Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 18:34

Αυτοάνοσα νοσήματα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυτοάνοσα νοσήματα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Τα αντισώματα ου διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός κατά την φυσιολογική τους λειτουργία επιτίθενται σε μολυσματικούς – εξωτερικούς παράγοντες, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα μη παθολογικά στοιχεία παραμένουν αδρανή. Στα αυτοάνοσα νοσήματα, η φυσιολογική αυτή λειτουργία διαταράσσεται με αποτέλεσμα τα αντισώματα να επιτίθενται ακόμη και στα υγιή κύτταρα ενός οργανισμού.

Με πιο απλά λόγια, σε ένα αυτοάνοσο νόσημα, τα αντισώματα προσπαθούν να καταστρέψουν τα κύτταρα του οργανισμού μη μπορώντας να ξεχωρίσουν ότι δεν πρόκειται για εξωτερικούς παράγοντες. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που η αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων δεν είναι πάντοτε εύκολη.

Σύμφωνα με Αμερικανικά αλλά και Ευρωπαϊκά δεδομένα μελετών, φαίνεται πως περίπου ένας στου πέντε πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Τα νοσήματα μπορεί να διαφέρουν ως προς την σοβαρότητα και την έκφραση, ενώ αριθμητικά ξεπερνούν  τα 80. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται και συνδυαστικά μεταξύ τους.

Ποια είναι τα συχνότερα αυτοάνοσα νοσήματα;

Όπως προαναφέραμε ο αριθμός των διαφορετικών αυτοάνοσων νοσημάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Ωστόσο μερικά από αυτά εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα έχει αυξηθεί ραγδαία. Μερικά από τα συνηθέστερα είναι:

  • Διαβήτης
  • Ψωρίαση
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Δερματίτιδες
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ερυθηματώδης λύκος
  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • Ελκώδης κολίτιδα
  • Νόσος του Crohn
  • Μυασθένεια
  • ALS

Συμπτώματα αυτοάνοσων νοσημάτων

Με περισσότερα από 80 διαφορετικά είδη νοσημάτων, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση. Μάλιστα ακόμη και το ίδιο νόσημα μπορεί να παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που τα συμπτώματα μπορεί να είναι ίδια για διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα. Κάτι που φυσικά καθιστά την διάγνωσή τους ιδιαίτερα δύσκολη.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι ο ασθενής που πάσχει από ένα νόσημα τέτοιου τύπου περνάει από περιόδους κρίσεων όπου τα συμπτώματα είναι σε έξαρση και περιόδους ύφεσης όπου τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ήπια ή απουσιάζουν.

Από τα συχνότερα συμπτώματα σε ένα αυτοάνοσο νόσημα είναι η έντονη κόπωση και ο πυρετός λόγω της μη επαρκούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπρόσθετα, τα μέρη του σώματος στα οποία εκδηλώνονται συχνότερα τα συμπτώματα είναι οι μύες και οι αρθρώσεις, οι μύες, οι συνδετικοί ιστοί, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι ενδοκρινείς αδένες και το δέρμα.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;

Τα ακριβή αίτια εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι κληρονομικά, ενώ η εμφάνισή τους στις γυναίκες είναι αρκετά συχνότερη από ότι στους άνδρες. Αρκετές είναι οι θεωρίες γύρω από τις αιτίες εμφάνισης και τους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εκδήλωση ενός νοσήματος. Μερικές από τις δημοφιλέστερες θεωρίες είναι:

  • Φαρμακευτικές ουσίες
  • Χημικές ουσίες
  • Μόλυνση από ιούς ή βακτήρια
  • Διάφορα περιβαλλοντικά ερεθίσματα

Διάγνωση και θεραπεία

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν θεραπεύονται. Στόχος της εκάστοτε θεραπείας που ακολουθεί ένας ασθενής είναι να περιορίσει τα συμπτώματα. Για την διάγνωση των νοσημάτων, οι αιματολογικές εξετάσεις διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ειδικότερα, ο αρχικός έλεγχος απαιτεί εξετάσεις αίματος όπως η γενική, η ΤΚΕ (ESR) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).

Το μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία σας παρέχει ειδικά πακέτα για έναν ολοκληρωμένο εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να ανιχνευτεί η ύπαρξη αυτοάνοσων νοσημάτων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Λεωφ. Αγ. Δημητρίου 177 & Δράμας 2, Αγ. Δημήτριος 17343

Τηλέφωνο: 210 9763716

Website: https://biopathologia-clinic.gr/

email: biopathologia.clinic@gmail.com