Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 09:59

Boυλή: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την στήριξη του εισοδήματος

Boυλή: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την στήριξη του εισοδήματος

Στην Ολομέλεια, εισάγεται σήμερα Τετάρτη, για συζήτηση και ψήφιση, το σχέδιο νόμου για την στήριξη του εισοδήματος. Κατά τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο υλοποιείται σημαντικό μέρος, περίπου το 50%, των προγραμματικών οικονομικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης. Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού του δημοσίου τομέα και στις συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του μικρού δημοσίου, μειώσεις φόρων και οικονομικές ενισχύσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους νέους. Πρόκειται για δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ, εντός της τετραετίας 2024-2027, και επιπλέον 385 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, πέραν της επέκτασης κατά 375 εκατομμυρίων ευρώ των δανείων του Προγράμματος «Σπίτι μου».

Επιπλέον, με το παρόν νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την αξιολόγηση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, ρυθμίσεις για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στο πλαίσιο του περιθωρίου μικτού κέρδους, επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» έως 31/12/2023 και εισάγεται προς ψήφιση συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες που σχετίζονται με ενισχύσεις και λοιπά οικονομικά μέτρα του νομοσχεδίου, τα οποία αφορούν το τρέχον έτος.

«Κάνουμε καθαρούς λογαριασμούς με τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση κάνει πράξη, αμέσως, το 50% των δεσμεύσεων του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και ενώ παραμένουν να ισχύουν στο ακέραιο και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των πολιτών. Όπως πάντως έσπευσε να υπογραμμίσει, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη σοβαρή γραμμή στη δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή στην πολιτική που θα κατατείνει σε λογικά, αλλά πάντως πρωτογενή πλεονάσματα, «γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για τη μείωση του δημοσίου χρέους, του χρέους όλων μας δηλαδή».

«Δεν καλύπτουμε πλήρως τις απώλειες 14 ετών. Καλύπτουμε μεγάλο μέρος», είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, αναφερόμενος στις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, και ζήτησε από τους βουλευτές να συνεκτιμήσουν, πλην των παρεμβάσεων στο μισθολόγιο, και τα μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Όλα αυτά, είπε ο κ. Πετραλιάς, οδηγούν σε αύξηση των αμοιβών στο 10,5% στους δημοσίους υπαλλήλους μέσα στο έτος.

Η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών είναι προτεραιότητα της β’ τετραετίας της κυβέρνησης, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης. «Αν η πρώτη τετραετία για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εστίασε και πέτυχε την ανάταξη της εθνικής οικονομίας, με ένα φίλο-επενδυτικό, φίλο-αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο ξεδιπλώθηκε σε τέσσερα χρόνια, σήμερα γι’ αυτή τη δεύτερη τετραετία της Κυβέρνησης, η προτεραιότητα μας είναι η αύξηση του εισοδήματος για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα. Γι’ αυτό το στόχο δεσμευτήκαμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες πολύ πριν τις εκλογές και αυτή τη στρατηγική χαράζουμε μετά από τη νίκη της Ν.Δ.», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Περισσότερα στο ertnews.gr