Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 13:00

Κικίλιας: Θα έχουμε μία πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο

«Η Πάτρα είναι μία πόλη κομβικής σημασίας για την Πολιτική Προστασία, γι’ αυτό και διπλασιάσαμε την δύναμη της ΕΜΟΔΕ, στην μονάδα που έχουμε εδώ».

Αυτά τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, όπου στην συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν στην Δυτική Ελλάδα και εκπροσώπους εθελοντών, παρουσία του αρχηγού της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια.

Η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων, που εδρεύει στην Πάτρα, αριθμεί πλέον 120 άτομα και, όπως σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας σχετικά με τις επιχειρησιακές της ικανότητες, «είναι η αερομεταφερόμενη μονάδα των δασοκομάντος που πλέον με τα μεσαίου τύπου ελικόπτερα Bell θα πηγαίνει απευθείας στην καρδιά μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς».

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «γνωρίζουμε όλοι ότι είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα και μία πολύ μεγάλη δυσκολία σε ό,τι έχει να κάνει με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες, γι’ αυτό θα δώσουμε μάχη μέρα-μέρα». «Αυτό ήρθα να πω», συνέχισε, «στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού σώματος, της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ».

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι «είναι καθήκον μας να προασπίσουμε και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, που είναι το υπέρτατο αγαθό, γι’ αυτό και αυτή την μάχη θα την δώσουμε μαζί με την Αστυνομία, τον Στρατό, το Λιμενικό και φυσικά μαζί με τους εθελοντές μας».

«Όλο το κράτος βρίσκεται σε συναγερμό», πρόσθεσε, «γιατί θα έχουμε μία πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο».

Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας ζήτησε από τους πολίτες, «να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής στο λειτούργημά τους», οι οποίοι, όπως είπε, «ρισκάρουν τις ζωές τους, για να σώζουν τις ζωές των συνανθρώπων μας».

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους πολίτες «να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, να προσέξουν τα σπίτια τους και να κλαδέψουν τα πεύκα που είναι γύρω από τα σπίτια και μπαίνουν στις αυλές», συμπληρώνοντας:

«Οι πολίτες θα πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, διότι είναι φύσει αδύνατον να υπάρχει ένα πυροσβεστικό όχημα για κάθε σπίτι σε όλη την Ελλάδα».

«Θα πρέπει όλοι μαζί», συνέχισε, «να προασπίσουμε αυτή την πανέμορφη πατρίδα, γιατί είναι το σπίτι μας», και υπογράμμισε: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ