Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 14:30

Κατρίνης: Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις τελείωσαν - Η χώρα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή

Γράφτηκε από την
Κατρίνης: Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις τελείωσαν - Η χώρα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή

«Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Το δήθεν επιτελικό κράτος και η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενισχύουν την αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες» ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι «η ακυβερνησία που κάποιοι χρησιμοποιούν ως απειλή, την βιώνουμε, τη ζούμε σήμερα». Παρατήρησε ότι «η μετωπική σύγκρουση δύο τρένων παραπέμπει σε συνθήκες ακυβερνησίας» ενώ «η λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών παραπέμπει σε μια ακυβέρνητη χώρα».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, είπε ότι αυτή «προελαύνει ακάθεκτη και χωρίς κανένα σοβαρό μέτρο αντιμετώπισης» και «παραπέμπει σε μια χώρα χωρίς κυβέρνηση, όπου η αισχροκέρδεια βασιλεύει».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να εγγυηθεί ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα», θέτοντας τέσσερις προϋποθέσεις: δικαιοσύνη, αποκατάσταση του κράτους Δικαίου και ισχυρούς θεσμούς. Επανασχεδιασμό και ενίσχυση όλων των δημόσιων υποδομών, όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στην Υγεία και την Παιδεία. Σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο με προαπαιτούμενα πολιτικών συγκλίσεων και προγραμματικών συμφωνιών που θα κατατεθούν ανοιχτά και δημόσια από το ΠΑΣΟΚ. Πρόσωπα με αξιοπιστία, καθώς αυτοί που παρακολουθούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους δεν διαθέτουν αξιοπιστία. Όπως και αυτοί που εμφορούνται από λογικές ελέγχου των αρμών της εξουσίας, από διχαστικές και ακραίες συμπεριφορές και αντιλήψεις.

Αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος, ο κ. Κατρίνης προειδοποίησε πως «απειλεί την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα και συνοχή» και πρόσθεσε ότι «η διαχείριση και η αντιμετώπιση του αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Μάλιστα, είπε συγκεκριμένα, ότι μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν γίνει μόνο 4.000 ρυθμίσεις, όταν το σύνολο των οφειλετών σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες-funds ξεπερνούν τα 7.000.000. Δηλαδή έχει ρυθμίσει τις οφειλές του μόνο το 0,05% των οφειλετών με τον πτωχευτικό και εξωδικαστικό Μητσοτάκη-Σταϊκούρα. Τέσσερα εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία. Πάνω από δύο εκατομμύρια ΑΦΜ βρίσκονται αντιμέτωπα με κατασχέσεις, με 1.412.000 να υφίστανται ήδη κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η ΑΑΔΕ επιβάλλει κάθε μήνα 6.700 νέες κατασχέσεις, κατά μέσο όρο, σε οφειλέτες. Οι κατασχέσεις το 2022 υπερδιπλασιάστηκαν. Περισσότεροι από 9.001 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έγιναν το 2022 και πρόκειται «για τον μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων που άλλαξαν χέρια μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που δημιουργείται μετά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι αυτές οι αυξήσεις «συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση των δανειοληπτών και αυξήσεις δόσεων που υπερβαίνουν το 30%, με προφανή τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά "κόκκινων" δανείων». Οι πολίτες, είπε, «είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα funds που απορρίπτουν κάθε πρόταση που κατατίθεται από τους πολίτες και απαιτούν τη συνολική αποπληρωμή της οφειλής, με δυσβάσταχτους όρους, με απειλή τον πλειστηριασμό ακόμα και της κύριας κατοικίας».

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατέληξε λέγοντας, ότι «το πρωθυπουργικό μοντέλο του μεσσία πρωθυπουργού είναι αναχρονιστικό. Δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Όπως απέτυχαν και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα απαιτεί ένα νέο μοντέλο, ένα νέο περιεχόμενο διακυβέρνησης. Με συγκλίσεις, με συνεργασίες, με προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος, την εμπέδωση της δικαιοσύνης, η έννοια της οποίας πρέπει να είναι απόλυτη στην εφαρμογή της. Πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα, να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τη χώρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER