Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 09:04

Σύλληψη στην Καλαμάτα για απάτη στην έκδοση εισιτηρίου μετά από ελέγχους από 226 αεροδρόμια παγκοσμίως

Σύλληψη στην Καλαμάτα για απάτη στην έκδοση εισιτηρίου μετά από ελέγχους από 226 αεροδρόμια παγκοσμίως

 

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε από 16 έως 20 Οκτωβρίου σε διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση των απατών στον τομέα των αερομεταφορών, υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη συμμετοχή όλων των αεροδρομίων της χώρας -μεταξύ αυτών και του αεροδρομίου “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” της Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 4 άτομα, εκ των οποίων το 1 στον αερολιμένα Καλαμάτας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 26, για απάτη μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στο πλαίσιο της επιχείρησης διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων αναφορικά με απατηλές συναλλαγές - εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου (fraud notifications). Συνολικά εξετάστηκαν 31 ειδοποιήσεις για απατηλές συναλλαγές-εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων, από 7 αεροπορικές εταιρείες και διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο. Οι ειδοποιήσεις αφορούσαν πτήσεις σε προορισμούς εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού και ειδικότερα σε Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία και Ιταλία.    

Στη διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο παγκόσμιας δράσης για την καταπολέμηση των απατών που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου με κάρτες πληρωμής στον τομέα των αερομεταφορών, συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εν λόγω επιχείρηση υλοποιήθηκε από την Europol, την Interpol και την Ameripol, με την υποστήριξη αστυνομικών Αρχών του Καναδά και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχαν αστυνομικές αρχές από 226 αεροδρόμια. Υποστηρικτικό ρόλο παρείχε το δίκτυο Eurojust και ο Frontex, ενώ στο πλαίσιο του έργου “Aircop”, συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές για πραγματοποίηση ελέγχων σε αερολιμένες χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι από αεροπορικές εταιρείες, διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία, συστήματα καρτών (card schemes), της πλατφόρμας "Perseuss" και της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), οι οποίοι συνεργάστηκαν για τον εντοπισμό ύποπτων για απάτη συναλλαγών-εκδόσεων αεροπορικών εισιτηρίων, την επιβεβαίωση αυτών ως απατηλών και την αποστολή των συλλεχθέντων πληροφοριών στις αστυνομικές Αρχές του αερολιμένα αναχώρησης του επιβάτη.  

Συνολικά εντοπίστηκαν 298 ύποπτες συναλλαγές και απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές σε 195 άτομα, στα οποία απαγορεύτηκε η επιβίβαση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.