Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 09:22

Πελοπόννησος: Συλλαμβάνουν εργάτες που μαζεύουν ελιές χωρίς χαρτιά νόμιμης παραμονής στη χώρα

Γράφτηκε από την
Πελοπόννησος: Συλλαμβάνουν εργάτες που μαζεύουν ελιές χωρίς χαρτιά νόμιμης παραμονής στη χώρα

 

Μεγάλος είναι ο αριθμός εργατών γης, οι οποίοι συλλαμβάνονται από την Αστυνομία γιατί δεν έχουν χαρτιά για τη νόμιμη παραμονή τους στην Ελλάδα.

Τον τελευταίο ένα χρόνο και συγκεκριμένα από πέρυσι το Δεκέμβριο μέχρι και φέτος το Νοέμβριο, οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν συλλάβει 2.178 αλλοδαπούς, στην πλειονότητά τους εργάτες, οι οποίοι απασχολούνται εποχικά στις καλλιέργειες της Πελοποννήσου.

Στη Μεσσηνία, είναι κυρίως Αλβανοί και Πακιστανοί εποχικοί εργάτες, που ντόπιοι τους απασχολούν στο λιομάζωμα από Νοέμβριο έως Ιανουάριο και το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου για το καρπούζι και τα κηπευτικά στην Τριφυλία. Μάλιστα, την Κυριακή, χωρίς άδεια διαμονής στη χώρα συνελήφθη ένας 35χρονος Αλβανός στον Πύργο Τριφυλίας. Αρχικά, οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ που τον έλεγξαν, βρήκαν στην κατοχή του 3,9 γραμ. χασίς κι όταν προσήχθη στο Τμήμα Γαργαλιάνων διαπιστώθηκε ότι παρέμενε παράνομα στην Ελλάδα.

 

ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ

Αυτή την περίοδο και στις περιοχές όπου εξελίσσεται το λιομάζωμα, δεν είναι εξάλλου καθόλου ασυνήθιστο να συλλαμβάνονται αλλοδαποί αλβανικής αλλά και πακιστανικής υπηκοότητας, γιατί δεν έχουν χαρτιά για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Ενημέρωσης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, στη Μεσσηνία οι συλλήψεις για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών αφορούν κυρίως σε Αλβανούς και Πακιστανούς εργάτες γης, ενώ ανάμεσά τους συλλαμβάνονται χωρίς άδειες διαμονής από τις ελληνικές αρχές και αλλοδαποί από το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο, αλλά πολλοί λιγότεροι. Συνήθως οι συλληφθέντες είτε δεν έχουν ανανεώσει μέσα στο 6μηνο την άδεια διαμονής τους, είτε αυτή έχει λήξει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους Αλβανούς οι οποίοι συλλαμβάνονται είναι και κάποιοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί ξανά, γιατί δεν είχαν άδεια διαμονής και είχαν απελαθεί στη χώρα τους.

 

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Μιλώντας με αριθμούς και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ανά μήνα της ΓΕΠΑΔ Πελοποννήσου, από το Δεκέμβριο 2019 έως και φέτος το Νοέμβριο έγιναν 2.178 συλλήψεις για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Το αντίστοιχο διάστημα, δηλαδή από το Δεκέμβριο 2018 έως και το Νοέμβριο 2019, είχαν γίνει 2.697 συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη διαμονή στη χώρα. Η διαφορά αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις απαγορεύσεις των μετακινήσεων και τα αυστηρά κριτήρια ελέγχων για την είσοδο στη χώρα λόγω της πανδημίας Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τον Απρίλιο που η Ελλάδα αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη διένυαν το πρώτο lockdown, οι συλλήψεις για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών στην Πελοπόννησο ήταν 56 (ενώ τον Απρίλιο 2019 οι συλλήψεις ήταν 179) και από το Μάρτιο έως το Μάιο 351, ενώ πέρυσι το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου 2019 έγιναν 542 συλλήψεις.

Την περσινή περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, δηλαδή Νοέμβριο- Δεκέμβριο 2019 και Ιανουάριο 2020, έγιναν σε επίπεδο Πελοποννήσου συνολικά 672 συλλήψεις για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Φέτος, έχουμε προς το παρόν μόνο τα στοιχεία για τον Νοέμβριο, στη διάρκεια του οποίου έγιναν 181 συλλήψεις, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα έγιναν 216. Το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου φέτος έγιναν 342 συλλήψεις, όταν πέρυσι το αντίστοιχο δίμηνο έγιναν 568.

Ν.Κ.


NEWSLETTER