Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2019 09:06

Καλαμάτα: Συνελήφθησαν 7 μέλη δικτύου καλλιέργειας και διακίνησης χασίς (φωτογραφίες)

Καλαμάτα: Συνελήφθησαν 7 μέλη δικτύου καλλιέργειας και διακίνησης χασίς (φωτογραφίες)

 

Η φυτεία με τα 1.665 δέντρα χασίς που βρέθηκε τον Ιούνιο στο Ρίντομο του Ταϋγέτου θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες ενός δικτύου καλλιέργειας και διακίνησης χασίς εντός Μεσσηνίας.

Η συγκεκριμένη καλλιέργεια έγινε η αφορμή για να ξεσκεπαστεί και να εξαρθρωθεί το δίκτυο αυτό, μετά από ταυτόχρονες επιχειρήσεις και συλλήψεις της Αστυνομίας στα σπίτια 7 μελών το πρωί της Δευτέρας, στην Καλαμάτα, τα Γιαννιτσάνικα και την Αλαγονία.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η καλλιέργεια και διακίνηση χασίς γινόταν από τρεις επιμέρους εγκληματικές οργανώσεις, ενώ ως αρχηγικά στελέχη φέρονται δύο συγγενείς από τα Γιαννιτσάνικα, από τους οποίους ο ένας έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί κι άλλες φορές για διακίνηση ναρκωτικών.

Συνολικά ως μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατηγορούνται 15 άτομα που σε βάρος τους σχηματίστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για ναρκωτικά και για τις -κατά περίπτωση- παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα, τις ραδιοσυχνότητες και τα βεγγαλικά-εκρηκτικά.

Ο ένας από τους 15 φερόμενους ως μέλη είναι ήδη υπόδικος στις φυλακές Ναυπλίου. Συγκεκριμένα, είναι ένας 53χρονος ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για την καλλιέργεια φυτείας με 114 δενδρύλλια, που είχε βρεθεί  τον περασμένο Ιούλιο στα Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας - ενώ οι υπόλοιποι 7 δεν συνελήφθησαν γιατί είχαν διακόψει σχέσεις με την οργάνωση.

Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων κατασχέθηκαν 6 κιλά χασίς και 24 δενδρύλλια χασίς, χρήματα, οχήματα κ.ά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, οι συλληφθέντες υπολογίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου, οπότε και εκτιμάται ότι ξεκίνησαν τη δράση τους, είχαν κερδίσει από τη διακίνηση χασίς περισσότερα από 150.000 ευρώ.   

Σημειώνεται ότι και αυτή τη φορά η εξάρθρωση έγινε μέσα από την παρακολούθηση τηλεφώνων και την καταγραφή διαλόγων.

ΟΙ ΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΙ

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Γραφείο Ενημέρωσης της Αστυνομίας στην Τρίπολη, το εν λόγω δίκτυο διακίνησης χασίς αποτελείτο από τρεις επιμέρους εγκληματικές οργανώσεις, που οι δύο ασχολούνταν με την καλλιέργεια και η τρίτη με τη διακίνηση.

Οι 7 οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ερευνών τη Δευτέρα είναι: Ενας 45χρονος φερόμενος ως αρχηγός σε δύο από τις εγκληματικές ομάδες, ο οποίος είναι αγρότης από τα Γιαννιτσάνικα και σύμφωνα με τους αστυνομικούς πλήρωνε για την καλλιέργεια των δενδρυλλίων χασίς στο Ρίντομο και τα Γιαννιτσάνικα. Μαζί με 57χρονο συγγενή του κατηγορούνται ότι είχαν το γενικό πρόσταγμα σε ό,τι αφορούσε το κομμάτι της διακίνησης, ενώ συνεργάζονταν και στο κομμάτι της καλλιέργειας. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία μάλιστα, εκτός του ότι κατηγορείται ότι ήταν ο αρχηγός στην έτερη εγκληματική ομάδα, που έκανε καλλιέργεια, παλιότερα είχε ξανακατηγορηθεί από τις διωκτικές αρχές για τη διεύθυνση οργάνωσης που διακινούσε ηρωίνη, χασίς και κοκαΐνη σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Αρτας.

ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ

Οι υπόλοιποι 5 οι οποίοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα είναι:

Ενας 40χρονος από τη Θουρία ο οποίος μένει στην Καλαμάτα και έχει ξανακατηγορηθεί για καλλιέργεια χασισοφυτείας στην Ανω Αμφεια. Επίσης, έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή.  Ενας 43χρονος αγρότης από την Αλαγονία. Ενας 33χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από την Καλαμάτα και ένας 32χρονος επίσης Καλαματιανός, οι οποίοι έχουν ξανά κατηγορηθεί για εμπλοκή τους σε υποθέσεις ναρκωτικών. Ενας 36χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από την Καλαμάτα, χωρίς ποινικό παρελθόν.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη για συμμετοχή στην καλλιέργεια της φυτείας με τα 114 δενδρύλλια στα Γιαννιτσάνικα και ένας 54χρονος Αλβανός, που σε βάρος του εκκρεμούσε για την εν λόγω καλλιέργεια ένταλμα του ανακριτή Καλαμάτας, καθώς και ένα ακόμα της ανακρίτριας Αθηνών για εμπλοκή του πέρυσι το καλοκαίρι σε χασισοφυτεία στη Λακωνία.

Επιπλέον, συνελήφθησαν δύο ακόμα αγρότες, ένας 53χρονος και ένας 60χρονος, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τις εγκληματικές οργανώσεις, αλλά στο πλαίσιο της επιχείρησης εξάρθρωσης πιάστηκαν ο ένας στην Αβία με 12,2 γραμ. χασίς και ο άλλος στην Αλαγονία με 136 γραμ. λαθραίο καπνό.

ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στους κατηγορούμενους ως μέλη συμπεριλαμβάνονται και δύο Αλβανοί, ένας 36χρονος και ένας 38χρονος, οι οποίοι κατηγορούνται για την καλλιέργεια της μεγάλης φυτείας στο Ρίντομο και φέρονται να έφυγαν για την πατρίδα τους μετά την αποκάλυψη της φυτείας από το ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Οι άλλοι 4 κατηγορούμενοι, οι οποίοι διέκοψαν σε κάποια φάση την συνεργασία με τους συλληφθέντες ως ενεργά μέλη, είναι: Ενας 41χρονος αγρότης από τη Βελίκα. Ενας 37χρονος Αλβανός, ο οποίος διαμένει στην Καλαμάτα και κατηγορείται ότι ασχολείτο με τη διακίνηση. Ενας 60χρονος ξυλουργός από την Καλαμάτα. Ενας 40χρονος ελεύθερος επαγγελματίας από τη Γλυφάδα Αττικής, ο οποίος κατηγορείται ότι συμβούλευε τους καλλιεργητές για την ανάπτυξη των φυτών, έδινε τα λιπάσματα ενώ προμήθευσε και τους σπόρους. Επίσης κατηγορείται ότι διευκόλυνε την παράνομη είσοδο σε έναν από τους Αλβανούς καλλιεργητές της μεγάλης χασισοφυτείας στο Ρίντομο.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διακίνησης του χασίς υπάρχει ένας ακόμα ο οποίος συμμετείχε αλλά δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του από τους αστυνομικούς κατά την παρακολούθηση των τηλεφώνων.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια των ερευνών που διενεργήθηκαν τη Δευτέρα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 24 δενδρύλλια χασίς ύψους έως 2,5 μέτρα, 6.011,90 γραμ. χασίς, μικροποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης, 159 ναρκωτικά χάπια, 136 γραμμάρια λαθραίος καπνός, 2 ζυγαριές ακριβείας, 240 ευρώ, 2 αυτοκίνητα, το ένα επιβατικό και το άλλο φορτηγό, 2 συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, 924 γραμμάρια άκαπνης πυρίτιδας, 1 κροτίδα, 1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 1 φυσίγγι πυροβόλου όπλου, 2 κυνηγετικά όπλα, 14 κινητά τηλέφωνα και αντικείμενα σχετιζόμενα με την καλλιέργεια των φυτών.

Οι 7 συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στην εισαγγελέα Καλαμάτας, ενώ ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή.

Η επιχείρηση εξάρθρωσης οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συμμετοχή αστυνομικών των ΟΠΚΕ Μεσσηνίας και Αργολίδας, του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών Μεσσηνίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Δυτικής Μάνης και της Ομάδας Ασφαλείας του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας.