Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 12:12

In medias res: Η μεταφυσική του ορατού στη νέα έκθεση του Χρήστου Παλλαντζά στη γκαλερί Ευριπίδη

Γράφτηκε από την
In medias res: Η μεταφυσική του ορατού στη νέα έκθεση του Χρήστου Παλλαντζά στη γκαλερί Ευριπίδη

Ο Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει στη γκαλερί Ευριπίδη από τις 30/3 με μια νέα σειρά μυσταγωγικών και παράλληλα αποκαλυπτικών τοπιογραφιών.

Στην έκθεσή του με τίτλο «In medias res» (Εν μέσω των πραγμάτων), ο δεξιοτέχνης ζωγράφος της παραστατικής ζωγραφικής ολοκληρώνει ένα πολύ προσωπικό ταξίδι και αναδεικνύεται σε δεινό αφηγητή μιας μοναχικής, πολυσήμαντης διαδρομής με πολλά σημεία αναφοράς. Σε κάθε έργο επιχειρεί να απεικονίσει το ηρωικό και το δραματικό της ανθρώπινης φύσης, όπως καταγράφονται στα τοπία των πόλεων. Το εργαστήριο του στο Μεταξουργείο, οι διαδρομές αναζήτησης μεσαιωνικών μνημείων στην Εύβοια οι περιπλανήσεις στο «κλεινόν άστυ».

Ο ζωγράφος λειτουργεί ως «σκηνοθέτης» στους πίνακές του και οργανώνει ο ίδιος το θέμα που πραγματεύεται σε έργα με ποιητική και φιλοσοφική υπόσταση. Ο θεατής θα περιηγηθεί σε τόπους που αποπνέουν έναν ιδιότυπο ρομαντισμό και ερωτισμό, καθώς γίνονται «ωδή» στην πιο ιερή στιγμή για τον ζωγράφο, αυτή της δημιουργίας. Είναι η ώρα που η μέρα αποχωρεί για να δώσει την θέση της στη νύχτα.

«Οπωσδήποτε, οι αναγνωρίσιμες εικόνες του, είτε αυτές είναι ανθρώπινες κατασκευές είτε φυσικά τοπία, λειτουργούν ως μνημονικοί τόποι, που διαθέτουν επιδραστική υπεραξία, σχεδόν μεταφυσική. Αυτή τη μεταφυσική του ορατού σε τόπους ενδιάμεσους και στιγμές οριακές, μας μεταφέρει στους καμβάδες του, με τον πιο ελκυστικό τρόπο ο Χρήστος Παλλαντζάς, στην πιο ώριμη στιγμή της καλλιτεχνικής του πορείας, στην άκρως ενδιαφέρουσα σειρά έργων του in medias res» σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Θοδωρής Κουτσογιάννης.

Ενώ η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου σημειώνει: «Ο Χρήστος Παλλαντζάς δημιουργεί, παρασυρόμενος από τη διαδικασία της ζωγραφικής και κατορθώνει να μεταφράσει τα οικεία και ονειρικά-απροσδόκητα τοπία του, σε χρωματικά πεδία ζωγραφικής ύλης και ζωγραφικής χειρονομίας».

Η έκθεση «Ιn medias res» θα διαρκέσει έως τις 29/4.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER