Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 14:09

Πλεύρης: Οι πολίτες αγκαλιάζουν τον Προσωπικό Γιατρό

Γράφτηκε από την
Πλεύρης: Οι πολίτες αγκαλιάζουν τον Προσωπικό Γιατρό

«Οι πολίτες αγκαλιάζουν τη μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

Μέσα σε μόλις 45 ημέρες, 4.000.000 πολίτες έκαναν εγγραφή στο σύστημα, ενημέρωσε την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Πλεύρης, ενώ, όπως είπε, ο στόχος που είχαν θέσει οι θεσμοί ήταν 4.000.000 πολίτες να έχουν ενταχθεί στο σύστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους. Ο υπουργός Υγείας δεν αρνήθηκε ότι «υπάρχουν σημεία που ταλαιπωρείται ο πολίτης», αλλά σημείωσε ότι «μπαίνουν και θα μπαίνουν συνεχώς γιατροί στο σύστημα» και τουλάχιστον σήμερα ο ποσοτικός στόχος έχει επιτευχθεί.

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής άρχισε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου «Σύσταση και οργάνωση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία "ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις». Μεγάλο μέρος της συζήτησης, όμως, απασχόλησε η κατάσταση στον χώρο της υγείας και το θέμα του Προσωπικού Γιατρού.

Ο κ. Πλεύρης, στο πλαίσιο της απάντησής του, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση που είχε επιχειρηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και στην έκβαση του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νόμο για τον οικογενειακό γιατρό το 2018. Από το 2018 μέχρι τη λήξη της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εγγραφεί λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο πολίτες και γύρω στους 700 γιατρούς», τόνισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας ότι «η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οικογενειακό γιατρό, απέτυχε παταγωδώς», διότι «το capitation αντιστοιχούσε σε 10 ευρώ το άτομο». Σύμφωνα με τον υπουργό, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είδε πως δεν μπορούσε να λειτουργήσει ο θεσμός, προέβλεψε 2.000 ευρώ μισθό για να εξυπηρετούνται οι πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί με εγγεγραμμένο μονοψήφιο αριθμό εξυπηρετούμενων, που έπαιρναν 2.000 ευρώ τον μήνα.

Καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης προεξόφλησαν ότι το σύστημα θα αποτύχει διότι δεν μπορεί να προχωρήσει με 2.000 εξυπηρετούμενους ανά γιατρό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο αριθμός ευθύνης του νόμου του κ. Ξανθού, προέβλεπε 2.250 άτομα ανά γιατρό. «Ο κάθε γιατρός ενέγραφε μέχρι 2.250 άτομα. Αν τα 2.000 άτομα σήμερα είναι πολλά, τα 2.250 που προέβλεπε ο οικογενειακός γιατρός του κ. Ξανθού είναι καλά; Έχουν άγνοια της αποτυχημένους μεταρρύθμισης του κ. Ξανθού», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Σε σχέση με την κατάσταση σήμερα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι:

- Όλες οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνταν για τον προσωπικό γιατρό εκδόθηκαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

- Το σύνολο των δημοσίων γιατρών μπήκε στο σύστημα επειδή προβλέφθηκε ότι οι γιατροί που υπηρετούν στα κέντρα υγείας θα εγγράφουν πληθυσμό και θα παίρνουν 10.000 ευρώ κατ' έτος, παραπάνω. Σε πρώτη φάση το σύστημα άνοιξε για γενικούς, οικογενειακούς γιατρούς και παθολόγους. Οι διαθέσιμοι ήταν 4.000, και τον πρώτο μήνα λειτουργίας του θεσμού, μπήκαν 1.200 τον πρώτο μήνα λειτουργίας του θεσμού (σ.σ. επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν μπει 700 γιατροί στα τέσσερα χρόνια).

- Το 30% μπήκε στο σύστημα μέσα στον Αύγουστο.

- Στις πρώτες 45 ημέρες λειτουργίας του θεσμού ενεγράφησαν 4.000.000 πολίτες.

- Επειδή, «όπως είναι φυσικό, υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες», το σύστημα θα είναι πιλοτικό προκειμένου να έχει πλήρη εφαρμογή από 1-1-2023. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Αττική, που «χρειάζεται μεγαλύτερη πληθώρα γιατρών, αν και όσοι είχαν εγγραφεί στο σύστημα επί ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, σήμερα είναι τόσοι μόνο στην Αττική».

- Στην περιφέρεια η κάλυψη είναι άνω του 70% και σήμερα υπάρχουν 650.000 κενές θέσεις σε όλη την περιφέρεια.

- Στη δεύτερη φάση του θεσμού, και αφού προβλέφθηκε στη μεταρρύθμιση ότι θα μπαίνουν και ιδιώτες γιατροί, εντάσσονται οι ειδικότητες που έχουν ως βάση την παθολογία.

- Στις επόμενες δέκα ημέρες θα γίνουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα και ο θεσμός θα λειτουργεί «δυναμικά».

- Μόλις καλυφθεί ο ενήλικος πληθυσμός, το επόμενο στάδιο υπαγωγής στο σύστημα είναι οι παιδίατροι. Στόχος είναι μέχρι 31-12-2022 να έχει εγγραφεί στο σύστημα ο ενήλικος πληθυσμός, με την υπαγωγή στο σύστημα περισσότερων ειδικοτήτων γιατρών και ιδιωτών.

- Πράγματι, χρειάζονται και άλλοι γιατροί, αλλά 3.300 έχουν μπει στο σύστημα μέσα σε 45 ημέρες.

- Για όσους μπαίνουν στο σύστημα βγαίνει πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων, προκειμένου στο πρώτο ραντεβού που θα έχουν οι εξυπηρετούμενοι με τον προσωπικό γιατρό τους να έχουν και τις εξετάσεις τους, ώστε να σχηματιστεί ο ιατρικός φάκελός τους.

- Η σημερινή κυβέρνηση «πάτησε» πάνω σε ρυθμίσεις του 2018, όπως είναι η πρόβλεψη ότι όσοι πολίτες είναι ανασφάλιστοι θα εντάσσονται στους γιατρούς των κέντρων υγείας, τους προσωπικούς, και μόνο αν δεν υπάρχουν εκεί θα πηγαίνουν σε ιδιώτες. Πρόκειται για «επανάληψη της ρύθμισης του κ. Ξανθού, το 2018, με αλλαγή ότι εκείνη η ρύθμιση μιλούσε για Οικογενειακό Γιατρό, ενώ σήμερα η ρύθμιση μιλάει για Προσωπικό Γιατρό».

- «Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, ο θεσμός θα ενισχύεται. Μέχρι 31-12-2022 θα έχουμε την κάλυψη που θέλουμε από γιατρούς. Από τον Οκτώβριο αρχίζουν τα ηλεκτρονικά ραντεβού, ώστε να πηγαίνουν οι πολίτες και να συμπληρώνεται ο φάκελός τους.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε στην κριτική για τους μισθούς των γιατρών ενώ αναφέρθηκε και στο «Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία» και τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Το 2015-2019 στους γιατρούς δόθηκαν μηδέν χρήματα. Εμείς δίνουμε στους γιατρούς των κέντρων υγείας, μέσω του Προσωπικού Γιατρού, 10.000 ευρώ και στους γιατρούς του ΕΣΥ, μεσοσταθμικά, με το 10%, είναι, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από 3.000 έως 4.000 ευρώ τον χρόνο. Φυσικά και θέλαμε να πάρουν περισσότερα. Αλλά σήμερα μας κάνουν κριτική αυτοί που δεν είχαν δώσει σεντς», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Στο "Παίδων Αγία Σοφία" το πρόβλημα υπάρχει από το 2018. Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω και της πανδημίας και της έλλειψης αναισθησιολόγων. Κάνουμε προσπάθειες να επιλύσουμε το πρόβλημα», τόνισε ο υπουργός και ενημέρωσε την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ότι προκηρύσσονται, κατά προτεραιότητα, οι θέσεις, μετακινούνται επίσης αναισθησιολόγοι από αλλού και γίνεται καλύτερος προγραμματισμός χειρουργείων.

Όπως, όμως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, σχολιάζοντας σημερινά πρωτοσέλιδα για τις 3.000 αναμονές χειρουργείων, το 2019 οι αναμονές στο Παίδων ήταν 2.853. «Ναι, δεν μειώσαμε αυτόν τον αριθμό. Δεν αυξήθηκε, δεν τον μειώσαμε. Θα μπορούσαμε με προβάλλουμε το πρόβλημα της πανδημίας και την επιβάρυνση λόγω των κλειστών χειρουργείων. Σήμερα, πάει ο κ. Ξανθός με τον κ. Τσίπρα σε ένα νοσοκομείο που άφησαν αναμονή χειρουργείων 2.853, να κάνουν κριτική σε τι;», υπογράμμισε ο υπουργός και έδωσε τα στοιχεία για τις αναμονές χειρουργείων από το 2019 μέχρι σήμερα, ήτοι 2.853 αναμονές το 2019, 2.438 το 2020, 2.795 αναμονές το 2021, 2.925 αναμονές το 2022. «Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα γιατί τα παιδιά πρέπει να χειρουργούνται σε γρήγορο χρόνο. Αλλά εσείς, που πάτε σήμερα εκεί, αγνοείτε την κατάσταση όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER