Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 08:47

Δέκα συλλήψεις σε Μεσσήνη, Καλαμάτα, Λουτράκι και Αθήνα για το δίκτυο ναρκωτικών

Γράφτηκε από την
Δέκα συλλήψεις σε Μεσσήνη, Καλαμάτα, Λουτράκι και Αθήνα για το δίκτυο ναρκωτικών

 

 

Εγκληματικό δίκτυο, το οποίο εμπορευόταν αλβανικό χασίς και ελληνικό από τον Ταΰγετο, αποτελούμενο από δύο φερόμενες ως εγκληματικές οργανώσεις, εξαρθρώθηκε τη Δευτέρα από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, μετά από πολύμηνη παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των κατηγορούμενων ως μελών τους.

Σε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν 10 άτομα στη Μεσσήνη, την Καλαμάτα, την Αθήνα και το Λουτράκι Κορινθίας, ενώ δύο ακόμα κρατούνται ως υπόδικοι στις φυλακές, καθώς είχαν συλληφθεί σε προγενέστερο χρόνο για καλλιέργεια χασίς. Το δίκτυο φέρεται να διακινούσε συστηματικά κοκαΐνη και ναρκωτικά χάπια, αλλά κυρίως χασίς, στην Αθήνα, την Κορινθία και τη Μεσσηνία.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για ναρκωτικά και για τις κατά περίπτωση παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και τα βεγγαλικά-εκρηκτικά, περιλαμβάνει ακόμη ένα άτομο, επίσης κατηγορούμενο ως μέλος των εγκληματικών οργανώσεων. Το δίκτυο που φέρονται να είχαν στήσει αποτελείτο από δύο αυτοτελείς οργανώσεις, που αριθμούσαν η μια 5 άτομα και η άλλη 8.

Στη μια οργάνωση ως αρχηγός φέρεται ένας 61χρονος επιτηδευματίας, κάτοικος Καλαμάτας, και ως μέλη ένας 55χρονος Καλαματιανός αυτοκινητιστής και οι δύο έγκλειστοι στις φυλακές: ένας 57χρονος, ο οποίος είχε πιαστεί το Μάιο για την καλλιέργεια φυτείας χασίς στην Αλαγονία με 202 δενδρύλλια, και ένας 53χρονος ο οποίος είναι υπόδικος από πέρυσι το Δεκέμβριο, καθώς στο σπίτι του στην Καλαμάτα είχαν βρεθεί πάνω από 37 κιλά χασίς. Την πεντάδα συμπλήρωνε ένας 46χρονος κάτοικος Αθήνας, ο οποίος δεν συνελήφθη καθώς είχε διακόψει τη δράση του σε προγενέστερο χρόνο.

 

ΜΕ ΜΕΛΗ ΝΗΣΙΩΤΕΣ 

Στην άλλη οργάνωση ως ηγετικά μέλη φέρονται ένας 39χρονος κάτοικος Αθηνών και ένας 39χρονος Αλβανός κάτοικος Μεσσήνης. Ενας 59χρονος κάτοικος Αθήνας συνελήφθη ως αποθηκάριος της εν λόγω οργάνωσης, καθώς σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές στο σπίτι του έκρυβαν τις ποσότητες χασίς, που κυρίως προμηθευόταν ο 39χρονος Αλβανός σε ταξίδια στη χώρα του. Ως μέλη κατηγορούνται ακόμη ένας 47χρονος μανάβης από τη Μεσσήνη, ένας 41χρονος Αλβανός επίσης κάτοικος Μεσσήνης, ένας 47χρονος αγρότης κάτοικος Μεσσήνης, ένας 41χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από το Λουτράκι Κορινθίας και ένας 35χρονος Καλαματιανός.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εφόδων σε σπίτια συνελήφθη κι ένας 30χρονος στο Λουτράκι γιατί βρέθηκε να κατέχει 0,5 γραμμάρια και 5 δενδρύλλια χασίς.

Στις έρευνες κατασχέθηκαν πάνω από 3,5 κιλά χασίς, 14 δενδρύλλια χασίς, πιστόλια, 202 κροτίδες, οχήματα κ.ά.  

 

“ΦΟΥ” ΚΑΙ “ΝΤΑΦΟΥ” ΕΝΤΟΠΙΟ ΚΑΙ… ΑΛΒΑΝΟ 

Στις συνομιλίες τα μέλη σύμφωνα με το κατηγορητήριο χρησιμοποιούσαν συνθηματικές λέξεις. Το χασίς, το οποίο ήταν το… φου ή νταφού, το ξεχώριζαν σε “εντόπιο πράσινο” και “αλβανό”. Η κόκα ήταν το λευκό, γρήγορο και… κοκό, ενώ τα ναρκωτικά χάπια τα έλεγαν κουμπιά, μικρούλια, μικρά.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να παρακολουθούν συνομιλίες από πέρυσι τον Οκτώβριο και όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο της Αστυνομίας, τα φερόμενα ως μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).

Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, στις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης. Από την εγκληματική τους δράση οι αστυνομικές αρχές συμπεραίνουν ότι είχαν αποκομίσει σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη βιοποριστικών και άλλων αναγκών.

 

ΟΙ ΕΦΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΝΤΑ 

Οι επιχειρήσεις για την εξάρθρωση του φερόμενου ως εγκληματικού δικτύου οργανώθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Μεσσήνης, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Μεσσηνίας, με τη συνδρομή των αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών της Μεσσηνίας και Αργολίδας.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν τη Δευτέρα, πρωινές ώρες, παράλληλες έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: χασίς σε φούντα συνολικού βάρους 3.680,40 γραμμαρίων, 14 δενδρύλλια χασίς ύψους έως 80 εκατοστών, 55 γραμμάρια λευκής ουσίας, η χημική σύσταση της οποίας διερευνάται, 4 ζυγαριές ακριβείας, εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών χασίς (λαμπτήρες, πολύπριζα κ.λπ.), 1 πιστόλι με γεμιστήρα, 1 περίστροφο, 2 αεροβόλα πιστόλια, το ένα εκ των οποίων με ενσωματωμένη διόπτρα και σιγαστήρα, 1 καψύλλιο χειροβομβίδας, 1 κάννη όπλου, 1 γεμιστήρας πιστολιού, 1 κυνηγητικό όπλο, 3 αστυνομικές ράβδοι (κλομπ), 10 μαχαίρια, 202 κροτίδες, 6 αμπούλες πεπιεσμένου αέρα, 297 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 13 κινητά τηλέφωνα, 2 οχήματα και το χρηματικό ποσό των 1.585 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή μεθαύριο Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ ο 30χρονος ο οποίος συνελήφθη στο Λουτράκι χωρίς να φέρεται ως μέλος του δικτύου, αφέθηκε ελεύθερος. Οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχόμενη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER