Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 11:59

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ξεκινούν επίσημα συνομιλίες Ελλάδας - Βρετανίας σύμφωνα με την UNESCO

Γράφτηκε από την
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ξεκινούν επίσημα συνομιλίες Ελλάδας - Βρετανίας σύμφωνα με την UNESCO

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η UNESCO ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει την στάση του και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα - Πλέον, με επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ξεκινούν οι συνομιλίες για την επιστροφή τους


Μια σημαντική ανακοίνωση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έγινε από την Unesco. Σύμφωνα με αυτήν, Ελλάδα και Βρετανία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του οργανισμού να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η UNESCO ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει την στάση του και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα. Στις 29 Απριλίου, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Στίβεν Πάρκινσον απέστειλε αίτημα στην Unesco να διοργανώσει συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το αποδέχθηκε αμέσως και σύμφωνα πάντα με την UNESCO σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία.

Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα υποβλήθηκε στην Επιτροπή της Unesco το 1984. Από εκείνη την περίοδο, έχουν γίνει άπειρες προσπάθειες για να καθίσουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι. Το 2021 η Unesco κάλεσε τη Βρετανία να επανεξετάσει την στάση της και να γίνει εποικοδομητικός διάλογος με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε θέσει στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Νοέμβριο του 2021 με τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραπέμπει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο και τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιμένει ότι το θέμα είναι πλέον θέμα ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις.

Μάλιστα, απέστειλε δυο επιστολές σε κάθε χώρα τον Μάρτιο του 2022 γι’ αυτό τον λόγο. Η Βρετανία απάντησε στις 8 Απριλίου και η Ελλάδα στις 18 του ίδιου μήνα. Και πλέον αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία.

Πηγή: reader

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER