Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 09:58

Ο ταξίαρχος Παν. Πούπουζας στην “Ε”: Περισσότερες περιπολίες και αυξημένη ετοιμότητα

Γράφτηκε από την

Η εμφανής αστυνόμευση αναδεικνύεται εκ νέου αυτές τις τελευταίες εβδομάδες που όλοι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και μέτρα.

Η Αστυνομία καλείται να σηκώσει μεγάλο βάρος στην εφαρμογή αυτών των μέτρων και συγχρόνως να προστατέψει την περιουσία των πολιτών φροντίζοντας για την αστυνόμευση και την διαφύλαξη του αισθήματος ασφάλειας του συνόλου. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου ταξίαρχος Παναγιώτης Πούπουζας μιλώντας στην “Ε” διαβεβαιώνει ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη την Περιφέρεια και τη Μεσσηνία ειδικότερα, μέρα με τη μέρα είναι σε ετοιμότητα για να προλάβουν καταστάσεις – ενώ έως τώρα δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποια σοβαρή αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας, αλλά και των κλοπών. Επίσης, διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι εφαρμόζονται μέτρα μεγαλύτερης αστυνόμευσης, και σχεδόν το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού βγαίνει σε περιπολίες.

 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΑΝ

Ο ταξίαρχος επισημαίνει ότι από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, όπως είναι τις τελευταίες ημέρες αυτά που αφορούν τις άσκοπες μετακινήσεις, “οι πολίτες ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, όπως και τις αποφάσεις που εκδίδονται κάθε φορά”. Βέβαια “υπάρχει και μια μειοψηφία πολιτών οι οποίοι δεν ακολουθούν”, παρατηρεί.

Τονίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα πρόστιμα δεν επιβάλλονται γιατί η Πολιτεία θέλει να τιμωρήσει όσους δεν υπακούν, αλλά “επιβάλλονται για την προστασία του ίδιου και του κοινωνικού συνόλου. Δεν υπάρχει καμία τιμωρητική διάθεση, αντίθετα είναι μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση και διασπορά του ιού”, διευκρινίζει. Προσθέτει δε πως δεν είναι καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά ο νομοθέτης προβλέπει “να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις κι ο συνωστισμός σε χώρους”.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΑΡΣΗ

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση, προς το παρόν πάντα, της βαριάς εγκληματικότητας αλλά και της μικροεγκληματικότητας, που να έχει να κάνει με την κατάσταση. Οι τυχόν κλοπές δεν είναι σύμπτωμα των αλλαγών λόγω κορονοϊού – αν και όπως λέει χρειάζεται κάποιος χρόνος ακόμα για να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα. Ομως έξαρση, σε σχέση με αυτό το οποίο αντιμετώπιζαν πριν στην καθημερινότητά τους οι αστυνομικές υπηρεσίες, προς το παρόν δεν διαφαίνεται.

“Εμείς φροντίζουμε να είναι αυξημένες οι περιπολίες”, λέει ο κ. Πούπουζας σε σχέση με τα μέτρα τα οποία παίρνονται από πλευράς Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι ακόμα και το προσωπικό από τα επιτελεία των Διευθύνσεων έχει βγει στο δρόμο. “Μόνο οι απαραίτητοι σε αριθμό για να λειτουργήσει το γραφειοκρατικό κομμάτι μιας υπηρεσίας παραμένει μέσα” εξηγεί, κι αυτό για να διεκπεραιώσει τα ραντεβού με τους πολίτες, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό διενεργεί περιπολίες έξω.

 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου επιμένει πάντως ότι από τις αναφορές, και από τη Διεύθυνση Μεσσηνίας, η αίσθησή του είναι ότι πέρα από τα συνηθισμένα συμβάντα δεν συμβαίνει κάτι που να έχει ανησυχήσει σοβαρά τις αστυνομικές υπηρεσίες στο νομό. Ωστόσο, “περιμένουμε και αναλύουμε την εγκληματικότητα. Μέρα με τη μέρα είμαστε σε ετοιμότητα να προλάβουμε καταστάσεις”, λέει ο ίδιος.

Για να έχει όμως όλη αυτή η προσπάθεια το καλύτερο αποτέλεσμα ο Παν. Πούπουζας πιστεύει ότι χρειάζεται και ο πολίτης “να συνεργαστεί για την ασφάλεια και την προστασία του. Να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, κι αν παρατηρήσει κάτι ύποπτο στη γειτονιά του, στον ιδιωτικό του χώρο, στο χωράφι του, να το καταγγείλει έστω και ανώνυμα στο 100”.

 

Ν.Κ.