Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 20:58

Φυλάκιση 5 μηνών στη δημοτική υπάλληλο για το αλεύρι στους πολιτικούς

Γράφτηκε από την

Σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με αναστολή ενός έτους καταδίκασε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο τη δημοτική υπάλληλο που πέταξε αλεύρι στους επίσημους, κατά τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στην Καλαμάτα ανήμερα της Υπαπαντής. Στο πλευρό της κατηγορούμενης προσέτρεξαν συνάδελφοί της για να της συμπαρασταθούν, ενώ στη διάρκεια της διαδικασίας η πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση γιατί από το ακροατήριο παρενέβαιναν άτομα με φωνές και αποδοκιμασίες. Μετά την εκφώνηση της απόφασης από τη δικαστή -η οποία αναγνώρισε στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου- άτομα από το ακροατήριο άρχισαν να φωνάζουν ότι την επόμενη φορά θα είναι 100 οι κατηγορούμενοι που θα σταθούν στο εδώλιο επειδή πέταξαν αλεύρι στους επίσημους.
Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας Γιώργος Πετειναρέλης είχε προτείνει την ενοχή της κατηγορούμενης. Στην αγόρευσή του χαρακτήρισε την πράξη της «άκρως αψυχολόγητη και απαράδεκτη ενέργεια». Εκανε λόγο για ενδεχόμενο δόλο στον τρόπο με τον οποίο έδρασε, πετυχαίνοντας με το αλεύρι τους δημάρχους Καλαμάτας Παν. Νίκα, Οιχαλίας Φ. Μπάμη και τον δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας Κ. Αθανασόπουλο. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι από τις μαρτυρίες αλλά και την παρουσία της στο δικαστήριο προέκυψε ότι τόσο ο χαρακτήρας της όσο και η κοινωνική της προσφορά δεν δείχνουν έναν άνθρωπο που θα έκανε κάτι τέτοιο κινούμενος από ταπεινά ελατήρια. Και πρότεινε να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Χθες στο δικαστήριο κατέθεσαν και οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι είδαν την κατηγορούμενη να πετάει το αλεύρι. Οι ερωτήσεις της έδρας προς αυτούς επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η δημοτική υπάλληλος και στο αν από τη θέση όπου βρισκόταν μπορούσε να πετύχει συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο διοικητής του ΑΤ Καλαμάτας και επικεφαλής των μέτρων τάξης, Δημ. Καραγιώργης, είπε στο δικαστήριο ότι καθώς προχωρούσε η πομπή η γυναίκα έριξε το αλεύρι - ενώ ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να στοχεύσει συγκεκριμένο άτομο ακόμα και να το ήθελε, λόγω της... φύσης του υλικού. Είπε ακόμα ότι η κατηγορούμενη στη συνέχεια δεν πρόβαλε αντίσταση, παραδέχτηκε την πράξη της και του είπε αμέσως ότι δεν στόχευε τους δημάρχους και αντιδημάρχους, αλλά ήθελε να εκφράσει την αγανάκτησή της για τα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν τόσο την ίδια προσωπικά όσο και όλους.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε στο ακροατήριο η παραδοχή του έτερου αστυνομικού της ΟΠΚΕ Αρκαδίας, ότι είχαν εντολές να συλλάβουν όποιον προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες.

ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΑ


Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν και αυτή τη φορά ο δημοτικός υπάλληλος Νίκος Πατσαρίνος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκρέκης. Και οι δύο χαρακτήρισαν την κατηγορούμενη ως ένα άτομο ήπιο και συγκροτημένο και απέδωσαν την πράξη της στη γενικότερη κοινωνική δυσαρέσκεια και την υποβόσκουσα κοινωνική οργή για τους πολιτικούς.
Η κατηγορούμενη στην απολογία της ισχυρίστηκε ότι αφορμή για την πράξη της υπήρξε ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και οι επανειλημμένες προσπάθειές της να πάρει απαντήσεις από τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, αλλά και το διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, στο ερώτημα γιατί να πληρώνει τις εξετάσεις και τα φάρμακα από την τσέπη της. Ομως, όπως ισχυρίστηκε, στα υπουργεία και το ΙΚΑ την παρέπεμπαν από τον έναν στον άλλον, ενώ οι γραμματείς που απαντούσαν την έβρισαν και μόνο η εφημερίδα "Ελευθερία" ασχολήθηκε με το πρόβλημά της. Επανέλαβε επίσης ότι η ενέργειά της ήταν αυθόρμητη και πως στόχευε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και όχι τις δημαρχιακές αρχές. Ηταν μια πράξη που όπως είπε εκδήλωνε την αγανάκτησή της ως πολίτη που πλήττεται από τα συνεχή μέτρα και του στερούν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και μέσω αυτής της πράξης υποστήριξε ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στους πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

«ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ»

«Δεν αποδέχομαι την απόφαση του Δικαστηρίου. Είμαι απογοητευμένη από αυτή την απόφαση και γι' αυτό έκανα έφεση», δήλωσε μετά την καταδίκη της από το Αυτόφωρο η δημοτική υπάλληλος - ενώ σε γραπτή δήλωσή της αναφέρει τα εξής:
«Ολες αυτές τις ημέρες, μετά τη διαμαρτυρία μου προς την σημερινή πολιτική εξουσία, άκουσα και διάβασα πολλά. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν μια φράση από τη δήλωση του κ. δημάρχου που έλεγε: αν υπάρχει αγάπη όλα βρίσκονται. Μάλλον αυτοί που μας εξουσιάζουν αγαπούν μόνο τον εαυτό τους. Αν αυτοί που μας εξουσιάζουν μας αγαπούσαν, όπως αγαπούν οι γονείς τα παιδιά τους, γιατί σαν γονείς θα έπρεπε να μας βλέπουν, τότε θα φρόντιζαν να μας εξασφαλίσουν ένα σίγουρο μέλλον. Θα φρόντιζαν να ικανοποιηθούν πρώτα οι δικές μας ανάγκες και μετά οι δικές τους. Θα φρόντιζαν να έχουμε πρώτα εμείς τα απαραίτητα και μετά αυτοί. Θα φρόντιζαν να στερηθούν πρώτα αυτοί και μετά εμείς. Θα φρόντιζαν να μη μας ταλαιπωρούν, να μη μας εξαθλιώνουν, και θα βρίσκονταν δίπλα μας να μας βοηθήσουν και όχι να μας τιμωρήσουν. Μήπως τελικά η λύση στο πρόβλημα είναι αυτή; Μήπως πρέπει να μάθουν να αγαπούν και τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους;
Ισως κείμενα που γράφτηκαν πριν από 2.000 χρόνια τώρα να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
Με αφορμή τη σύλληψή μου για το μήνυμα-διαμαρτυρία προς όλους αυτούς που μας εξουσιάζουν και αποφασίζουν για το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας και τις ζωές μας, θέλω να τους στείλω και με τα λόγια το εξής μήνυμα: να διαβάσουν την «Προς Κορινθίους Α'» επιστολή του Απ. Παύλου η οποία με 2 λόγια αναφέρει ότι ακόμα και όταν ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα, αν δεν έχει αγάπη είναι ένα τίποτα. Παράλληλα, συνεχίζει περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα που έχουν οι άνθρωποι που διακατέχονται από αγάπη. Χαρακτηριστικά που δεν βλέπουμε σε αυτούς που μας εξουσιάζουν. Ας διαβάσουν με προσοχή αυτό το κείμενο και ας αναρωτηθούν με πόση αγάπη συμπεριφέρονται στους συνανθρώπους τους.
Τέλος, θα πω ότι για τις πράξεις μας όλοι, ακόμα και αυτοί που χαίρουν ασυλίας, θα λογοδοτήσουν στη συνείδησή τους».