Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 09:24

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ανεμβολίαστοι 97% των νοσηλευομένων στη ΜΕΘ Covid - Στο 7,4% το ποσοστό θανάτου από κορονοϊό (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ανεμβολίαστοι 97% των νοσηλευομένων στη ΜΕΘ Covid - Στο 7,4% το ποσοστό θανάτου από κορονοϊό (βίντεο)

 

Στο θλιβερό ρεκόρ του 7,4% έχει εκτοξευτεί το ποσοστό των θανάτων από κορονοϊό στην κλινική και στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας από την 1η Αυγούστου μέχρι και αυτή την περίοδο.

Αυτό τόνισε χθες η διοικήτρια του ιδρύματος Ελένη Αλειφέρη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο Μεσσηνίας με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των δομών υγείας στο νομό.

Παρουσιάζοντας τα τραγικά στοιχεία της επιδείνωσης και της κρισιμότητας της κατάστασης, η κ. Αλειφέρη επεσήμανε ότι από την 1η Αυγούστου έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο 1.003 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έως και το τέλος Ιουλίου φέτος είχαν νοσηλευτεί οι μισοί και το ποσοστό των θανάτων ήταν στο 3,5%.

Η διοικήτρια σημείωσε ότι το 80% με 85% των νοσηλευομένων στην κλινική Covid είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στη ΜΕΘ Covid το ποσοστό των ανεμβολίαστων φθάνει το 97%, τονίζοντας πως οι ανεμβολίαστοι προκαλούν πίεση στο νοσοκομείο. Γι’ αυτό και όλοι μαζί με τη διοικήτρια, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας της πόλης Παναγιώτης Κατσαφάδος απηύθυναν έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί.

Ο συντονιστής των δράσεων του ΕΟΔΥ στο νομό Κώστας Βλαχοδημητρόπουλος ανακοίνωσε τη διενέργεια ελέγχων για κορονοϊό (rapid tests) σε εργάτες γης και σε καταυλισμούς Ρομά και κάλεσε τον κόσμο να προσέρχεται για έλεγχο που είναι δωρεάν.

Αναλυτικά, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και πως το κύμα αυτό είναι φονικότερο του προηγούμενου. Παρατήρησε ότι τώρα που αυξάνονται οι εμβολιασμοί, είναι η χρυσή ευκαιρία να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60 ετών, όπου καταγράφονται οι βαριές νοσηλείες. Ενημέρωσε ότι τον Οκτώβριο έγιναν 300 χειρουργεία, 100 έκτακτα και 200 τακτικά και 3.500 ραντεβού πολιτών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Προειδοποίησε ότι αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, άνω των 80 ασθενών στην κλινική Covid που είναι το όριο και των 6 διασωληνωμένων στη ΜΕΘ, θα αναγκαστούν να καταργήσουν τα χειρουργεία και να κάνουν ΜΕΘ και τα εξωτερικά ιατρεία να γίνουν ΤΕΠ για Covid.

Μιλώντας για την πίεση που ασκείται στο Νοσοκομείο λόγω των ανεμβολίαστων, παρατήρησε ότι είναι οι περισσότεροι και βαρύτερα ασθενείς, το μεγαλύτερο ποσοστό που διασωληνώνεται και πεθαίνει. Καλώντας τον κόσμο να επισπεύσει το εμβόλιο, εξέφρασε τον κίνδυνο να έχουμε στο νοσοκομείο εικόνες με παροχή οξυγόνου με κινητές φιάλες.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Απαντώντας σε ερώτησή μας, η κ. Αλειφέρη είπε ότι η κλινική Covid που είχε μόνο 2 γιατρούς, μετά την απώλεια του διευθυντή της Νίκου Γραμματικόπουλου, έχει ενισχυθεί με γενικό γιατρό από το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης που είχε εμπειρία 9 μηνών στα Επείγοντα του Covid. Αυτά τα Επείγοντα ενισχύθηκαν με γενικό γιατρό από το Κ.Υ. Μελιγαλά.

Η διοικήτρια ενημέρωσε ότι ήταν άγονη η προκήρυξη για τη συνεργασία με 3 ιδιώτες γιατρούς πνευμονολόγους για 24ωρη εφημερία μέχρι τέλος Μαρτίου και ανακοίνωσε πως θα γίνει επαναπροκήρυξη για 3 πνευμονολόγους, έναν παθολόγο κι έναν παιδίατρο (ιδιώτες) με δυνατότητα επιλογής του χρόνου παροχής υπηρεσιών, με πιο ευέλικτο χαρακτήρα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είναι συμπαραστάτης στις υγειονομικές δομές της Περιφέρειας και πως έχουν διατεθεί πάνω από 100 εκ. ευρώ. Παρατήρησε ότι το σύστημα υγείας είναι στα όριά του και χαρακτήρισε μονόδρομο τα μέτρα προστασίας και κυρίως τον εμβολιασμό. Ενημέρωσε πως σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα γίνουν τεστ για τον κορονοϊό σε εργάτες γης από τρίτες χώρες και σε καταυλισμούς Ρομά.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι ο βιολογικός καθαρισμός δείχνει ότι τα αντίγραφα λυμάτων παραμένουν ψηλά και είναι πολλά τα ενεργά κρούσματα. Κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν τους ειδικούς και να εμβολιαστούν, γιατί το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος είπε ότι ο κορονοϊός είναι σοβαρή πάθηση, που φέρνει αλλοιώσεις και επηρεάζει διάφορα συστήματα του οργανισμού. Επεσήμανε ότι το όπλο είναι το εμβόλιο, πως ο εμβολιασμένος αρρωσταίνει πιο ελαφρά και δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί. Ενημέρωσε ότι λόγω της αύξησης του εμβολιασμού οι 2 γραμμές στο Κ.Υ. έγιναν 4, πως πλέον κλείνονται 370 ραντεβού την ημέρα και ότι είναι κλεισμένα για την επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος κάλεσε τους συναδέλφους του γιατρούς “να δώσουμε ένα χέρι στο Νοσοκομείο, καθώς οι γιατροί είναι στα όριά τους και έχουν ανάγκη από βοήθεια”.

Ο συντονιστής των δράσεων του ΕΟΔΥ Κώστας Βλαχοδημητρόπουλος κάλεσε τον κόσμο να αξιοποιήσει τη δυνατότητα για δωρεάν rapid tests, να κάνει έλεγχο όταν νιώθει κόπωση ή έχει βήχα, αναφέροντας πως από τα 1.700 τεστ καθημερινά στα τέλη Αυγούστου έχουμε πέσει στα 700 με 800. Ακόμα, επιβεβαίωσε τις δράσεις ελέγχου σε εργάτες γης και καταυλισμούς Ρομά.

 


NEWSLETTER