Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 14:45

Στίγκας: Θέμα εθνικής τιμής όλων των Ελλήνων τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Στίγκας: Θέμα εθνικής τιμής όλων των Ελλήνων τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

«Η απάντηση που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης για την ακύρωση της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του, για όλους εμάς, ακόμη και για τον ίδιο, ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη. Ήταν μια διπλωματική ήττα γιατί η ελληνική κυβέρνηση αποδείχθηκε ακατάλληλα προετοιμασμένη και έτσι το ταξίδι του στο Λονδίνο έκλεισε με δραματικό τρόπο», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Παράλληλα άσκησε κριτική στο διπλωματικό επιτελείο του πρωθυπουργού ισχυριζόμενος: «Θα πρέπει να εξετάσουμε τις μεγάλες ευθύνες του διπλωματικού επιτελείου του πρωθυπουργού που δεν τον ειδοποίησε εγκαίρως για τις διαθέσεις του Ρίσι Σούνακ. Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, διάφορες βρετανικές εφημερίδες είχαν διαρρεύσει πριν από μέρες ότι οι διαθέσεις του Ρίσι Σούνακ ήταν να μην συζητήσει καθόλου το θέμα των Γλυπτών. Φαίνεται ότι το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, δεν πρόβλεψε τις προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού όπως διατυπώθηκαν από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες».

Ο κ. Στίγκας σημείωσε στη συνέχεια ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι, από κάθε άποψη εθνική υπόθεση, που θα πρέπει να λειτουργήσει με συντονισμένες κινήσεις», ενώ προσέθεσε: «Είναι θέμα εθνικής τιμής όλων των Ελλήνων τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η γενέτειρά τους είναι η Ελλάδα».

Επανερχόμενος στην ακύρωση της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», υποστήριξε: «Η βασική αιτία, όμως, για την ακύρωση της συνάντησης δεν ήταν για το θέμα των Γλυπτών. Αυτό ήταν απλά η αφορμή. Και η αιτία βρίσκεται μάλλον στις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που “ έφαγε πόρτα” από τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon και στράφηκε στη Βρετανία όπου και στον παρελθόν είχε λάβει βοήθεια και μάλιστα σε θέματα σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Και ο Βρετανός πρωθυπουργός βρήκε ένα πολύ καλό άλλοθι να ακυρώσει την συνάντηση, να μειώσει τη χώρα μας σε διπλωματικό επίπεδο και να αποδείξει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι συνεχίζουν να μην είναι σύμμαχοι και απροκάλυπτα βρίσκονται κοντά στις θέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας ο κ. Στίγκας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κάποιος στην Τουρκία; Με ποιο δικαίωμα συνομιλούμε μαζί της, όταν σε καθημερινή βάση γίνονται παραβιάσεις στον εθνικό μας εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Όταν μιλούν για γαλάζια πατρίδα. Όταν κατέχουν παράνομα ένα μεγάλο μέρος της Κύπρου. Όταν ζητούν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και να γίνει διαμοιρασμός του ελληνικού πλούτου. Δεν πιστεύουμε στην ελληνοτουρκική φιλία. Η Τουρκία δεν σέβεται τίποτα». Επίσης, δεν είδαμε το επιτελείο του πρωθυπουργού, ούτε τον ίδιον, να ομιλούν για τον Οικουμενικό ναό της Ορθοδοξίας την “ Αγία Σοφία”, που ο Τούρκος πρόεδρος την μετέτρεψε σε τζαμί και παράλληλα δεν ασχολείται με τη συντήρησή του».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» ισχυρίστηκε αμέσως μετά ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν δείχνει κάποιο ουσιώδες ενδιαφέρον για την περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη που παραμένει δέσμιος στις φυλακές της Αλβανίας, παρά μόνο κάποιες χλιαρές και επιφανειακές αντιδράσεις, αλλά ούτε και για το θέμα της Κύπρου έχει ενδιαφερθεί ιδιαίτερα».

Τέλος, ο κ. Στίγκας άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, επειδή, σύμφωνα με όσα ανέφερε «πήγε στην μαρτυρική Χίο και είπε ότι “ θέλουμε μετανάστες”, αλλά και στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, υποστηρίζοντας ότι «βάζει υπάλληλο του καναλιού του να εξαπολύσει αήθεις επιθέσεις κατά των “ Σπαρτιατών”».

ΑΠΕ-ΜΠΕ