Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 07:52

Αισθητή μείωση εμβολιασμών στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Αισθητή μείωση εμβολιασμών στην Καλαμάτα (βίντεο)

Εχουν μειωθεί κατά πολύ τα εμβόλια για τον κορονοϊό στην Καλαμάτα και στο Κέντρο Υγείας της πόλης γίνονται πλέον 3 ημέρες την εβδομάδα, με ανώτατο όριο τα 80 την ημέρα.

Μειωμένα είναι και τα εμβόλια στα παιδιά 5 - 11 ετών, που από αυτή την εβδομάδα θα γίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Τα στοιχεία αυτά σημείωσε ο διευθυντής του Κ.Υ. γιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος, ενώ επεσήμανε ότι 700 συμπολίτες μας περιμένουν το καινούργιο εμβόλιο (Novavax) για να εμβολιαστούν κι εκτίμησε πως είναι αργή η αποκλιμάκωση, αλλά το Πάσχα θα είναι ήρεμα τα πράγματα και το καλοκαίρι ακόμα καλύτερο.

“Τα εμβόλια έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν, επειδή ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί”, μας είπε ο κ. Κατσαφάδος και παρατήρησε: “Γίνονται κατόπιν εντολής του υπουργείου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, 3 φορές την εβδομάδα. Κι έχουμε μία εμβολιαστική γραμμή με όριο 80 εμβόλια την ημέρα. Κάθε εβδομάδα εμβολιάζουμε 240 άτομα, κάποτε εμβολιάζαμε 400 την ημέρα. Υπάρχουν ραντεβού, κυρίως είναι επαναληπτική δόση, γύρω στο 90% και μερικοί που κάνουν τη δεύτερη δόση. Για πρώτη δόση δεν βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να έρχονται αρκετοί”.

Ο διευθυντής του Κ.Υ. επεσήμανε ότι “υπάρχει ένας καλός αριθμός ατόμων ανεμβολίαστων που περιμένουν τα καινούργια εμβόλια (Novavax). Επτακόσιοι συμπολίτες μας έχουν ήδη κλείσει ραντεβού, αλλά αυτά τα κέντρα λειτουργούν πρώτα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιθανότατα να έρθουν και σε μας κάποτε”.

Για τα παιδιά 5 - 11 ετών που εμβολιάζονταν καθημερινά και τα Σάββατα, μας ενημέρωσε ότι “από αυτή την εβδομάδα οι εμβολιασμοί γίνονται δύο ημέρες, Παρασκευή και Σάββατο. Και αυτό γιατί και κει έχουμε πτώση. Η πτώση ειδικά στα παιδιά οφείλεται ότι οι περισσότεροι που ήταν αποφασισμένοι ήρθαν τις πρώτες μέρες κι εμβολιάστηκαν κι έκαναν και τη δεύτερη δόση. Υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός που νοσούν. Ειδικά στις παιδικές ηλικίες, ευτυχώς μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που έχουμε στο Κέντρο Υγείας κι η επαφή με τους νοσούντες, είναι πολύ ελαφριάς μορφής. Θετικό αυτό, γιατί είναι σαν να εμβολιάζεται κάποιος. Σίγουρα δεν αντικαθιστά πλήρως τον εμβολιασμό, αλλά και αυτό είναι κάτι θετικό”.

Για το γεγονός ότι αρκετοί περιμένουν το καινούργιο εμβόλιο, ο κ. Κατσαφάδος εξήγησε: “Γιατί πιστεύουν οι περισσότεροι ότι είναι πιο αθώο, ότι δεν έχει τις παρενέργειες που υποτίθεται πως είχαν τα προηγούμενα. Για το εμβόλιο της Pfizer που κάναμε εδώ στο Κέντρο Υγείας έχουμε πραγματοποιήσει γύρω στους 90.000 εμβολιασμούς, πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση, δεν έχει συμβεί τίποτα. Υπήρξαν μερικές παρενέργειες, οι οποίες αυτοπεριορίστηκαν στις 5 - 10 μέρες, δεν συνέβη κάτι τραγικό. Και σε πανελλήνιο επίπεδο το ίδιο ισχύει.  Τα καινούργια εμβόλια όντως έχουν διαφημιστεί από τις εταιρείες, όντως είναι διαφορετικός ο τρόπος δράσης τους και πολύς κόσμος ίσως τα περιμένει σαν σωτήρια, σαν κάτι που και μεις θα το δεχθούμε, υπό την έννοια ότι για κάποιον που είναι ανεμβολίαστος σημασία έχει να εμβολιαστεί με κάποιο από τα εμβόλια. Και από τη στιγμή που είναι εγκεκριμένο και από την Ευρώπη και από την Ελλάδα, για ποιο λόγο να μην το κάνουν;”.

Τέλος, όσον αφορά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορονοϊού επεσήμανε: “Πολύ αργή αποκλιμάκωση, πιστεύω ότι θα διορθωθούν. Είμαι αισιόδοξος και σε αυτό βοηθάει ότι όπως και να το κάνουμε, προσέχουμε λιγάκι. Μας έχει γίνει κτήμα. Προχθές βγήκα από το σπίτι χωρίς τη μάσκα και νόμιζα ότι κάτι μου λείπει. Εχει γίνει απαραίτητο στοιχείο στη ζωή μας. Θα τρομάξουμε να την βγάλουμε από πάνω μας. Το πλύσιμο των χεριών, οι αποστάσεις, καλό είναι να συνεχίσουμε να προσέχουμε για λίγο καιρό. Προχωράμε αργά αλλά σταθερά. Πιστεύω και Πάσχα ήρεμα θα κάνουμε και το καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερο”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER