Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 11:14

Μεσσηνία: Σύλληψη άλλων δύο ρομά από σπείρα κλεφτών

Γράφτηκε από την

 

Δύο ακόμα μέλη, ένας 22χρονος και ένας 24χρονος, της τετραμελούς σπείρας ρομά που μέσα σε 11 μέρες τον περασμένο Νοέμβριο κατάκλεψε τον τόπο, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας την παραμονή των Χριστουγέννων, με εντάλματα. Τα άλλα δύο μέλη είναι ένας 27χρονος και ένας 17χρονος.

Οι νεαροί συλληφθέντες απολογήθηκαν ήδη στην ανακρίτρια Καλαμάτας και οδηγήθηκαν στη φυλακή ως υπόδικοι, καθώς κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι για 7 αδικήματα: α) εγκληματική οργάνωση, β) διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, γ) απλή συνέργεια σε ληστεία, δ) απόπειρα ανθρωποκτονίας, ε) παράνομη οπλοφορία, στ) οπλοχρησία και ζ) πλαστογραφία.

Στα τέλη Νοεμβρίου είχε συλληφθεί και πάρει πρώτος το δρόμο για τις φυλακές ο 27χρονος από τη σπείρα των τεσσάρων. Οι τρεις προφυλακισθέντες όπως και ο 17χρονος κατηγορούνται για 21 κλοπές και απόπειρες κλοπής, από τις 12 έως τις 23 Νοεμβρίου, σε σπίτια και αυτοκίνητα σε Τριφυλία, Πυλία και χωριά της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, αλλά και για την αρπαγή τσάντας από 71χρονη στον Πύργο Τριφυλίας.

Οι ρομά περιφέρονταν με ένα αυτοκίνητο και... σάρωναν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους, με προτίμηση κυρίως σε χρήματα, χρυσαφικά και ηλεκτρονικές συσκευές, που μπορούσαν εύκολα να τα κουβαλήσουν χωρίς να καθυστερήσουν. Η εξιχνίαση των κλοπών έγινε από την Ασφάλεια Καλαμάτας τον περασμένο μήνα, με σημαντική συμβολή στην εύρεση των στοιχείων για την ταυτότητα των τεσσάρων από τα Α.Τ. Τριφυλίας και Γαργαλιάνων, αφού καθοριστικό ρόλο έπαιξε το βιντεοληπτικό υλικό που αξιοποιήθηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τριφυλίας, όπως και οι μαρτυρίες που συνέλεξαν οι αστυνομικοί στους Γαργαλιάνους.

Πρώτα συνελήφθη ο 27χρονος για... άσκοπους πυροβολισμούς, καθώς στις 23 Νοεμβρίου τα χάλασε στη μοιρασιά των κλοπιμαίων (τα οποία ξεπερνούν σε αξία τα 20.000 ευρώ) με τον 22χρονο και τον 24χρονο, οπότε βγήκαν όπλα. Ο καβγάς με τους πυροβολισμούς έγινε Σάββατο βράδυ, έξω από καφενείο στο Αριοχώρι, ενώ ο 27χρονος συνελήφθη στη Βαλύρα την επομένη, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα – καθώς για τις διαπραχθείσες κλοπές είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Η σπείρα των τεσσάρων ρομά κατηγορείται ότι διέπραξε συνολικά: 13 κλοπές-διαρρήξεις και 3 απόπειρες κλοπής σε σπίτια, 3 κλοπές-διαρρήξεις και μία απόπειρα κλοπής σε αυτοκίνητα, σε Βλάση, Διόδια, Αρσινόη και Αριστομένη, συνδυαζόμενα με κλοπές σε σπίτια. Αλλες περιοχές όπου έδρασαν είναι η Χώρα, τα Φιλιατρά, το Μυρσινοχώρι, οι Γαργαλιάνοι, η Ελληνοεκκλησιά, όπου επέλεγαν σπίτια από τα οποία έλειπαν οι ιδιοκτήτες τους και έμπαιναν παραβιάζοντας την πόρτα ή το παράθυρο.

Επίσης, στον Πύργο Τριφυλίας άρπαξαν την τσάντα μιας 71χρονης. Η γυναίκα βάδιζε στο δρόμο και αυτοί την είδαν και σταμάτησαν με το αυτοκίνητο. Από μέσα βγήκε ο ένας, πλησίασε την ηλικιωμένη από πίσω και τράβηξε την τσάντα της με τέτοια δύναμη που κόπηκε το λουρί, διαπράττοντας ληστεία.