Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 22:18

Αιμοπετάλια – Παθήσεις με τις οποίες συνδέονται

Γράφτηκε από την

 

Τα αιμοπετάλια ή θρομβοκύτταρα, μαζί με τα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια αποτελούν τα βασικά κυτταρικά στοιχεία του αίματος.

Έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής και συγκεκριμένα μόλις 5 με 9 ημέρες, όποτε και αποσύρονται από την κυκλοφορία. Ο φυσιολογικός αριθμός αιμοπεταλίων που υπάρχουν στο αίμα κυμαίνεται μεταξύ 150.000 έως 400.000 ανά κυβικό χιλιοστό αίματος. Ο διαγνωστικός έλεγχός τους συμβάλει στην διάγνωση δύο βασικών παθήσεων, της θρομβοπενίας και της θρομβοκυττάρωσης.

Ως θρομβοπενία ονομάζουμε την πάθηση κατά την οποία τα αιμοπετάλια είναι χαμηλότερα από 150.000 ενώ θρομβοκύττωση όταν είναι μεγαλύτερα από 400.000. Τα αιμοπετάλια διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον μηχανισμό πήξης του αίματος, κάτι που καθιστά τον έλεγχό τους ιδιαίτερα σημαντικό.

Περισσότερες πληροφορίες για τα αιμοπετάλια

Τα αιμοπετάλια φροντίζουν για τον σχηματισμό θρόμβων του αίματος και για την αιμόσταση. Σε περίπτωση τραύματος στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, είναι αυτά που προσκολλώνται στο τοίχωμα σχηματίζοντας ένα θρόμβο ο οποίος θα συμβάλει και στην πήξη του αίματος.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, ασθενείς με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων (20.000-50.000) παρουσιάζουν σοβαρούς κινδύνους για αυτόματες και παρατεταμένες αιμορραγίες μετά από κάποιον τραυματισμό ή χειρουργείο. Εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι ακόμη μικρότερος, ο ασθενείς μπορεί να βιώσει αυτόματες αιμορραγίες με πολύ σοβαρές συνέπειες. Αυτός είναι και ο λόγος που η θρομβοπενία πρέπει να εντοπίζεται έγκαιρα.

Από τι προκαλείται η θρομβοπενία;

Οι αιτίες εμφάνισης της μειωμένης ποσότητας αιμοπεταλίων μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες είναι:

  1. Ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος.
  2. Μειωμένη παραγωγή λόγω ιογενών λοιμώξεων όπως η ανεμοβλογιά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα, η ηπατίτιδα C.
  3. Καρκίνος του μυελού των οστών, λευχαιμίες, λεμφώματα.
  4. Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα κατά την οποία ο οργανισμός επιτίθεται στα αιμοπετάλια.
  5. Μεταμόσχευση οργάνων και μεταγγίσεις αίματος.
  6. Φλεγμονές των αγγείων.
  7. Σηψαιμία
  8. Σπληνικός εγκλωβισμός

Επιπρόσθετα, μια αρκετά συχνή περίπτωση είναι και η ψευδο-θρομβοκυτταροπενία η οποία λόγω της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων οδηγεί στον λανθασμένο υπολογισμό τους.

Πώς γίνεται ο έλεγχος αιμοπεταλίων;

Ο έλεγχος του αριθμού αιμοπεταλίων γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις και συγκριμένα με τη γενική αίματος. Οι εξετάσεις αίματος, πέραν της μέτρησης του αριθμού των αιμοπεταλίων συμβάλει δραστικά στην πρόληψη και την διάγνωση ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών και παθήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σημαντικό όμως να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δεν θα πρέπει ποτέ να ερμηνεύονται ως ένα αριθμητικό αποτέλεσμα αλλά ως ένα σύνολο διαφόρων παραγόντων (οικογενειακό ιστορικό, ιατρικά ευρήματα κλπ). Ο ιατρός που σας παρακολουθεί είναι και ο πλέον κατάλληλος για να κρίνει τα αποτελέσματα αυτά.

Από τι προκαλείται η θρομβοκυττάρωση;

Ο αυξημένος αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα μπορεί επίσης να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Χρόνια μυελογενής λευχαιμία, αληθής πολυκυτταραιμία, η μυελοϊνωση
  • Φλεγμονές
  • Χειρουργική επέμβαση που οδήγησε σε φλεγμονή
  • Υπερσπληνισμός
  • Σπληνεκτομή
  • Ασπληνία (απουσία φυσιολογικής λειτουργίας του σπλήνα)
  • Αναιμία
  • Μετά από θεραπεία κακοήθους αναιμίας, οξείας λευχαιμίας
  • Μετά τον τοκετό
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Βακτηριακές παθήσεις
  • Κακοήθειες

Στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία, σας παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις στον έλεγχο του αριθμού αιμοπεταλίων με τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για εξετάσεις αίματος δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας.