Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 10:33

Ντομπρόφσκις: "Καταδικάζω τις παρακολουθήσεις, έχουμε ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση"

Γράφτηκε από την
Ντομπρόφσκις: "Καταδικάζω τις παρακολουθήσεις, έχουμε ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση"

Ο Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις.

Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα πήρε θέση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για θέματα Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την εισήγησή του στη διάρκεια συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής PEGA.

Συγκεκριμένα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε αίτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, δήλωσε ότι:

"Τέτοιου είδους κατασκοπεία συμπολιτών και πολιτικών αντιπάλων ξεκάθαρα δε πρέπει να γίνεται. Τα κατασκοπευτικά λογισμικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες χρήσεις τους που δεν είναι άλλες από την επιβολή του νόμου και τη διαφύλαξη της ασφάλειας".

Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν καταδίκασε τις παρακολουθήσεις, τονίζοντας πως καταγόμενος από τη Λετονία είχε βιώσει επί Σοβιετικής Ένωσης τι σημαίνει ένα καθεστώς να παρακολουθεί τους πολίτες του.

"Ξεκινήσατε την εισήγησή σας περιγράφοντας το σκληρό και γιγάντιο σύστημα παρακολουθήσεων πολιτών στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Δούλευα ως ανταποκριτής στη Μόσχα για πέντε χρόνια. Μπορώ να σας επιβεβαιώσω πλήρως. Σίγουρα θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας και οι μυστικές υπηρεσίες δε κατασκόπευαν μόνο δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους. Κατασκόπευαν και τους ίδιους τους τους υπουργούς. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό που παρακολουθούσε τους υπουργούς του", δήλωσε αρχικά ο Στ. Κούλογλου.

"Θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας κατασκόπευε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων του. Και στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Θα θυμάστε ότι ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθούσε την οικογένειά του ή την αδερφή του. Λοιπόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός κατασκόπευε την αδερφή του. Θυμάστε τον Γενικό Γραμματέα, που παρακολουθούσε τον ανιψιό του και την ανιψιά του; Ο κ. Μητσοτάκης επίσης παρακολουθούσε τον ανιψιό του και την ανιψιά του. Θα μου πείτε διαφορετικές συνθήκες. Σίγουρα, αλλά εδώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Η ΕΣΣΔ δεν ήταν μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι, και δυο ευρωβουλευτές της ήταν θύματα παρακολούθησης. Το γνωρίζουμε αυτό εδώ και 9 μήνες", πρόσθεσε στην συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω μερικά πράγματα: Γιατί η Κομισιόν δεν έχει βγάλει μια ανακοίνωση για την ελληνική υπόθεση; Για άλλες υποθέσεις βγάζει πάντα. Πρέπει να βγάλουμε silver alert για την κα φον ντερ Λέιεν. Επίσης, πότε ζητήσατε πληροφορίες από την Ελλάδα για τις εξαγωγικές άδειες; Έχουν προθεσμία να απαντήσουν στο αίτημα σας ή είναι γενικό το ερώτημα. Δεδομένης της προσωπικής και πολύ οδυνηρής εμπειρίας σας να ζείτε σε μια χώρα όπου η κατασκοπεία ήταν μέθοδος διακυβέρνησης, ποια είναι η γνώμη σας για τα όσα σας περιέγραψα, που έχουν τεκμηριωθεί; Ποια είναι η προσωπική σας γνώμη" συμπλήρωσε ο Στ. Κούλογλου.

Σημειώνεται πως ο Επίτροπος Ντομπρόφσκις τόνισε πως η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER