Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 18:52

«Φεστιβάλ Κρήτης»: Οι τέχνες ταξιδεύουν στα μνημεία με την οργάνωση της Περιφέρειας

Γράφτηκε από την
«Φεστιβάλ Κρήτης»: Οι τέχνες ταξιδεύουν στα μνημεία με την οργάνωση της Περιφέρειας

 

Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κρήτης οργανώνει το «Φεστιβάλ Κρήτης», με άξονα τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους και τα πολιτιστικά της μνημεία, από την μια έως την άλλη άκρη του νησιού.

Το Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού τη στήριξη δήμων και εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, στην προβλήτα του μικρού λιμένα απέναντι από το φρούριο Κούλε στο Ηράκλειο, στο «τόπο του βοσκού» στα Ανώγεια, στο θέατρο Φουρνί στις Αρχάνες, στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων «Μινωικό Ανάκτορο», στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας, στο Υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων στο Ρέθυμνο, στο Φρούριο Κούλε Ενετικά Τείχη Ηρακλείου στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Η εναρκτήρια εκδήλωση του «Φεστιβάλ Κρήτης» θα γίνει στις 23 και 24 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου με μια site specific διαδραστική παράσταση σύγχρονου χορού που συνδέει βιωματικά την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κρήτης παρουσιάστηκαν σήμερα από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι το «Φεστιβάλ Κρήτη» να καταστεί θεσμός. «Είναι χρέος όλων μας να γνωρίζουμε τα μνημεία μας, να τα μελετούμε και να τα αναδεικνύουμε. Είναι παράλληλα χρέος μας να τα προβάλλουμε καθώς αποτελούν «ζωντανές» παρακαταθήκες στις γενιές που έπονται. Είναι ενεργά σύμβολα ταυτότητας, αναφοράς και έμπνευσης για νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Στο πνεύμα αυτό, η Περιφέρεια εγκαινιάζει φέτος το «Φεστιβάλ Κρήτης», με άξονα τα πολιτιστικά της μνημεία από την μια έως την άλλη άκρη του νησιού. Είναι μια προσφορά στις τοπικές κοινωνίες, μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη του απαράμιλλου πολιτιστικού πλούτου και μια μοναδική τουριστική προβολή της Κρήτης. Με το σύνθημα “οι τέχνες ταξιδεύουν στα μνημεία της Κρήτης...”, το ομώνυμο φεστιβάλ θα ζωοποιήσει και θα προβάλλει τα μνημεία της, με παραστάσεις χορού, θεάτρου, μουσικής, με εικαστική εγκατάσταση και άλλες εκδηλώσεις που συνάδουν με αυτά» προσέθεσε ο κ. Φασουλάκης.


ΑΠΕ


NEWSLETTER