Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 15:30

Social Media: Κολλημένοι στο κινητό οι Έλληνες, επιβεβαιώνει έρευνα

Social Media: Κολλημένοι στο κινητό οι Έλληνες, επιβεβαιώνει έρευνα

Πάνω από 4 ώρες την ημέρα περνούν οι Έλληνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει έρευνα της Focus Bari, μια συνήθεια που πολλοί παραδέχονται ότι δεν προσφέρει και πολλά στη ζωή τους.

Σχεδόν οι 2 στους 3 (63%) ηλικίας 18-64 ετών παραδέχονται ότι «χαζεύουν άσκοπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ποσοστό που ανεβαίνει στο 69% στις γυναίκες (έναντι 56% στους άνδρες) και στο 66% για τις ηλικίες 25-34.

Δεύτερη ηλικιακή ομάδα στην «άσκοπη χρήση» είναι αυτή των 18-24 ετών με ποσοστό 65% και ακολουθούν οι 35-44 ετών που φτάνουν στο 64%.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της τελευταίας έκδοσης του Focus on Tech Life, της έρευνας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σχετικά με το πως χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τις εφαρμογές του οι Έλληνες καταναλωτές, είναι πως εδώ και τρία χρόνια τα ποσοστά παρουσιάζουν σημαντική άνοδο, σημειώνει το Iatropedia.

Άλλα ευρήματα

Σχεδόν όλοι οι Έλληνες (96%) είναι χρήστες internet, ενώ το 79% στην ηλικία 65-74 χρόνων σερφάρει καθημερινά, και μάλιστα από το κινητό
Η κατοχή smartphone έχει φτάσει το 95% στην Ελλάδα.
Η χρήση των social networks αποτελεί τον πρώτο λόγο σύνδεσης στο internet,
7 στους 10 Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον μια αγορά online μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, και η τάση για ηλεκτρονικές αγορές σημειώνεται ανοδική.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το 92% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο του για να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και μόλις το 5% απάντησε ότι δεν έχει smartphone, ενώ στο ποσοστό χρήσης του κινητού τηλεφώνου για «σερφάρισμα» προηγείται η Θεσσαλονίκη, έναντι της Αττικής.

Τα δημοφιλέστερα social media

Ο αριθμός των ενεργών λογαριασμών Ελλήνων χρηστών σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέρχεται στα 7,4 εκατομμύρια, με τη δημοτικότητα του TikTok να αυξάνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με την προηγούμενη μελέτη της Focus Bari, το β’ εξάμηνο του 2023 είχε λογαριασμό στο Facebook το 78% των πολιτών, με τα ποσοστά να αυξάνονται όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες, καθώς οι νεότερες γενιές προτιμούν άλλα μέσα.

Στο Instagram έχει λογαριασμό το 68% των Ελλήνων χρηστών, ποσοστό που φτάνει στο 83% στην ηλικιακή κατηγορία 16-24 ετών και μειώνεται όσο «ανεβαίνουν» οι ηλικίες.

Στο TikTok έχει πρόσβαση το 40% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου, ενώ η διείσδυσή του είναι πολύ μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό πως το β’ εξάμηνο του 2020 λογαριασμό είχε μόλις το 16% των Ελλήνων.

Οι γυναίκες είναι περισσότερο «οπαδοί» του TikTok καθώς το ποσοστό με προφίλ στο συγκεκριμένο μέσο φτάνει στο 44% έναντι 36% στους άνδρες.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται πως είναι το YouTube με τον αριθμό των λογαριασμών να φτάνει τα 7,4 εκατομμύρια.

Πηγή: in.gr