Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2020 17:52

Ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πέτρος Νικολαΐδης εγκαινιάζει ένα υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο στην Καλαμάτα

Ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πέτρος Νικολαΐδης εγκαινιάζει ένα υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο στην Καλαμάτα

Θεμελιωτής και πατέρας της Ιατρικής Εμβρύου στην Ελλάδα.

 

Ο επιστήμονας που έφερε την Ιατρική Εμβρύου στη χώρα μας, μετά από μια συνεργασία άνω των 15 ετών με εγκύους της Μεσσηνίας όπου έχει παρακολουθήσει υπερηχογραφικά πάνω από 5000 έμβρυα (αυχενική διαφάνεια και Β΄ επιπέδου) εγκαινιάζει στο κεντρικότερο σημείο της Καλαμάτας ένα υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο με ιατρικές υπηρεσίες αιχμής: Ιατρική Εμβρύου & Προγεννητικός Έλεγχος, Μαιευτική παρακολούθηση Κύησης Υψηλού Κινδύνου, υπερηχογραφικός εμβρυομητρικός έλεγχος για ασφαλή φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC). Εξειδικευμένη γυναικολογική υπερηχογραφία, Λαπαροσκοπική χειρουργική. Αισθητική γυναικολογία εγκαινιάζοντας το Κέντρο THERMIva® Καλαμάτας. Τη νέα, πρωτοποριακή θεραπεία αναζωογόνησης της γενετήσιας περιοχής της γυναίκας που θεραπεύει ολοκληρωτικά κολπική ξηρότητα και ακράτεια.

Επιστήμονας διεθνούς κύρους, –Ειδικός περιγενετιστής, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Παν/μίου Δυτικής Αττικής, επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης του Παν/κού Νοσοκομείου Πατρών, της μαιευτικής κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και του Κρατικού Νοσοκομείου Σπάρτης–, ο Πέτρος Νικολαΐδης είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Κύηση Υψηλού Κινδύνου και την Εμβρυομητρική Ιατρική από ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το Imperial College, στο Λονδίνο.

Τα πρώτα βήματα - Η Αρχή

Γαλουχημένος σ’ ένα ιατρικό περιβάλλον με πατέρα καθηγητή, ο Πέτρος Νικολαΐδης είχε από πολύ νωρίς γοητευτεί από τη φυσιολογική διαδικασία της γέννησης. Το πάθος του ήταν τέτοιο που όχι απλώς ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987, σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά δε δυσκολεύτηκε καθόλου να αποφασίσει την ειδικότητά του. Επέλεξε και ολοκλήρωσε την ειδικότητα Μαιευτικής-Γυναικολογίας στα δύο πλέον επώνυμα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αγγλίας, το Hammersmith και το Queen Charlotte’s, όπου απέκτησε πολύτιμη εμπειρία στην Παθολογία Κυήσεως και στην Κύηση Υψηλού Κινδύνου. Μετά τη λήψη της ειδικότητας, ο πλέον διάσημος διεθνώς εμβρυολόγος καθηγητής Charles H. Rodeck τον δέχεται στην πρωτοποριακή ομάδα του, ως Επιμελητή και Λέκτορα στην Κλινική του Imperial College που ίδρυσε το πρώτο οργανωμένο τμήμα Ιατρικής Εμβρύου παγκόσμια.

Το Έμβρυο: Ο Μικρός Άγνωστος Ασθενής

«Όταν είδα τις πρώτες ζωντανές εικόνες του εμβρύου στην κοιλιά της μητέρας, μέσω του υπερήχου, σκέφτηκα: Η ζωή δεν ξεκινάει με τη γέννηση, ξεκινάει με τη γονιμοποίηση και τώρα, με αυτή τη νέα επιστήμη, την Ιατρική Εμβρύου που κατέρριπτε το τείχος μεταξύ του εμβρύου και του έξω κόσμου, τώρα που ο Μικρός Άγνωστος Ασθενής μας αποκαλυπτόταν... είχε έρθει η ώρα να μάθουμε πώς εξελίσσεται πριν καν γεννηθεί!» Ο Καθηγητής Πέτρος Νικολαΐδης θυμάται ότι τα πρώτα βήματα στην Εμβρυομητρική Ιατρική ήταν δύσκολα, «προσπαθούσαμε να καταλάβουμε ποιες είναι οι ενδείξεις ότι το έμβρυο αναπτύσσεται φυσιολογικά και δεν υπάρχουν επιπλοκές». Κι ενώ όλα «συνωμοτούσαν» για ένα λαμπρό μέλλον στο εξωτερικό, εκείνος παίρνει μια απόφαση που, όχι μόνο τον δικαίωσε προσωπικά, αλλά άλλαξε για πάντα την ιστορία της Περιγεννητικής στην Ελλάδα... Επιστρέφει και είναι ο πρώτος που φέρνει στην Ελλάδα την Εμβρυική υπερηχογραφία (Αυχενική Διαφάνεια, Β΄ Επιπέδου, Doppler), εξετάσεις που εξασφαλίζουν την υγεία του εμβρύου.

Επανάσταση στον Προγεννητικό Έλεγχο

Το 1992 ο Καθηγητής Πέτρος Νικολαΐδης επιστρέφει στην Ελλάδα όπου:

✓ Ιδρύει στο Μαιευτήριο «Μητέρα» στην Αθήνα την πρώτη «Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου» στη χώρα μας
✓ Εφαρμόζει για πρώτη φορά τα διαγνωστικά πρωτόκολλα της νέας επιστήμης, καθιστώντας το συγκεκριμένο τμήμα Πανελλήνιο κέντρο αναφοράς εμβρυϊκής υπερηχογραφίας
✓ Χρησιμοποιεί τον όρο «Ιατρική Εμβρύου» και εισάγει πρώτος όλες τις νέες προγεννητικές εμβρυϊκές εξετάσεις. Δίκαια θεωρείται θεμελιωτής της Ιατρικής Εμβρύου στην Ελλάδα

«Εμβρυοϊατρική Γενετική»: Πρότυπο Κέντρο Ιατρικής Εμβρύου

Το 2004, ιδρύει την «Εμβρυοϊατρική Γενετική» στο Μαρούσι, ένα Πρότυπο Κέντρο Προγεννητικού Ελέγχου & Ιατρικής Εμβρύου που σύντομα επεκτείνεται σ’ ένα ολοένα αναπτυσσόμενο δίκτυο υποκαταστημάτων εμβρυϊκών και γυναικολογικών ελέγχων σε πολλές πόλεις. Αρχικά στη βόρεια Ελλάδα: Τρίκαλα, Βόλος, Ιωάννινα, Καστοριά, Αράχωβα και αργότερα, στην Πελοπόννησο: Κόρινθο, Πάτρα, Σπάρτη. Τώρα στην Καλαμάτα εγκαινιάζεται ένα υπερσύγχρονο Ιατρικό κέντρο αναφοράς με αντικείμενο:

✓ Ιατρική εμβρύου (εμβρυϊκή υπερηχογραφία Αυχενική Διαφάνεια, Β΄ Επιπέδου και εμβρυϊκός γενετικός έλεγχος)
✓ Παρακολούθηση κύησης υψηλού κινδύνου
✓ Υπερηχογραφικός εμβρυομητρικός έλεγχος για ασφαλή φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC)
✓ Κλινική γυναικολογία: γυναικολογική υπερηχογραφία, Λαπαρασκοπική χειρουργική
✓ THERMIva®, Πρωτοποριακή θεραπεία αντιγήρανσης της γενετήσιας περιοχής της γυναίκας, κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα!

Κοινωνική προσφορά: Ανατρέποντας την υπογεννητικότητα

Η σταθερή δέσμευση του Καθηγητή Πέτρου Νικολαΐδη στη Ζωή τον ώθησε να γίνει ένας από τους Μαιευτήρες-Γυναικολόγους του μη κερδοσκοπικού οργανισμού HOPEgenesis που με μικρά αλλά σταθερά βήματα ανατρέπει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Η HOPEgenesis επικεντρώνει κυρίως τη δράση της σε γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ή απομονωμένα νησιά, όπου σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες παρέχει αφιλοκερδώς ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυοι έως την ημέρα του τοκετού τους.

Μέθοδος THERMIva® για πρώτη φορά και στην Καλαμάτα

Το 2017, στα πλαίσια της Εξελικτικής Ιατρικής και της σύγχρονης Γυναικολογίας, ο Καθηγητής Πέτρος Νικολαΐδης πιστοποιείται από το Alinsod Institute στην Καλιφόρνια και εκπαιδεύεται από τον ίδιο Dr. Red Alinsod, World leader Αισθητικής Γυναικολογίας, και εφευρέτη της επαναστατικής μεθόδου ανανέωσης κόλπου THERMIva®. Έκτοτε, εφαρμόζει αποκλειστικά στην Ελλάδα την μη επεμβατική, ανώδυνη αυτή μέθοδο που έλυσε όχι 1 αλλά 10 γυναικολογικά προβλήματα ταυτόχρονα (ξηρότητα κόλπου, δυσκολία και πόνο στο σεξ στην εμμηνόπαυση, κολπική χαλάρωση μετά τον τοκετό, ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες, ακράτεια ούρων, έλλειψη οργασμού, Σύσφιξη και Αναζωογόνηση της Γενετήσιας Περιοχής).

Το Πάθος για Έρευνα

Το πάθος του Καθηγητή Πέτρου Νικολαΐδη για την έρευνα εκφράζεται σχεδόν καθημερινά –υπήρξε ένας από τους 10 πρωτοπόρους γιατρούς που έθεσαν τα θεμέλια της Διεθνούς Εταιρείας Υπερηχογραφίας στη Μαιευτική-Γυναικολογία (International Society for Ultrasound in Obstetrics and Gynecology). Δημοσιεύει τακτικά άρθρα σε διεθνή ιατρικά περιοδικά (έχει ένα αξιοσημείωτα σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων στα πιο έγκυρα διεθνώς επιστημονικά περιοδικά). Συμμετέχει σε μεγάλα ιατρικά συνέδρια και γράφει πανεπιστημιακά συγγράμματα. Είναι συγγραφέας πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε θέματα «Γενετικής» και «Εμβρυϊκής Υπερηχογραφίας», βασικών εγχειρίδιων στη σχολή Μαιευτικής-Γυναικολογίας για τους φοιτητές αλλά και για τους μαιευτήρες-γυναικολόγους προκειμένου να πάρουν πιστοποίηση για υπερήχους. Πολλοί γιατροί που εκτελούν υπερηχογραφικούς ελέγχους στην Ελλάδα έχουν υπάρξει μαθητές του.

Ο «Δάσκαλος»

Από το 2002, ο Καθηγητής Πέτρος Νικολαΐδης διδάσκει στη Μαιευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συμμετέχει σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών πολλών Ελληνικών πανεπιστημίων, σε θεματικές ενότητες όπως «Προγεννητικός Έλεγχος – Αυχενική Διαφάνεια – Υπερηχογραφία Β΄ Επιπέδου», μεταλαμπαδεύοντας πολύτιμες γνώσεις και σπάνιες εμπειρίες στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του. Όπως για παράδειγμα, «Να είναι σίγουροι για την επιλογή τους, να έχουν πάθος για την επιστήμη τους και να αγαπάνε υπερβολικά το αντικείμενο της δουλειάς τους, την ίδια τη Ζωή· τον Άνθρωπο».


ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ M.D., PhD
Καθηγητής Γυναικολογίας-Μαιευτικής Παν/μίου Δυτ. Αττικής
Ειδικός Εμβρυομητρικής Ιατρικής Παν/μίου Imperial College

- Καλαμάτα: Αντωνοπούλου 11 |Τ. 2106199000
https://petrosnikolaidis.gr | info@petrosnikolaidis.gr
https://www.facebook.com/embryoiatriki