Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 15:15

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα Google Maps - Ποια λειτουργία θα εξαφανιστεί

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα Google Maps - Ποια λειτουργία θα εξαφανιστεί

Σε αναβαθμίσεις των χαρτών της προχωράει συχνά η Google, έχοντας ως βασικό στόχο να βελτιώνει την εμπειρία των χρηστών και φυσικά να διατηρεί την ηγετική της θέση στον κόσμο των εφαρμογών πλοήγησης.

Από μια απλή εφαρμογή καθοδήγησης των χρηστών για το πώς θα πάνε από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β, τα Google Maps σήμερα έχουν εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέξουν τη διαδρομή με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου, να δουν 3D εικόνες τοποθεσιών που σκοπεύουν να επισκεφτούν κ.α. Οι αλλαγές, ωστόσο, δεν σταματούν στα παραπάνω.

Σύμφωνα με το carandmotor.gr, αυτή τη φορά η Google δεν θα λανσάρει μια νέα λειτουργία στους χάρτες της, αλλά θα προχωρήσει σε μια αλλαγή που έχει ως στόχο να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Αυτή αφορά στη λειτουργία Timeline (χρονολόγιο) η οποία αποθηκεύει δεδομένα τοποθεσίας στους servers της, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τους χρήστες να βλέπουν τα μέρη που έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν. Μετά από παράπονα χρηστών, ο τεχνολογικός κολοσσός αποφάσισε να αποθηκεύει τα δεδομένα στις κινητές συσκευές των users και όχι στο cloud της, κάτι που σημαίνει ότι η Google δεν θα έχει πρόσβαση στο ιστορικό των τοποθεσιών του χρήστη. Σε email που έστειλε σε χρήστες, η Google ανέφερε ότι θα έχουν περιθώριο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2024 προκειμένου να αποθηκεύσουν όλα τα παρελθοντικά ταξίδια τους στα κινητά τους τηλέφωνα, προτού αρχίσει να διαγράφει τα παλιά δεδομένα. Και με δεδομένο, λοιπόν, ότι αυτά θα αποθηκεύονται στα κινητά τηλέφωνα, το Timeline θα εξαφανιστεί τελείως από την ιστοσελίδα των Google Maps.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2023, 42 Δημοκρατικοί από τη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ υπέγραψαν μια επιστολή με αποδέκτη τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Sundar Pichai, καλώντας την εταιρεία να σταματήσει να συλλέγει και να διατηρεί πληροφορίες τοποθεσίας χρηστών. Τον περασμένο Ιούλιο, αυτές οι πιέσεις ανάγκασαν τη Google να ανακοινώσει ότι θα διαγράψει τα δεδομένα του ιστορικού τοποθεσίας των χρηστών που επισκέπτονταν κλινικές αμβλώσεων, κέντρα θεραπείας ναρκωτικών, καταφύγια ενδοοικογενειακής βίας, κέντρα απώλειας βάρους και άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες που σχετίζονται με την υγεία. Και τώρα, λαμβάνει ακόμα πιο δραστικά μέτρα προκειμένου να θωρακίσει την ιδιωτική ζωή των χρηστών.