναδεικνύονται σε σημαντικό κοινωνικό ζητούμενο. Παρόλα αυτά η υπουργός δεν είχε το πολιτικό θάρρος να αναλάβει την ευθύνη της απάντησης. Αντιθέτως ακολούθησε την πρακτική της ανάθεσης του θέματος σε υφυπουργό και έτσι την απάντηση υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή.

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Στην απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, εξαντλούνται οι διοικητικού χαρακτήρα δικαιολογίες προκειμένου να μην υπάρξει ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται και θέτουν το υπουργείο προ των ευθυνών του.

Αναφέρεται ότι «η εποπτεία των Ιδιωτικών Σχολείων ασκείται από τις οικείες περιφερειακές υπηρεσίες (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.682/1977 (ΦΕΚ 244 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Αναφορικά με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4713/2020, κάθε ιδιωτικό σχολείο οφείλει να έχει έγγραφο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ρυθμίζει την εσωτερική οργάνωση του σχολείου, τους όρους και τη διαδικασία υπό τους οποίους γίνονται δεκτοί και φοιτούν στο σχολείο οι μαθητές, καθώς και τις υποχρεώσεις των μαθητών και των γονέων ή κηδεμόνων αυτών. Διευκρινίζεται ότι ο Κανονισμός κοινοποιείται από τον Διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τον αναπέμψει μόνον σε περίπτωση αντίθεσης συγκεκριμένου όρου του Κανονισμού προς ρητή διάταξη νόμου. Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. Ε.Π. 670/14-06-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Κολλεγίου Αθηνών για το σχολικό έτος 2021-2022 κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία με αρ. πρωτ. 6494/22-06-2021».

Στην συνέχεια το υπουργείο Παιδείας επικαλείται ότι «στο ανωτέρω έγγραφο της Διεύθυνσης ΔΕ Β΄ Αθήνας σημειώνεται ότι ο στην εν θέματι ερώτηση αναφερόμενος «Κανονισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Περιστατικών Παρενόχλησης και Σεξουαλικής Παρενόχλησης» δεν περιλαμβάνεται στον προαναφερθέντα Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Κολλεγίου. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν προβλέπονται εκ του Νόμου οδηγίες για τη σύνταξη «Κανονισμού Πρόληψης» στα σχολεία ή υποχρέωση για υποβολή και έλεγχό τους από την εποπτεύουσα αρχή». Μάλιστα προστίθεται πως «εν προκειμένω, στο υπ’ αριθμ. Ε.Π. 186/20-6-2022 έγγραφο του Κολλεγίου Αθηνών, που απεστάλη ως απάντηση στο υπ’ αριθμ. Ε.Π. 669/14-6-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, αναφέρεται ρητά ότι ο «Κανονισμός Πρόληψης» του Κολλεγίου Αθηνών δεν αποτελεί μέρος του Εσωτερικού Κανονισμού του σχολείου, ο οποίος έχει κοινοποιηθεί στην Διεύθυνση ΔΕ Β΄ Αθήνας. Συνιστά πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, προκειμένου να εφαρμοστεί πιλοτικά στις 2 σχολικές μονάδες του, με σκοπό να εκπαιδεύσει το σύνολο της σχολικής του κοινότητας στην αναγνώριση, πρόληψη, καταγγελία και αντιμετώπιση κάθε μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης».

Επίσης στην έγγραφη απάντηση του υπουργείου γίνεται σαφής προσπάθεια να υποβαθμιστεί η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως «στο υπ’ αριθμ. Ε.Π. 186/20-6-2022 έγγραφο υπογραμμίζεται ότι λαμβανομένων υπ’ όψιν των προβληματισμών που επισημάνθηκαν στο ΕΕΙ από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο εν λόγω κανονισμός βρίσκεται ήδη υπό διαδικασία βελτίωσης. Τέλος, επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξη στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας κάθε ιδιωτικού σχολείου ζητημάτων που αφορούν στην πρόληψη και διαχείριση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης».

Περισσότερα στο news247.gr


NEWSLETTER