Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 14:26

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν τα κρεβάτια: 6 κρυφές απειλές

Γράφτηκε από την
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβουν τα κρεβάτια: 6 κρυφές απειλές

 

Τα κρεβάτια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο και την υγεία σας: ένα ακατάλληλα τοποθετημένο στρώμα οδηγεί σε πόνο στην πλάτη και τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Σας λέμε ποιους άλλους κινδύνους μπορεί να κρύβουν τα κρεβάτια και πώς να τους αποφύγετε..

Ακάρεα σκόνης και μούχλα

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι διεργασίες στο σώμα δεν σταματούν: τα κύτταρα του δέρματος πεθαίνουν, ο ιδρώτας απελευθερώνεται. Επιπλέον, το κρεβάτι δεν προστατεύεται από τη σκόνη. Όλα αυτά γίνονται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αναπαραγωγή βακτηρίων, μυκήτων και ακάρεων σκόνης. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αλλεργιών, ρινίτιδας και συχνών κρίσεων άσθματος.

Για να μην μοιράζεστε ένα κρεβάτι με βακτήρια, πλύνετε έγκαιρα τα κλινοσκεπάσματα: κλινοσκεπάσματα - μία φορά κάθε 1-2 εβδομάδες, μαξιλάρι - μία φορά κάθε τρεις μήνες. Μην στρώνετε τα κρεβάτια αμέσως μετά το ξύπνημα - καλύτερα να το αφήσετε να αεριστεί λίγο.

Αλλεργία

Οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν όχι μόνο λόγω μικροοργανισμών: τα υλικά της κλινοστρωμνής επηρεάζουν επίσης ένα άτομο. Έτσι, τα μαξιλάρια και οι κουβέρτες από ακατέργαστο πούπουλο συχνά οδηγούν σε αλλεργίες.

Επομένως, αξίζει να επιλέξετε ένα πληρωτικό από υποαλλεργικό πούπουλο ή από οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο υλικό, για παράδειγμα, από ανατομικό αφρό ή λατέξ.. 

Πονοκέφαλοι

Τα συνθετικά κλινοσκεπάσματα ηλεκτρίζονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους το πρωί. Για να ξυπνήσετε με ελαφρύ κεφάλι, επιλέξτε κλινοσκεπάσματα από φυσικά υφάσματα όπως βαμβάκι και σατέν. Δεν συσσωρεύουν ηλεκτρική ενέργεια και παρέχουν επίσης καλή ανταλλαγή αέρα, επομένως θα είναι άνετο να κοιμάστε κάτω από ένα τέτοιο ύφασμα τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Τοξικες ουσιες

Ο σκελετός στα κρεβάτια μπορεί επίσης να αποτελεί κίνδυνο. Εάν έχετε ένα παλιό κρεβάτι από μοριοσανίδες, είναι καλύτερο να το αντικαταστήσετε. Προηγουμένως, οι ρητίνες φαινόλης-φορμαλδεΰδης χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μοριοσανίδων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με την καρδιά και τα νεφρά. Τα σύγχρονα κρεβάτια από μοριοσανίδες είναι ασφαλή, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε το πιστοποιητικό ποιότητας πριν αγοράσετε. Μεταξύ των αξιόπιστων υλικών για τα κρεβάτια, ξεχωρίζουν το μέταλλο και το ξύλο. Δεν είναι μόνο ασφαλή για την υγεία, αλλά θα σας εξυπηρετήσουν για πολλά χρόνια.

Κίνδυνος τραυματισμού

Τα κρεβάτια μπορεί να είναι επικίνδυνα όχι μόνο λόγω του υλικού, αλλά και λόγω του σχεδιασμού. Εάν έχετε παιδί, είναι καλύτερα να μην επιλέξετε έπιπλα με αιχμηρές γωνίες: μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Υπάρχουν μοντέλα με στρογγυλεμένες γωνίες ή με μαλακή ταπετσαρία που θα βοηθήσουν στην αποφυγή σοβαρού τραυματισμού. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στη βάση του κρεβατιού. Οι ξεπερασμένες μεταλλικές σχάρες και δίχτυα, καθώς και μια βάση φύλλου κακής ποιότητας, κατανέμουν άνισα το σωματικό βάρος, επομένως ο ύπνος σε αυτά είναι άβολος.

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε κρεβάτια βάση φύλλου, ενισχυμένη περιμετρικά ή ανατομικά πλέγματα - ελάσματα. Μπορούν εύκολα να αντέξουν το βάρος ενός ατόμου και ενός στρώματος. Επιπλέον, το στρώμα στα πηχάκια μπορεί να αερίζεται, γεγονός που παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.

 

Πόνοι στην πλάτη και άσχημος ύπνος

Ένα μαξιλάρι ή ένα στρώμα κακής ποιότητας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη και στον αυχένα και γενικά να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου.

Σε ενήλικες υγιείς ανθρώπους τοποθετούνται ανατομικά στρώματα και μαξιλάρια. Τέτοια προϊόντα υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα στη σωστή θέση. Και τα ορθοπεδικά στρώματα είναι κατάλληλα για όσους έχουν προβλήματα στην πλάτη.

Κατά την επιλογή στρώματος και μαξιλαριού, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες: πληρωτικό, ακαμψία, διαστάσεις. Σε προηγούμενα άρθρα, μιλήσαμε αναλυτικά για το πώς να επιλέξετε το σωστό στρώμα και μαξιλάρι.


NEWSLETTER