Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 19:40

Η G7 θα προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά της Covid

Γράφτηκε από την
Η G7 θα προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά της Covid

Οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα προσφέρουν 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 την επόμενη χρονιά και θα εργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουν τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το σχεδόν οριστικό προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου.

«Οι δεσμεύσεις από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2021 συμπεριλαμβανομένης της τωρινής συνάντησης στο Κάρμπις Μπέι προβλέπουν 1 δισεκ. δόσεις για τον επόμενο χρόνο», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης. «Θα εργαστούμε από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, τη G20 και άλλες χώρες για να αυξήσουμε αυτή τη συνεισφορά τους επόμενους μήνες».

Δύο πηγές δήλωσαν ότι η ανακοίνωση έχει σε μεγάλο βαθμό οριστικοποιηθεί από τους διπλωμάτες που εργάστηκαν έως αργά χθες για να συμφωνήσουν στο κείμενο αυτό.

Ο Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών, είπε πως ο κόσμος περιμένει από τους ηγέτες της G7 να προχωρήσουν ξεπερνώντας τις μερικές φορές «εθνικιστικές» και εγωιστικές αρχικές απαντήσεις που δόθηκαν στην πανδημία. Η παροχή των εμβολίων θα γίνει είτε απευθείας είτε μέσω του μηχανισμού Covax, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει 100 εκατομμύρια δόσεις.

«Ζήτησα από τους ομολόγους μου να βοηθήσουν να ετοιμαστούν και να διανεμηθούν οι δόσεις που χρειάζονται προκειμένου να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος έως τα τέλη του 2022», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι αυτό το Σαββατοκύριακο οι ηγέτες δεσμεύθηκαν για τουλάχιστον ένα δισ. δόσεις, είτε απευθείας είτε μέσω χρηματοδότησης του [μηχανισμού διαμοιρασμού] Covax», πρόσθεσε.

Πηγή: txvs.gr


NEWSLETTER