Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 12:45

Σχοινάς: Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λόγο και ρόλο στην αμετάκλητη πορεία των Βαλκανίων προς την Ευρώπη

Γράφτηκε από την
Σχοινάς: Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λόγο και ρόλο στην αμετάκλητη πορεία των Βαλκανίων προς την Ευρώπη

Στους κοινωνικούς εταίρους που όπως τόνισε «έχουν λόγο και ρόλο στην αμετάκλητη πορεία των Βαλκανίων προς την Ευρώπη» εστίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στην ομιλία του στη Σύνοδο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε «όχι απλά οι εκπρόσωποι της ζώσας οικονομίας, αλλά και οι μπροστάρηδες της προσπάθειας για τα Ευρωπαϊκά Βαλκάνια»,

«Στα Δυτικά Βαλκάνια η Ευρώπη αναδύεται ως πόλος ειρήνης και σταθερότητας. Αποδείξαμε στη πράξη ότι η ΕΕ είναι σταθερός, όχι ευκαιριακός φίλος των λαών της περιοχής» επεσήμανε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ειρήνη στην περιοχή απαιτεί μια διαρκή προσπάθεια που πρέπει πάντοτε να γίνεται με ειλικρίνεια, μεταρρυθμίσεις, με ηρεμία και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα διεθνή και ευρωπαϊκά κεκτημένα. Στη διεύρυνση, έχουμε ήδη προχωρήσει την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, κυρίως με την ενίσχυση της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην περιοχή και με διαφορά. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον περασμένο Ιούλιο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αν και κατά τη γνώμη μου και αρκετά αργοπορημένο βήμα. Στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της οποίας έφτασα λόγω των απεργιών, πολλούς πολίτες της οποίας συνάντησα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο κι αυτά τα δυο σημεία λένε πολλά» υπογράμμισε.

Όπως τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς:

  • «Οι φίλοι μας στα Σκόπια λοιπόν, μαζί με την δική μας συνδρομή θα πρέπει να στοχεύσουν στις μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στο κράτος δικαίου και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, να ξεκινήσουν τις διαδικασίες που αφορούν το Σύνταγμα και τα συμφωνηθέντα με την Βουλγαρία όπως έχουν ήδη συμφωνήσει.
  • Η Αλβανία έχει κάνει σημαντικά βήματα στο κομμάτι της Ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως στη δικαιοσύνη την λειτουργία του λεγόμενου SPAK δηλαδή την ειδική δομή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
  • Στο Μαυροβούνιο, δυστυχώς, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του αντίστοιχου Συμβουλίου της Επικρατείας και ασφαλώς πρέπει να πω ότι μας προβληματίζει ιδιαίτερα η οχύρωση της χώρας απέναντι σε κακόβουλες επιρροές.
  • Με την Σερβία παρά τα όποια προβλήματα είμαστε σε μια σταθερή τροχιά, θέλουμε να προχωρήσουμε κι άλλο σε ζητήματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και θέλουμε τα Κράτη Μέλη μαζί μας σ ‘αυτό. Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Βούτσιτς το περασμένο φθινόπωρο και διαπίστωσα ο ίδιος τα φιλόδοξα σχέδια για περισσότερη Ευρώπη. Η προχθεσινή συμφωνία στην Οχρίδα με το Κόσσοβο αποτελεί τεράστιο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
  • Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η οποία είναι και επίσημα από τον Δεκέμβριο υπό ένταξη χώρα αναμένουμε την γρήγορη δημιουργία των νέων θεσμών με στόχευση τις 14 προτεραιότητες που έχουμε ήδη ανακοινώσει και αποτελούν μονόδρομο ώστε να μπούμε σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας.
  • Για το Κοσσυφοπέδιο/Κόσσοβο η απελευθέρωση της βίζας αποτελεί έναν εκπρόθεσμο στόχο, το βασικό θέμα όμως που πρέπει να απασχολεί είναι ασφαλώς η εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Φεβρουαρίου στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα. Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την Σουηδική Προεδρία να συζητήσει με τα Κράτη Μέλη το ζήτημα της υποψηφιότητας που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο και ασφαλώς προϋπόθεση απαιτεί η σύνταξη και των Κρατών Μελών ώστε να γνωμοδοτήσουμε σχετικά αν ζητηθεί».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι πριν λίγους μήνες επισκέφτηκε, όπως και η Επίτροπος Μετανάστευσης, με στόχο τη στενότερη συνεργασία στη διαχείριση και σημείωσε: «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να έχουμε την ίδια προσέγγιση με τις επιστροφές, να επιχειρεί η Frontex και στα δικά τους σύνορα και μάλιστα διαθέτουμε για τον σκοπό αυτό πολύ σημαντικούς πόρους. Όλα αυτά, θα είναι πιο πειστικά, θα είναι πιο εύκολα, θα είναι πιο διακριτά όταν επιτέλους ενταχθεί η Ρουμανία και η Βουλγαρία στο χώρο Σένγκεν που κατά τη γνώμη θα έπρεπε ήδη να είχε συμβεί. Βρισκόμαστε στον σωστό Ευρωπαϊκό δρόμο».

«Περισσότεροι από 4 εκατ. Ουκρανοί φιλοξενούνται σήμερα στην Ευρώπη»

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ααφέρθηκε στις απρόβλεπτες και πρωτοφανείς κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισε ότι «ήταν μονόδρομος η σκληρή δουλειά για μια Ευρώπη πιο ανθεκτική, πιο διακριτή και πιο συνεκτική, που δεν αφήνει πίσω κανέναν, που αποτελεί το φωτεινότερο παράδειγμα κοινωνίας στον κόσμο, και η Ευρώπη το απέδειξε στην πράξη».

«Σε ότι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι από την έναρξη του η Ε.Ε. διέθεσε 67 δις ευρώ για την Ουκρανία αλλά και τους Ουκρανούς που ξεσπιτώθηκαν.

Περισσότεροι από 4 εκατ. Ουκρανοί φιλοξενούνται σήμερα στην Ευρώπη. Το καθεστώς άμεσης προστασίας που ήδη έχει παραταθεί είναι ο βασικός μηχανισμός που δίνει πρόσβαση στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους χώρους εργασίας μας, ενώ έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση και την επαναδιοργάνωση της χώρας» δήλωσε κλείνοντας ο Μαργαρίτης Σχοινάς.


NEWSLETTER