Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 08:30

Μεσσηνία: Σύλληψη 2 Τούρκων διακινητών μεταναστών στη Φοινικούντα

Μεσσηνία: Σύλληψη 2 Τούρκων διακινητών μεταναστών στη Φοινικούντα

Δύο Τούρκους μέλη κυκλώματος, ο ένας εξ αυτών με σουηδική υπηκοότητα, που αποπειράθηκαν να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες από τις ακτές της γείτονος χώρας στην Ιταλία, συνέλαβε το Λιμενικό στη Φοινικούντα.

Η επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης των δύο φερόμενων ως διακινητών και των 10 μεταναστών ιρακινής καταγωγής (μεταξύ τους και δύο γυναίκες) έγινε από στελέχη του Λιμεναρχείου Πύλου το βράδυ της Δευτέρας προς ξημερώματα Τρίτης. Το ιστιοφόρο με το οποίο ταξίδευαν οι παράτυποι μετανάστες και οι διακινητές τους, είχε καταπλεύσει το απόγευμα της Δευτέρας στο αλιευτικό καταφύγιο της Φοινικούντας, για να προμηθευτεί καύσιμα και τρόφιμα.

ΜΕΛΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

Πιο αναλυτικά, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών στελεχών του Λιμεναρχείου Πύλου και σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων της Ελληνικής Ακτοφυλακής, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το ιστιοφόρο στο αλιευτικό καταφύγιο της Φοινικούντας. Σε αυτό επέβαιναν οι 10 παράτυποι μετανάστες και οι δύο Τούρκοι κυβερνήτες, ενώ άγνωστο παραμένει αν στην πορεία του ταξιδιού θα παραλάμβαναν και άλλους μετανάστες, καθώς στο σκάφος υπήρχε αρκετός χώρος. Οι ίδιοι πάντως αρνήθηκαν κατά την προανάκριση ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο και αρχικά προσπάθησαν να πείσουν τους λιμενικούς ότι έκαναν τουρισμό.

Από την προανάκριση ωστόσο προέκυψε ότι οι δύο κυβερνήτες, ηλικίας 63 και 55 ετών, είναι μέλη οργανωμένου κυκλώματος μεταφοράς παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία, και συνελήφθησαν. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή Καλαμάτας, προκειμένου να απολογηθούν για την κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Οι 10 αλλοδαποί επιβαίνοντες, οι οποίοι έφεραν ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά δεν είχαν την προβλεπόμενη άδεια εισόδου στη χώρα, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο και κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διοικητική τους απέλαση.

5.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Οπως αναφέρουν οι λιμενικές αρχές, οι Ιρακινοί μετανάστες ήρθαν σε επαφή με διακινητές στις χώρες τους, οι οποίοι κανόνισαν τη μεταφορά τους στην Κωνσταντινούπολη. Επειτα τους επιβίβασαν σε σκάφος που τους υπέδειξαν, με κυβερνήτες τους δύο φερόμενους ως διακινητές τους, με σκοπό τη μεταφορά τους στην Ιταλία. Για το ταξίδι κατέβαλαν τουλάχιστον 5.000 δολάρια ο καθένας τους. Το ιστιοφόρο με το οποίο ταξίδευαν οι 12 αλλοδαποί (οι 10 παράτυποι μετανάστες και οι δύο κυβερνήτες φερόμενοι ως διακινητές) είχε ναυλωθεί από τον έναν από τους δύο κυβερνήτες του στον Βόλο, ο οποίος το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράνομη μεταφορά των αλλοδαπών.

Από το Λιμεναρχείο Πύλου κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος, ενώ από τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή Πύλου, εξετάζονται όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων μελών του κυκλώματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ν.Κ.