Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 20:03

Αύξηση 45% σε ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ

Γράφτηκε από την

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Τους 298.000 εκτιμάται ότι θα φτάσουν μέχρι το 2050 οι ασθενείς με άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ στη χώρα μας. Το 2019 στην Ελλάδα οι ανοϊκοί ασθενείς υπολογίζονταν σε 206.400, δηλαδή, αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα, μια αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών κατά 45%. Εν τω μεταξύ, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί παγκοσμίως προειδοποιούν για πανδημία άνοιας μέχρι το 2050, καθώς η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγεί στην αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό και, κατά συνέπεια, σε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Αυτό αναμένεται να επιβαρύνει τόσο τις κοινωνίες όσο και τα συστήματα υγείας -αφού δεν είναι μόνον οι ανοϊκοί ασθενείς, αλλά και οι οικογένειές τους που επωμίζονται την φροντίδα τους και απαιτούν υποστήριξη. Ωστόσο, νέες μελέτες για φάρμακα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για την εξέλιξη της νόσου.

 

ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και προσβάλλει το 6% των ανθρώπων άνω των 65 ετών. Σήμερα, πλέον, οι επιστήμονες μιλούν για καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών πίσω από τη νόσο, που δίνει ελπίδα για το μέλλον καθώς γνωρίζουν πολύ καλύτερα πότε ξεκινάει, αλλά και με ποιο τρόπο. Ήδη, φάρμακα που βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο, αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματικά από τις μέχρι τώρα θεραπείες, που ελέγχουν τα συμπτώματα και, απλά, επιβραδύνουν την εξέλιξη. Ένα νέο φάρμακο μάλιστα το οποίο είναι υπό έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνει μεγαλύτερες ελπίδες στους επιστήμονες, αν και επισημαίνουν πως ο δρόμος προβλέπεται ακόμη μακρύς έως ότου διακριβωθεί πώς λειτουργεί και σε ποιες περιπτώσεις, πριν αυτό βγει στην αγορά.

 

ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050

Σύμφωνα πάντως με την έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας των ΗΠΑ ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα τριπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2050, χωρίς να σημαίνει πως η νόσος είναι πιο επιθετική τα τελευταία χρόνια. Αλλά, η επιτάχυνσή της οφείλεται -εκτός από την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων- και στις καλύτερες διαγνωστικές μεθόδους. Στην Ελλάδα, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, με τις μέχρι σήμερα μετρήσεις και στατιστικές,  υπολογίζει ότι το 2% του πληθυσμού ηλικίας 65 έως 74 ετών εκδηλώνει άνοια. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 19% στις ηλικίες 75 έως 84 ετών και πάνω από 40% στα άτομα άνω των 85 ετών.