Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2017 14:44

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος ζωγράφος, Μπότης Θαλασσινός

Γράφτηκε από την
Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος ζωγράφος, Μπότης Θαλασσινός

Έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή ο διακεκριμένος Ηρακλειώτης ζωγράφος, Μπότης Θαλασσινός, σε ηλικία 91 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου και ώρα 15.00 από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στη γενέτειρά του Τύλισο Μαλεβιζίου.

Ο Μπότης Θαλασσινός σε ηλικία μόλις 10 ετών είχε βραβευθεί από το υπουργείο Παιδείας για το πορτραίτο του Κολοκοτρώνη, που ζωγράφισε στο σχολείο. Η διάκρισή του αυτή στάθηκε η αφορμή να ασχοληθεί από τα εφηβικά του χρόνια με την αγιογραφία, την αγγειοπλαστική, τη ζωγραφική, αλλά και άλλες τέχνες.

Ξεκίνησε ως αγιογράφος από πολύ μικρός. Το 1956 έφυγε και σπούδασε στη Βραζιλία, στο Sao Paolo, πεντέμισι χρόνια, στη σχολή καλών τεχνών Associacao Paulista De Belas Artes. Μετά πήγε στις ΗΠΑ. Έμεινε εκεί 42 χρόνια, ζωγραφίζοντας κυρίως πορτρέτα διάσημων.

Έργα του παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Καλιφόρνια και σε περίπου 40 εκθέσεις στην Ελλάδα.

Ο Μπότης Θαλασσινός υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του και καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, πρόβαλλε την Ελλάδα και ιδιαιτέρως την Κρήτη, σε ένα πλήθος εκθέσεων που παρουσίασε σε όλον τον κόσμο. Αγαπούσε με πάθος το νησί του και ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν εμπνευσμένο από την Κρήτη και τους Κρητικούς.

Επίσης, είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής του, το δε ταλέντο του είχε εκτιμηθεί από το σύνολο των τεχνοκριτικών σε όλον τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος καλλιτέχνης μετέφερε το εργαστήριό του από την Αθήνα στο Ηράκλειο, όπου δημιούργησε ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό χώρο εκπαίδευσης, δημιουργίας αλλά και προβολής του έργου του.

Η αγάπη του προς τη γενέτειρά του, Τύλισο, τον ώθησε προς την απόφαση να δωρίσει μια σημαντική συλλογή των έργων του στον δήμο Μαλεβιζίου, με στόχο τη δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης. Ο δήμος Μαλεβιζίου αποδέχτηκε με ευγνωμοσύνη τη δωρεά και προχώρησε στην υλοποίηση του υψηλού αυτού στόχου, δημιουργώντας στην Τύλισο μια πρότυπη, για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας, πινακοθήκη, στην οποία έδωσε το όνομα «Μπότης Θαλασσινός».

Η πινακοθήκη είναι ήδη έτοιμη ώστε να αρχίσει τη λειτουργία της, προγραμματίζεται δε, τα εγκαίνιά της να συνδυαστούν με μια μεγάλη έκθεση έργων του μεγάλου καλλιτέχνη.

Μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μπότη Θαλασσινού, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης, ανέφερε: «Με βαθύτατη οδύνη, πληροφορήθηκα την απώλεια του καλού φίλου και συνεργάτη, Μπότη Θαλασσινού. Ενός κορυφαίου Μαλεβιζιώτη καλλιτέχνη, που αγάπησε όσο λίγοι τον τόπο του, πρόσφερε σε αυτόν και μας έκανε όλους υπερήφανους με τις πολλές και σημαντικές διακρίσεις που κατείχε.

Ο αγαπητός σε όλους Μπότης, ο σπουδαίος συμπολίτης μας, ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο άνθρωπος που έδινε πνοή στον καμβά, δεν είναι πια μαζί μας. Θα ζει όμως για πάντα στις καρδιές μας με το σπουδαίο έργο του και τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο μας.

Θα ήθελα τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους σύσσωμης της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου, να εκφράσω στους οικείους του Μπότη Θαλασσινού τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Καλό σου ταξίδι Μπότη. Η μνήμη σου θα είναι αιωνία και το αποτύπωμά σου σε αυτόν τον κόσμο, ανεξίτηλο!».


NEWSLETTER