Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 18:55

Σοφί Ιν'τ Φελντ για υποκλοπές: «Οι Αρχές στην Ελλάδα κάνουν στην άκρη ώστε οι αποδείξεις να εξαφανιστούν;»

Γράφτηκε από την
Σοφί Ιν'τ Φελντ για υποκλοπές: «Οι Αρχές στην Ελλάδα κάνουν στην άκρη ώστε οι αποδείξεις να εξαφανιστούν;»

Η Σοφί Ιν'τ Φελντ μέλος της επιτροπής PEGA μετά την παρουσίαση της έκθεσης για το σκάνδαλο δέχτηκε ερωτήσεις και μέσα από τις απαντήσεις της άφησε αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας πως η έρευνα δεν είναι επαρκής με αποτέλεσμα να χάνονται αποδείξεις.

Συγκεκριμένα, το μέλος της επιτροπής τόνισε ότι η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει σχέση με τις υποκλοπές και έπειτα πρόσθεσε ρίχνοντας καρφιά για τηνέρευνα ότι «Μου κάνει εντύπωση ότι έγινε έρευνα στην Intellexa που ήταν μία επίσκεψη στα γραφεία, έλεγχος χρήσης ενός έτους στους λογαριασμούς της, χωρίς κατάσχεση server και υπολογιστών, χωρίς κλήση για κατάθεση. Υποθέτω ότι τώρα όποιο τεκμήριο και να υπήρξε έχει εξαφανιστεί.

Και πρόσθεσε ότι «Δεν είναι περίεργο να λέμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να βασιστεί σε κρατικές πληροφορίες για την Ελλάδα, όταν οι Αρχές κάνουν στην άκρη για να διασφαλίσουν ότι οι αποδείξεις δεν είναι πλέον διαθέσιμες;».

Η κυβέρνηση διαψεύδει...αλλά δεν ερευνά

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσίαση της έκθεσης η επιτροπή PEGA ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση διαψεύδει...αλλά δεν ερευνά».

Αρχικά, η Επιτροπή αναφέρει πως «τόσο η ΕΥΠ όσο και η κυβέρνηση αρνούνται κατηγορηματικά ότι το Predator έχει αγοραστεί ή χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές. Παρά το γεγονός ότι η χρήση spyware είναι παράνομη στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει έντονη αναζήτηση για την προέλευση της συγκεκριμένης επίθεσης spyware».

Και συνεχίζει: «Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση spyware αλλά και της ΕΥΠ για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, περιγράφουν μια πολύ ανησυχητική ιστορία, ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών, νεποτισμού και πολιτικής επιρροής. Είναι εύκολο να χαθεί κάποιος στο λαβύρινθο. Ωστόσο, εμφανίζονται μερικά μοτίβα. Η κυβερνητική πλειοψηφία χρησιμοποιείται για την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι για το γενικό συμφέρον, κυρίως με το διορισμό συνεργατών και πιστών σε θέσεις κλειδιά, όπως η ΕΥΠ και η ΕΑΔ, ενώ τέτοια πρόσωπα βρίσκονται και στην Krikel.

»Το λογισμικό υποκλοπής, πιθανώς σε συνδυασμό με τη νόμιμη παρακολούθηση, χρησιμοποιείται ως εργαλείο για απόκτηση πολιτικής εξουσίας και ελέγχου, στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Οι μηχανισμοί ελέγχου τόσο εκ των προτέρων όσο και εκ των υστέρων έχουν σκοπίμως αποδυναμωθεί και η διαφάνεια και η λογοδοσία έχουν αποφευχθεί. Οι επικριτικοί δημοσιογράφοι ή αξιωματούχοι που καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και παρεμπόδιση, ενώ δεν υπάρχει προστασία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Οι απαντήσεις της Σοφί Ιν'τ Φελντ

Αρχικά, ο Γιώργος Συριόπουλος της ΕΡΤ προχώρησε σε καταιγισμό ερωτήσεων:

- Αν εξετάζεται η πιθανότητα επίθεσης στην Δημοκρατία από εξωτερικούς παράγοντες, ειδικά στην Ελλάδα
- Ποιες είναι οι πλέον αξιόπιστες πηγές για την έρευνά σας, ειδικά για την Ελλάδα
- Η εφημερίδα Documento με δημοσίευμά της διεύρυνε τον αριθμό των θυμάτων παρακολούθησης μετά την επίσκεψη της PEGA. Έχει κινητοποιηθεί δικαστική έρευνα. Θα περιμένετε το αποτέλεσμά της πριν συνταχθεί η τελική έκθεση της επιτροπής; Σχεδιάζετε νέα επίσκεψη στην Ελλάδα, ή πρόσκληση του δημοσιογράφου που κάνει τις αποκαλύψεις για να μιλήσει στην επιτροπή, επικυρώνοντας την αλήθεια του δημοσιεύματος;
- Υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των μελών της επιτροπής για τα συμπεράσματα από τα ευρήματα στην Ελλάδα, ή υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις;
- Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε το νομικό βάρος αυτών των ευρημάτων, ως προς το αν θα ακολουθήσουν τιμωρητικές δράσεις για τον περιορισμό της χρήσης κακόβουλων λογισμικών στην ΕΕ.

Απαντώντας, η κα Ιν'τ Φελντ είπε ότι «Η εντολή διερεύνησης προς την PEGA φτάνει ως τον Μάιο, πιθανώς τον Ιούνιο. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε επί του παρόντος. Θα συνεχίσουμε την έρευνα.

Σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να βασιστούμε σε πηγές εκτός κυβερνήσεων γιατί οι κυβερνήσεις αρνούνται να μοιραστούν πληροφορίες μαζί μας. Για την Ελλάδα, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει. Είναι στην ευχέρεια του πρωθυπουργού να άρει την εμπιστευτικότητα για περιπτώσεις -ας πούμε νόμιμων- παρακολουθήσεων, όπως των Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη. θα μπορούσε να ρίξει φως σε αυτές τις υποθέσεις. Το ίδιο και η Βουλή, θα μπορούσε να άρει την εμπιστευτικότητα των πρακτικών της εξεταστικής επιτροπής. Υπάρχουν ήδη πάρα πολλές επίσημες πληροφορίες που θα μπορούσαν να δοθούν.

Οι αποκαλύψεις από το Documento δεν είναι οι πρώτες, αυτό συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό, ήδη από πέρυσι. Οι Αρχές θα μπορούσαν να αντιδράσουν με λίγο καλύτερη αίσθηση του επείγοντος στην έρευνά τους. Τώρα υπάρχει έρευνα από τον εισαγγελέα, ελπίζω ότι θα γίνει γρήγορα.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι μιλάμε για γεγονότα. Μου κάνει εντύπωση ότι έγινε έρευνα στην Intellexa που ήταν μία επίσκεψη στα γραφεία, έλεγχος χρήσης ενός έτους στους λογαριασμούς της, χωρίς κατάσχεση server και υπολογιστών, χωρίς κλήση για κατάθεση. Υποθέτω ότι τώρα όποιο τεκμήριο και να υπήρξε έχει εξαφανιστεί.

Δεν είναι περίεργο να λέμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να βασιστεί σε κρατικές πληροφορίες για την Ελλάδα, όταν οι Αρχές κάνουν στην άκρη για να διασφαλίσουν ότι οι αποδείξεις δεν είναι πλέον διαθέσιμες;

Θα είμαι σαφής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να έχει πλήρη δυνατότητα έρευνας, να κλητεύει άτομα να καταθέσουν ενόρκως, να έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικά έγγραφα. Δεν έχουμε αυτή τη δύναμη αυτή την στιγμή. Είμαι περήφανη που κάνουμε την έρευνα, με όσα μέσα διαθέτουμε. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε πηγές από το κοινό δεν σημαίνει ότι τα συμπεράσματά μας είναι ψευδή. Σημαίνει μόνο ότι ίσως δεν μπορούμε να τα αποδείξουμε σε δικαστήριο. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια. Θεωρώ ότι έχουμε ήδη αρκετά κομμάτια του παζλ για να δείξουμε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, ο Κ. Μητσοτάκης δεν αρνείται την ύπαρξη και την ακρίβεια της λίστας των 33 -και ίσως και άλλων που θα ακολουθήσουν. Απλώς λέει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με αυτές και πρόκειται για "εξωτερικό" δράστη. Δεν είναι πολύ πιθανή ερμηνεία, αλλά ας δούμε τι θα βγει από τις έρευνες.

Καταλαβαίνω την αναστάτωση από την έλλειψη απτών αποδείξεων. Αν διαβάσετε όμως την έκθεση, την σύνδεση των σημείων, δείχνουν μία εικόνα που είναι πολύ δύσκολο να αρνηθεί κανείς. Πρέπει να υπάρξει μια "ενθάρρυνση" προς κυβερνήσεις και Αρχές να ερευνήσουν, να συγκροτηθούν κοινοβουλευτικές επιτροπές αντί να εμποδίζονται στην έρευνά του. Μία "ενθάρρυνση" στις κυβερνήσεις για αστυνομική έρευνα, για κλήση της Europol να έρθει να βοηθήσει.

Αντί να επικρίνετε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προσπαθεί να κάνει κάτι, όταν δεν το κάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις, θα πρότεινα να μιλήσετε στις εθνικές κυβερνήσεις και να τους πείτε να κάνουν το δημοκρατικό τους καθήκον», όπως κατέληξε.

Ακολούθησε η Μαρία Ψαρά από την ΕΦΣΥΝ, που ρώτησε «Πόσο πεπεισμένοι είστε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις και πόσο κοντά στον πρωθυπουργό είναι αυτό το σύστημα; Δεύτερον, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι "κατά τα φαινόμενα υπήρξε πολιτικά υποκινούμενη χρήση παράνομου λογισμικού. Υποθέτω ότι δεν μοιράζεστε το επιχείρημα της κυβέρνησης για "εξωτερικούς" δράστες ή ιδιώτες».

«Ας δούμε τι ξέρουμε», είπε το μέλος της PEGA. «Ξέρουμε ότι το spyware πωλείται κυρίως σε κυβερνήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις σε ιδιώτες, αλλά πρέπει να είναι πολύ-πολύ πλούσιοι, γιατί είναι εξαιρετικά ακριβό. Ας πούμε ότι υπάρχει αυτός ο πολύ-πολύ πλούσιος, δεν μιλάμε για απλό εκατομμυριούχο, πρέπει να είναι σχεδόν δισεκατομμυριούχος για να πληρώσει κάτι τέτοιο από την τσέπη του.

Θα έπρεπε να έχει λόγο και κίνητρο για να παρακολουθήσει αυτούς που είναι στη λίστα (η λίστα δεν έχει αμφισβητηθεί, είναι πραγματική). Πρέπει να κάνουμε δουλειά ντετέκτιβ. Ποιος θα είχε κίνητρο, μέσα και ευκαιρία για κάτι τέτοιο; Κοιτάξτε τα ονόματα στη λίστα. Είναι ξεκάθαρα πολιτική λίστα. Ποιος θα είχε συμφέρον, τα χρήματα και το ενδιαφέρον να παρακολουθήσει αυτά τα συγκεκριμένα άτομα;

Άλλο στοιχείο είναι ότι κάποια από αυτά τα άτομα παρακολουθούνται και επισήμως, το έχει παραδεχθεί η κυβέρνηση. Είναι απλώς σύμπτωση; Διά της απαγωγής εις άτοπο, η υπόθεση περί "ιδιώτη" ή "εξωτερικού δράστη" δεν μου φαίνεται να στέκει, για να είμαι ειλικρινής. Και πάλι, όσο δεν έχουμε πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες, δεν θα βρούμε το όπλο το εγκλήματος».

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER