Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 10:29

Αρχαιολόγοι στην Τουρκία βρήκαν ανάγλυφο που θεωρούν ότι απεικονίζει τους ελληνοπερσικούς πολέμους του 5ου αι. π.Χ.

Γράφτηκε από την
Αρχαιολόγοι στην Τουρκία βρήκαν ανάγλυφο που θεωρούν ότι απεικονίζει τους ελληνοπερσικούς πολέμους του 5ου αι. π.Χ.

Αρχαιολόγοι στη βορειοδυτική Τουρκία ανακάλυψαν πριν λίγες μέρες ανάγλυφο που, όπως υποστηρίζουν, απεικονίζει τον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Περσών τον 5ο αι. π.Χ.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Kaan Iren, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη του Δασκυλίου, στη σημερινή πόλη Μπαντίρμα (Πάνορμος Κυζίκου), οι μορφές στο ανάγλυφο δείχνουν Έλληνες στρατιώτες να πολεμούν κάτω από τις οπλές περσικών πολεμικών αλόγων. «Είναι μια σκηνή προπαγάνδας με πρόσχημα τον πόλεμο. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια σκηνή από τους ελληνοπερσικούς πολέμους», δήλωσε ο αρχαιολόγος στο Πρακτορείο Ανατολή που μετέδωσε την είδηση, προσθέτοντας ότι το ανάγλυφο κατασκευάστηκε πιθανότατα για λόγους προπαγάνδας κατά τη διάρκεια των πολέμων.

Ο Iren, ο οποίος εργάζεται στον χώρο των ανασκαφών στο Δασκύλιο με μια ομάδα 30 ατόμων από τις 22 Ιουνίου, είπε επίσης ότι φέτος ανακάλυψαν τμήματα τοίχου από πέτρα και τούβλο που χρονολογούνται τον 8ο αιώνα π.Χ. «Από την τοιχοποιία του 8ου αι. π.Χ. που απέμεινε από τη Φρυγική εποχή, φέτος ανακαλύψαμε ένα τμήμα ύψους 4 μ. και μήκους 40 μ. Πιστεύουμε ότι αυτός ο τοίχος, που ήταν κατασκευασμένος από πέτρα και πλίνθινο τούβλο, το οποίο εξαφανίστηκε με την πάροδο του χρόνου, είχε ύψος 7 ή 8 μ.», ανέφερε ο Iren, μέλος επίσης του Πανεπιστημίου Mugla Sitki Kocman. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο τοίχος αυτός, πλάτους 5 μ., χτίστηκε από τους αρχαίους Φρύγες για να προστατεύσουν το έδαφός τους. Επίσης, σημείωσε, ότι η ανακάλυψη του ανάγλυφου κατά τις ανασκαφές στην τοιχοποιία εξέπληξε την ομάδα και έγινε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της φετινής περιόδου.

 

Πηγές:

https://www.aa.com.tr/en/culture/ancient-relief-discovered-in-northwestern-turkey/2336764#

https://www.yenisafak.com/en/news/ancient-relief-depicting-greek-persian-war-unearthed-in-nw-turkey-3578495

AΠΕ

 

 


NEWSLETTER