Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 12:14

Ομιλία Παυλόπουλου για την συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη δημιουργία του Εθνους των Ελλήνων (βίντεο)

Ομιλία Παυλόπουλου για την συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη δημιουργία του Εθνους των Ελλήνων (βίντεο)

“Η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στην δημιουργία του Έθνους των Ελλήνων και στην γέννηση και εξέλιξη των Επιστημών” ήταν το θέμα της ομιλίας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που έγινε στη Βοστώνη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: 

"Η Ελληνική γλώσσα άφησε ανεξίτηλη την «σφραγίδα» της πάνω στην Λατινική. Και δι’ αυτής, πάνω στις Νεοκλασικές όπως και πάνω στις Γερμανικές και στις Σλαβικές γλώσσες. Επίσης, η Ελληνική Γλώσσα υπήρξε όχι μόνο το μέσο επικοινωνίας ενός Λαού ή και ενός Έθνους γενικότερα, αλλά πρωτίστως το όργανο διαμόρφωσης της Παιδείας, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του Ελληνικού Πολιτισμού. Επέκεινα, αυτή η Παιδεία ολοκληρώθηκε με την προσθήκη  των «ακρογωνιαίων λίθων» της, ήτοι της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας.

Τέλος για εμάς, τους Έλληνες –και δη διαχρονικώς-  η Ελληνική Γλώσσα υπήρξε, κατά τις μαρτυρίες τόσο του Ηροδότου όσο και, κυρίως, του Θουκυδίδη, η «αντηρίδα» πάνω στην οποία στηρίχθηκε, από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, η δημιουργία του Έθνους των Ελλήνων. Ας θυμηθούμε εδώ τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από το «Ἄξιον Ἐστί» (Ενότητα «Τα Πάθη»):

«Τή γλώσσα μοῦ  ἔδωσαν ἑλληνική.
το σπίτι φτωχικό στίς ἀμμουδιές τοῦ Ὁμήρου.
Μονάχη ἔγνοια ἡ γλώσσα μου στίς ἀμμουδιές τοῦ Ὁμήρου».

Ακολουθεί το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία: