Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 19:15

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Πότε είναι απαραίτητη η πέμπτη δόση

Γράφτηκε από την
Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Πότε είναι απαραίτητη η πέμπτη δόση

 

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια που έχουν την έγκριση του ΕΜΑ μίλησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους με αφορμή το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας το απόγευμα της Δευτέρας για τον εμβολιασμό από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε πολίτες άνω των 12 ετών. Τα εμβόλια αυτά προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον αρχικό εμβολιασμό» δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα χρειαστεί οι άνω των 60 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση να κάνουν και πέμπτη δόση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι η ανοσία φθίνει μετά τους τρεις μήνες γι’ αυτό και πρέπει να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, όπως δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου, αυτά θα χορηγούνται μετά από τρεις μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό ή τη νόσηση.

«Όλα θα τα λάβουμε υπόψη μας. Θα επεξεργαστούμε το τι θα γίνει με τους απολύτως υγιείς» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου αναφορικά με τις οδηγίες της Επιτροπής που θα ανακοινωθούν αύριο.

«Στη σύγκριση των διδυνάμων εμβολίων υπάρχουν διαφορές αλλά δεν είναι αξιόλογες για να διαφοροποιήσουν την επιλογή. Σημασία έχει να κάνεις το εμβόλιο στο σωστό χρόνο», πρόσθεσε η ειδικός.

Μιλώντας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer και της Moderna τα οποία παρέχουν ευρύτερη προστασία κατά της COVID-19 και των παραλλαγών της μετά την έγκριση που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Όσον αφορά τις τυχόν παρενέργειες διευκρίνισε ότι «οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που έχουν καταγραφεί. Είναι ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας» είπε τονίζοντας να μην αναβάλλουν τον εμβολιασμό.

Μιλώντας για τους πλημμελώς εμβολιασμένους τόνισε ότι «αυτοι θα πρέπει να λάβουν πρώτα με τα μονοδύναμα εμβόλια (δύο δόσεις) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα.

«Ατομα αυξημένου κινδύνου, άτομα που εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας, επαγγελματίες υγείας, φροντιστές ατόμων με αυξημένο κίνδυνο από τον κορονοϊό» είναι σημαντικό να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθεσιμότητα και άλλων διδύναμων εμβολίων είπε η κ. Θεοδωρίδου κάνοντας λόγο για σημαντική διεύρυνση των επιλογών.

«Βασικός στόχος είναι η πρόληψη της ανοσίας. Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι σημαντικότερος από τον τύπο εμβολίου που θα χορηγηθεί», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Πηγή: ertnews

 


NEWSLETTER