Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 13:18

Μητσοτάκης – Θεοδωρικάκος: Τα έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν για έξι μήνες (βίντεο)

Μητσοτάκης – Θεοδωρικάκος: Τα έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν για έξι μήνες (βίντεο)

Στη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής κατά της ακρίβειας εστίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του στο υπουργείο Ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισαν ότι τα έκτακτα μέτρα, όπως πχ το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστούν για ένα ακόμη εξάμηνο, μέχρι το τέλος του έτους. Ενώ υπογράμμισαν ότι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ειδικότερα την απόφαση του να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά για ένα εξάμηνο ακόμη. “Παρεμβάσεις, που έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Το μήνα Μάιο είχαμε τον 7ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Βλέπουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών”, συνέχισε.

“Ο σκοπός δεν είναι να μιλάμε μόνο για μείωση του πληθωρισμού αλλά και για μείωση τιμών στο ράφι”, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και εκτίμησε ότι: “Η συνέχιση της πολιτικής αυτής θα μας οδηγήσει σε μετρήσιμα αποτελέσματα”.

“Χρειαζόμαστε και την υγιή επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας”

Ζήτησε επίσης “να ενώσουμε δυνάμεις και να αντιληφθούμε ότι η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή”. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ειδικότερα ότι “το κράτος μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς πρέπει να εξασφαλίσει ότι η αγορά λειτουργεί ανταγωνιστικά και να εξαφανίσει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού” και πρόσθεσε: “Χρειαζόμαστε και την υγιή επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί.”

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε επίσης στην ανάγκη ευρωπαϊκών παρεμβάσεων για την πρακτική διαφορετικής τιμολόγησης των ίδιων προϊόντων από τις πολυεθνικές εταιρείες σε διαφορετικά κράτη- μέλη της ΕΕ. Αναφέρθηκε στην επιστολή του για το θέμα προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τόνισε: “Η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Αφορά και τους καταναλωτές. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε συμμάχους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μικρότερες αγορές, που είναι αντιμέτωπες με τέτοιες πρακτικές”.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στη συνέχιση μέχρι το τέλος του έτους των ισχυόντων μέτρων όπως το καλάθι του νοικοκυριού. Αλλά και στην άμεση ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ εντός 10 ημερών με 30 νέα στελέχη σε 10 ημέρες και στη νέα αναβάθμιση του e- katanalotis, ώστε όπως είπε οι καταναλωτές να συμβάλλουν με τη μεγάλη δύναμη που έχουν στη μείωση των τιμών.

Πηγή: news247.gr