Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 09:19

Αυστηρότεροι έλεγχοι τις επόμενες ημέρες στη Μεσσηνία - Αστυνομικός κλοιός για τις μετακινήσεις

Γράφτηκε από την

 

Με κύριο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, οι αστυνομικές υπηρεσίες και στη Μεσσηνία εντατικοποιούν τους ελέγχους για τις μέρες του Πάσχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Μεσσήνιους οι οποίοι προσπάθησαν να φύγουν εκτός νομού έχουν ήδη κοπεί πρόστιμα των 300 ευρώ – ενώ ο νόμος προβλέπει επιπλέον αφαίρεση πινακίδων του οχήματος για 60 ημέρες. Η επικεφαλής του γραφείου Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, υπαστυνόμος Α' Σοφία Μπιτσώνη, μιλώντας στην “Ε” σχετικά με την τήρηση των υπαρχόντων μέτρων αλλά και τις αυστηρότερες διατάξεις για τις μέρες του Πάσχα, υπενθυμίζει ότι “το πνεύμα του νόμου είναι προληπτικό κι όχι τιμωρητικό. Μας νοιάζει να προλάβουμε τη διασπορά του ιού και επιδιώκουμε τη συνεργασία με τον κόσμο, που σε γενικές γραμμές επιδεικνύει τη δέουσα ευαισθησία”.

 

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Η Σοφία Μπιτσώνη λέει ότι από πλευράς Αστυνομίας “προτρέπουμε τον κόσμο να προβαίνει μόνο στις αναγκαίες μετακινήσεις και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο”. Και προσθέτει ότι “οι μέρες που διανύουμε, αλλά και από την έναρξη των μέτρων, το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού βρίσκεται επί ποδός. Οι έλεγχοι ήταν, είναι και θα είναι αυστηροί και θα συνεχίζουν με την ίδια ένταση”.

Καθημερινά λοιπόν και καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, η Αστυνομία κάνει ελέγχους στα διόδια. “Δεν περνά κανείς χωρίς έλεγχο” τονίζει η υπαστυνόμος - και προσθέτει ότι οι έλεγχοι “φυσικά δεν περιορίζονται μόνο εκεί (σ.σ. στα διόδια), αλλά γίνονται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο”. Γενικότερα, “τα επιχειρησιακά σχέδια προσαρμόζονται ανάλογα με την κίνηση και τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε νομό”. Με γνώμονα, οι αστυνομικές αρχές να περάσουν στους πολίτες το μήνυμα: “Μένουμε σπίτι για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα”.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΛΙΩΝ

Οι υποχρεώσεις όμως δεν σταματούν στον περιορισμό κυκλοφορίας των πολιτών. Παράλληλα “αυξάνονται και οι περιπολίες για την πρόληψη της εγκληματικότητας, ενώ τηρούνται αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης.

Σχετικά με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, “γενικά στο πνεύμα του νόμου είναι οι μετακινήσεις να γίνονται κοντά στην οικία μας, η οποία θα πρέπει να αποτελεί το σημείο αναφοράς. Θέλουμε να αποφύγουμε το συγχρωτισμό, γι' αυτό και έγιναν πιο αυστηρά τα μέτρα και απαγορεύτηκε η αλλαγή περιφερειακής ενότητας” επισημαίνει.

 

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 300 ΕΥΡΩ ΣΕ 3 ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

Οταν αλλάζεις περιφερειακή ενότητα “υπάρχει πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 60 μέρες” εξηγεί. Μέχρι και τη Μ. Τρίτη στη Μεσσηνία “είχαμε 3 παραβάτες και συνολικά 5 σε όλη την Πελοπόννησο”.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα πρόστιμα των 150 ευρώ για τις άσκοπες μετακινήσεις, η υπαστυνόμος διαπιστώνει αύξηση τις τελευταίες ημέρες. “Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αύξηση, ειδικά μέσα στο Σαββατοκύριακο” σημειώνει - ενώ “μέσα στην εβδομάδα ήταν καλύτερα τα πράγματα κι ο κόσμος φαίνεται ότι συνεργάζεται και συμμορφώνεται”.

Αλλά και το αστυνομικό προσωπικό “βρίσκεται συνεχόμενα έξω για ελέγχους, ενώ σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός ακούγονται ηχητικά μηνύματα σε διάφορες γλώσσες”.

 

ΤΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Τα ηχητικά μηνύματα, τα οποία ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες και στην Παραλιακή της Καλαμάτας, στοχεύουν όπως εξηγεί η υπεύθυνη ενημέρωσης της ΓΕΠΑΔ στο “να προλάβουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Είναι ένα πρώτο μέτρο για να αποτρέψουμε τον κόσμο από το να συνωστίζεται, κι αν δεν συμβεί προχωρούμε στους ελέγχους οι οποίοι είναι αυστηροί”, λέει. Και επισημαίνει ότι ναι μεν “εμείς κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά είναι και η ατομική και κοινωνική ευθύνη του καθένα ξεχωριστά και όλων μαζί σαν σύνολο, για το αν θα μείνουμε σπίτι για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα” τονίζει καταλήγοντας η Σοφία Μπιτσώνη.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Θυμίζουμε ότι περιοριστικά για τις μετακινήσεις μέτρα, καθώς και μέτρα για το κλείσιμο καταστημάτων, ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις 23 του περασμένου Μαρτίου. Μέχρι και τις 31 Μαρτίου σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου είχαν κοπεί 768 πρόστιμα για άσκοπες μετακίνησης και είχαν συλληφθεί 15 επαγγελματίες οι οποίοι λειτουργούσαν παρά τις απαγορεύσεις τα καταστήματά τους. Ειδικότερα στη Μεσσηνία για το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν κοπεί 226 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις και είχαν συλληφθεί 3 επαγγελματίες, ιδιοκτήτες και οι τρεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

369 ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Από τις αρχές του τρέχοντα μήνα μέχρι και προχθές Μ. Τρίτη, σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου είχαν κοπεί 1.356 πρόστιμα των 150 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις και είχαν γίνει 5 συλλήψεις για παράνομη λειτουργία καταστημάτων, ενώ κόπηκαν και 5 πρόστιμα των 300 ευρώ για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας. Στη Μεσσηνία, το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα κόπηκαν 366 πρόστιμα των 150 ευρώ, έγινε μια σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος ενώ κόπηκαν και 3 πρόστιμα των 300 ευρώ.