Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 09:45

Ολοκληρώθηκε η έκθεση μπονσάι ελιάς στο Ιερό της Αφροδίτης (φωτογραφίες)

Ολοκληρώθηκε η έκθεση μπονσάι ελιάς στο Ιερό της Αφροδίτης (φωτογραφίες)

 


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή η έκθεση μπονσάι αφιερωμένη στην αγριελιά, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αφροδίτη Αφαίας (οικισμός Αφαίας Χαϊδαρίου), καθώς η επισκεψιμότητα και η υποδοχή του κοινού ήταν εξαιρετική.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν η πρώτη θεματική έκθεση μπονσάι στην Ελλάδα, αφιερωμένη στην αγριελιά και στις Μορίες Ελιές της αρχαίας Αθήνας, τα ιερά ελαιόδεντρα που πιστεύεται ότι προέρχονταν από την ελιά που είχε φυτέψει η ίδια η θεά Αθηνά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη απόδοση της ελιάς μέσα από την εντυπωσιακή αρχέγονη τέχνη των μπονσάι που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Κίνα, από όπου διαδόθηκε στην Ιαπωνία, η οποία και την ανέπτυξε, καθιστώντας την ευρύτατα γνωστή στο δυτικό κόσμο. Εννέα καλλιτέχνες παρουσίασαν δέντρα μπονσάι άγριας ελιάς σε διάφορες εξελικτικές βαθμίδες. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε αναλάβει ο Σταύρος Λώλης και συμμετείχαν οι: Γιώργος Βαλσαμής, Γιώργος Γκοτζαμάνης, Αλέξανδρος Καδής, Νίκος Κουρμούλης, Σταύρος Λώλης, Κώστας Μπέης, Κώστας Μπελιάς, Νίκος Κουτσουμπός και Γιάννης Νικολακόπουλος.

 

Η έκθεση μπονσάι ελιάς στο Ιερό της Αφροδίτης

Η τέχνη του μπονσάι είναι μια εντυπωσιακή αρχέγονη τέχνη η οποία συνδυάζει πολλές και διαφορετικές δεξιότητες. Το μπονσάι, όπως αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του στην "Ε" ο καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης Σταύρος Λώλης, έχει πολλά και ετερόκλητα πλεονεκτήματα. Διδάσκει την καρτερία που πρέπει να επιδεικνύει ο άνθρωπος σε διάφορες φάσεις της ζωής του, διδάσκει την υπομονή, την άμβλυνση της παρορμητικότητας, την μάθηση και κατανόηση της φυτοπαθολογίας των δέντρων και φυσικά το ενστικτώδες κάλεσμα της φύσης στον ίδιο τον άνθρωπο.

Η έκθεση "Μορίες ελιές" με έργα εννέα Ελλήνων καλλιτεχνών, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Κ.Δρ.