Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 17:00

Μόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: Ισχυρή προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις Delta, Epsilon και Kappa

Γράφτηκε από την
Μόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: Ισχυρή προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις Delta, Epsilon και Kappa

«Το εμβόλιο της Johnson & Johnson προσφέρει ισχυρή ανοσοπροστασία απέναντι στις μεταλλάξεις Delta, Epsilon και Kappa», γράφει ο Ηλίας Μόσιαλος σε σημερινή ανάρτηση του στο facebook.

Όπως γράφει ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας του LSE, ο ίδιος έχει πρόσφατα αναφερθεί στα υπάρχοντα δεδομένα για την ισχυρή κυτταρική ανοσοπροστασία που μας παρέχουν έναντι του κορονοϊού τα mRNA εμβόλια. Πολλοί, ωστόσο, «αναρωτιούνται για το αν έχουμε αντίστοιχα στοιχεία για την προστασία που μας παρέχουν τα εμβόλια ιικού φορέα, όπως δηλαδή της AstraZeneca και της Johnson & Johnson».

Και προσθέτει: «Τι νεότερα έχουμε για την προστασία από αυτού του τύπου τα εμβόλια;

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου (DOI: 10.1056/NEJMc2108829), αναλύονται τα αποτελέσματα της ανοσοαπόκρισης 20 συμμετεχόντων που έλαβαν μία ή δύο δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Αξιολογήθηκε η ανοσοαπόκριση σε 10 συμμετέχοντες που είχαν λάβει μόνο μία δόση (8 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους), και σε 10 συμμετέχοντες που είχαν λάβει 2 δόσεις (6 μήνες μετά την δεύτερη δόση).

Η μελέτη αναφέρει πως διαπιστώθηκαν πολύ ικανοποιητικές αποκρίσεις έναντι όλων των στελεχών του κορονοϊού που ανέλυσαν: δηλαδή έναντι του αρχικού στελέχους που είχε ανιχνευθεί στην Κίνα, έναντι της πρώτης παραλλαγής (D614G) που κυριάρχησε στην Ευρώπη την άνοιξη του 2020, αλλά και των παραλλαγών Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon και Kappa.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson προκάλεσε ισχυρές (χυμική και κυτταρική) ανοσοαποκρίσεις για τουλάχιστον 8 μήνες μετά την ανοσοποίηση μέσω της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε μια επέκταση του εύρους των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένης και της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

Η προστασία λοιπόν και του εμβολίου της Johnson & Johnson 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό με μία δόση, παραμένει υψηλή. Θεωρώ πως πολύ σύντομα θα έχουμε αντίστοιχα ενθαρρυντικές δημοσιεύσεις και για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται σε παρόμοιο μηχανισμό ανοσοποίησης».

«Αυτού του είδους τα αποτελέσματα», συνεχίζει ο καθηγητής, «υποστηρίζουν περαιτέρω τη χρήση των εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αναμένουμε, λογικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες και από τους ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαίωση των ενθαρρυντικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων από κλινικά δεδομένα».

«Ευτυχώς, όπως βλέπουμε, τα υπάρχοντα εμβόλια έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα και μας προστατεύουν ακόμα έναντι των παραλλαγών. Δυστυχώς, δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα ισχύει αυτό. Ξέρουμε όμως πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε άλλες χώρες δεν έχει πρόσβαση στα εμβόλια και θα ήθελε να ήταν στη θέση μας», κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.


NEWSLETTER